JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Nå avgjøres den nye lønna til Ikea-ansatte

Tusenvis av butikk-, kontor- og lageransatte skal få ny lønn. Lønnsforhandlingene gjelder ansatte i bedrifter som Ikea, Clas Ohlson og Felleskjøpet.
HEJ! Snart får tusenvis av ansatte i Ikea og mange andre bedrifter i NHO ny lønn. Illustrasjonsfoto.

HEJ! Snart får tusenvis av ansatte i Ikea og mange andre bedrifter i NHO ny lønn. Illustrasjonsfoto.

Brian Cliff Olguin

herman@lomedia.no

– Nå går vi til forhandlinger med NHO for å øke kjøpekrafta til medlemma våre, sier HK-leder Christopher Beckham.

14. og 15. mai møter Handel og Kontor (HK) arbeidsgiverne i NHO Service og Handel for å forhandle lønna til omtrent 2.500 ansatte omfatta av tariffavtalen handelsoverenskomsten.

Ansatte i bedrifter som Ikea, Oda, Clas Ohlson, Felleskjøpet og Synsam er omfatta av avtalen. Fire av de fem største fagforeningsklubbene er i Ikea.

Under fjorårets samordna lønnsoppgjør det streik i NHO-bedriftene. I år blei det ikke streik i frontfaget, og den økonomiske ramma landa på 5,2 prosent lønnsvekst.

Det betyr at de ansatte omfatta av Handelsoverenskomsten mest sannsynlig også vil få en gjennomsnittlig lønnsvekst på 5,2 prosent, gitt at det skjer lokale lønnsforhandlinger i bedriftene.

Bakgrunn: Dette blei de enige om i frontfaget

Arbeidsgiverne konkurrerer

Landsoverenskomsten mellom HK og arbeidsgiverorganisasjonen Virke er den mest utbredte tariffavtalen i varehandelen og gjelder over 20.000 ansatte.

Handelsoverenskomsten er den tilsvarende avtalen med NHO, men organiserer altså langt færre.

NHO og Virke konkurrerer om å organisere bedrifter i varehandelen. Derfor ønsker ikke NHO at deres avtale skal bli betydelig mye dyrere enn Virkes avtale.

I dag ligger lønna i denne avtalen litt over Virke-avtalen.

– Det er helt klart at lønna på handelsoverenskomsten ligger noen kroner over landsoverenskomsten, sier Beckham.

Christopher Beckham

Christopher Beckham

Brian Cliff Olguin

– NHO ønsker for eksempel å endre garantilønnsordninga til en som er lik den vi har med Virke. HK ønsker å beholde dagens ordning, ifølge Beckham.

Forbundslederen tror «prisen» på avtalene kan skape utfordringer i forhandlingene. Men han minner også på at man ikke bare kan sammenligne kroner i avtalene.

– Man må også se på andre bestemmelser i avtalene. Da er landsoverenskomsten klart bedre enn handelsoverenskomsten, mener Bekcham.

Slik blei resultatet i forhandlingene med Virke

Bekcham ønsker ikke å konkret trekke fram noen andre krav enn økt kjøpekraft i forkant av forhandlingene med NHO.

– Dette blir to spennende dager, og jeg håper vi kan komme til enighet i forhandlingene.

Like konkurransevilkår

Vi har spurt NHO Service og Handel om:

• Hva deres prioriteringer i forhandlingene blir.

• Om deres mål er at handelsoverenskomsten ikke blir dyrere enn landsoverenskomsten.

• Om de vil endre garantilønnsordninga.

NHO Service og Handel svarer at de ser fram til forhandlingene med HK, men at de ikke diskuterer det som skal forhandles om i media.

– Handelsoverenskomsten er svært viktig for våre medlemsbedrifter, og vårt overordnede mål er like konkurransevilkår i bransjen. Partssamarbeidet med HK er godt, og vi ønsker hverandre lykke til i forhandlingene, skriver administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i en e-post til HK-Nytt.