JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ØKTE TILLEGG: Selv om luftfarten er i krise som en følge av koronapandemien, blir enkelte lønnstillegg forhøyet.

ØKTE TILLEGG: Selv om luftfarten er i krise som en følge av koronapandemien, blir enkelte lønnstillegg forhøyet.

Erlend Angelo

Lønna går opp for ansatte i luftfarten

Tross krise i luftfarten, har HK og NHO Luftfart blitt enige om et lønnsoppgjør som gir de ansatte høyere minstelønn og skifttillegg.
24.10.2020
10:21
24.10.2020 10:21

lene.svenning@lomedia.no

– Totalt sett er vi veldig godt fornøyd, gitt situasjonen luftfarten er i, sier HK-leder Christopher Beckham til HK-Nytt.

Sent fredag kveld ble han og resten av HK-delegasjonen enige med NHO Luftfart om vilkårene for de 8–900 ansatte som er omfattet av luftfartsoverenskomsten. De fleste jobber som funksjonærer i bakkeselskapene, og i ulike servicefunksjoner og administrasjon.

Les også: Ferietillegget for dagpenger blir ikke gjeninnført – regjeringen og Frp sier nei

Minstelønna opp 3,3 prosent

Partene ble enige om å øke minstelønnssatsene med 3,3 prosent. De aller fleste har en høyere lønn enn dette. Fra og med 1. april ser de tre ulike satsene slik ut, etter hvilke utdanningskrav det stilles til stillingene:

• 26.340 kroner i måneden

• 29.588 kroner i måneden

• 32.186 kroner i måneden

– I en tid vi ikke vet hvilke bedrifter som overlever, er det viktig å ha oppdaterte minstelønnssatser. Da unngår vi konkurransevridning om nye bedrifter skulle starte opp, sier Christopher Beckham.

Økte skifttillegg

Også skifttilleggene i luftfartsoverenskomsten går opp. Faktoren, som brukes som utgangspunkt for å beregne skifttillegg prosentvis etter når på døgnet de ansatte jobber, økes fra 78 til 80 kroner. Også det er de tillitsvalgte fornøyd med.

– Denne lønnsøkningen treffer stort sett alle ansatte, sier Christopher Beckham.

HK fikk også gjennomslag for et annet krav som har blitt stilt gang etter gang, nemlig at tidspunktet for når tillegget for jul-, nyttårs-, påske- og pinseaften blir utbetalt. Fra nå skal det utbetales fra klokka 14, én time tidligere enn før.

Les også: HK vil ikke bruke medlemmenes penger på Wizz Air

Kompetanseutvalg

Partene er også enige om å sette ned et utvalg som skal ha «til hensikt å fremme kompetanseutvikling i handlingsselskapene, slik at de ansattes kompetanse er i tråd med samfunnsutviklingen og behovene i dagens og morgendagens arbeidsmarked.»

Utvalget skal legge fram et forslag om tre år.

Droppet krav

Selv om HK-leder Beckham er fornøyd med resultatet av lønnsforhandlingene, legger han ikke skjul på at den krisa luftfarten er inne i har hatt stor betydning for resultatet.

– Vi skulle hatt en del andre endringer i avtalen, men vi valgte å frafalle eller ikke fremme flere av kravene våre. Det er fordi mange arbeidsplasser nå er avhengig av kompensasjonsordninger fra staten, og fordi det foregår både oppsigelser og permitteringer i bransjen, sier han.

Medlemmene avgjør

Resultatet av forhandlingene skal nå på uravstemning blant medlemmene. Fristen er 18. november. De som har stemmerett vil få tilsendt informasjon fra HK om hvordan det skal gjøres.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

24.10.2020
10:21
24.10.2020 10:21