JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke streik i HK – klart ja-flertall i varehandelen

Delt forhandlingsdelegasjon til tross: Det ble klart flertall for HKs lønnsoppgjør i varehandelen.
IKKE STREIK: Ansatte i varehandelen stemte ja til resultatet i årets lønnsoppgjør.

IKKE STREIK: Ansatte i varehandelen stemte ja til resultatet i årets lønnsoppgjør.

Martin G. Slørdal

erlend@lomedia.no

Det blir ikke streik i HK for ansatte i varehandelen. Uravstemningen blant medlemmene endte med et klart ja-flertall.

– Jeg er veldig godt fornøyd. At så mange har brukt stemmeretten, det er så viktig for forbundet. Over 50 prosent deltakelse er historisk i moderne tid! sier forbundsleder Christopher Beckham til HK-Nytt etter at stemmeresultatet er klart.

Ja på tre overenskomster

Det var totalt tre overenskomster (tariffavtaler) som var til avstemning: Landsoverenkomsten – den klart største med cirka 23.500 medlemmer – innenfor varehandelen, ledereoverenskomsten (også tilknyttet varehandel) og kontoroverenskomsten.

Les også: – Jeg er stolt av resultatet i lønnsoppgjøret, sier HK-lederen

På landsoverenskomsten stemte 67 prosent ja, 33 prosent nei til resultatet. 51 prosent brukte stemmeretten sin.

Lederoverenskomsten endte på 82 prosent ja (63 prosent stemmedeltakelse), kontoroverenskomsten hadde hele 94 prosent som stemte ja til resultatet (48 prosent stemte).

Glad for engasjement

– Jeg er veldig glad for deltakelsen. Nå skal vi alle sammen, lokale tillitsvalgte, regionalt og sentralt, jobben sammen for å bruke årets oppgjør best mulig. Vi skal jobbe hardt for en heltidskultur nå som 12-timeresregelen er vekk. Det er et stort likestillingsgrep, sier forbundsleder Beckham.

FORNØYD: Forbundsleder Christopher Beckham (til venstre) er fornøyd med resultatet forhandlingsdelegasjonen (på bildet) fikk til – og ikke minst at så mange medlemmer stemte i uravstemningen.

FORNØYD: Forbundsleder Christopher Beckham (til venstre) er fornøyd med resultatet forhandlingsdelegasjonen (på bildet) fikk til – og ikke minst at så mange medlemmer stemte i uravstemningen.

Erlend Angelo

Det har vært stort engasjement etter årets meklingsresultat, der fire i forhandlingsdelegasjonen gikk ut og anbefalte nei etter at forbundet ikke nådde fram med hovedkravet om full lønn under sykdom.

Les også: Hemmeligholdt avtale gir ledere, kontoransatte og lageransatte i Coop Norge full lønn under sykdom

– Jeg er glad for at så mange har vist engasjement. Dette er medlemsdemokrati i praksis. Nå håper jeg alle kan bruke engasjementet framover til å bygge sterke HK-klubber, så vi stiller enda sterkere i fremtiden, sier Beckham.

Anbefalte nei: – Skal jobbe sammen

Fawsi Adem, leder i HK region Øst, satt i forhandlingene for HK og var blant de fire som i etterkant gikk ut og anbefalte nei.

Han sier de nå er klare til å jobbe for fellesskapet:

– Resultatet viser at vi er en kampvillig organisasjon, men vi er også en demokratisk organisasjon. At så mange har stemt viser at dette har engasjert mange. Men nå skal vi omstille oss og jobb videre sammen, sier Adem til HK-Nytt.

JOBBE VIDERE: Fawsi Adem var blant dem som stemte nei. Nå ser han framover.

JOBBE VIDERE: Fawsi Adem var blant dem som stemte nei. Nå ser han framover.

Erlend Angelo

Som ikke er bitter for at ja-flertallet vant fram. Hadde medlemmene stemt nei, ville det betydd streik.

– Det er ingen som ønsker streik, men vi må tørre å streike for å oppnå resultater. Vi var en ganske stor del som mente dette ikke var bra nok, men mange har deltatt og de fleste stemte ja – da jobber vi videre med det utgangspunktet, sier Adem.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK