JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DISSE FÅR: Både lageransatte, kontoransatte og ledere i Coop Norge får videreført ordningen med full lønn under sykdom.

DISSE FÅR: Både lageransatte, kontoransatte og ledere i Coop Norge får videreført ordningen med full lønn under sykdom.

Martin Guttormsen Slørdal

Hemmeligholdt avtale gir ledere, kontoransatte og lageransatte i Coop Norge full lønn under sykdom

Virke sa nei i lønnsoppgjøret. Ansatte i Coop Norge får likevel beholde full lønn under sykdom. Det gjelder ikke de butikkansatte.
15.09.2020
10:38
15.09.2020 11:05

lene.svenning@lomedia.no

Lørdag morgen ble HK og Virke enige om en revidert tariffavtale for de ansatte i varehandelen etter å ha meklet i to dager. HK fikk ikke gjennomslag for sitt viktigste krav; full lønn under sykdom (se faktaboks). I stedet fikk ble de enige om at «HK og Virke vil anbefale lokale parter å gjennomgå grunnlaget for forskuttering av sykepenger der dette ikke gjøres. Bedriftene har ikke adgang til å forskjellsbehandle arbeidstakere i bedriften hva gjelder forskuttering av sykepenger.»

Det er en skuffelse for mange, kanskje spesielt for de ansatte i Coop. For i Coop har lederne, kontoransatte og de lageransatte hatt full lønn under sykdom i sine tariffavtaler med arbeidsgiverorganisasjonen Samfo. De butikkansatte i Coop har hatt tariffestet rett til forskuttert lønn under sykdom.

I forbindelse med dette tariffoppgjøret skulle de ansatte over på tariffavtalene mellom HK og Virke, som ikke har disse rettighetene.

Her er resultatet i lønnsoppgjøret mellom HK og Virke

Avtale for ledere, kontor- og lageransatte

I en epost sendt til alle ansatte mandag, informerer ledelsen i Coop Norge at de har blitt enige med de tillitsvalgte om at de ansatte får beholde full lønn under sykdom, i tillegg til fri på julaften og nyttårsaften, etterlønn for etterlatte og velferdspermisjon ved begravelse. Coop Norge eies av samvirkelagene og administrerer og drifter alle fellesoppgaver, som lager og hovedkontor. Ordningene skal også gjelde i Coop Norge Eiendom og Coop Norge Industri.

Avtalen gjelder de om lag 2.800 lageransatte, kontoransatte og lederne. De 8.000 butikkansatte, som er ansatt i de ulike samvirkelagene, er ikke omfattet av avtalen.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

– Utligner hovedkravene

Mikael Kristoffersen er HK-tillitsvalgt for de kontoransatte i Coop Norge. Han er fornøyd med at det har kommet på plass en avtale om fortsatt full lønn under sykdom for hans medlemmer.

– Det utligner jo hovedkravene våre, sier han.

Kristoffersen forteller at han ble kontaktet av ledelsen i Coop Norge lørdag ettermiddag, og at de har startet forhandlinger om å videreføre en del andre goder som fantes i de tidligere tariffavtalene, og som ikke finnes i tariffavtalen med Virke.

Hemmelig avtale

Avtalen om at de ansatte får beholde full lønn under sykdom ble inngått allerede 5. september, like etter at Fellesforbundet og Virke ble ferdige med forhandlingene om grossistoverenskomsten som de lageransatte i Coop Norge nå er omfattet av – og en uke før meklingen mellom HK og Virke ble avsluttet. Verken de ansatte i Coop Norge eller HKs forhandlingsdelegasjon har vært kjent med avtalen. Øystein Berg, hovedtillitsvalgt i Coop Norge, er en av de to tillitsvalgte som inngikk avtalen med Coop Norge. Han opplyser om at Coop Norge satte konfidensialitet i en uke som en forutsetning for å inngå avtalen.

– Det aksepterte vi for å sikre de ansatte videreføring av goder vi har hatt i mange år, sier han til HK-Nytt.

– Hvorfor ble det holdt hemmelig?

– Det trenger du ikke være rakettforsker for å gjette deg til, det var denne meklinga, det, sier han og sikter til meklingen mellom HK og Virke.

Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge ønsker ikke å kommentere avtalen som er inngått.

– Uansvarlig

Fawsi Adem, leder i HKs region Øst og en del av HKs forhandlingsutvalg under meklingen i forrige uke, reagerer på at forbundet ikke visste om denne avtalen som ble inngått en uke før meklingen ble avsluttet.

– Vi har blitt ført bak lyset, raser han.

5.000 HK-medlemmer var klare til å gå ut i streik lørdag morgen. Blant dem var ledere og kontoransatte i Coop Norge og Coop Industri. I ettertid viser de seg altså at de allerede hadde fått en avtale om goder som de var villige til å streike for.

– Mens bransjen forbereder seg på streik for å få den tryggheten som full lønn under sykdom gir, avtaler Coop Norge å gi dette til sine ansatte og holder det skjult for dem. Det er uansvarlig, sier Adem til HK-Nytt.

Bør gjelde butikkansatte også

Adem krever at også de butikkansatte i Coop får full lønn under sykdom. Han synes det er blodig urettferdig at de kvinnedominerte Coop-butikkene ikke får det, mens de mannsdominerte arbeidstakergruppene i Coop Norge får beholde denne ordningen.

– De gir full lønn under sykdom til dem som har hatt den luksusen å kunne sitte på hjemmekontor under hele pandemien og til dem som jobber på arbeidsplasser hvor de ikke må møte publikum. De ansatte i butikkene som står i front og som utsetter seg og sine nærmeste for smittefare får det ikke. Coop må rydde opp i denne urettferdigheten, eller så får de 8.000 medlemmene i Coop-butikkene vise hva de synes om dette i uravstemningen over meklingsresultatet, sier han.

Regionlederen er likevel glad på de ansatte i Coop Norges vegne.

– Det eneste positive er at de dyktige tillitsvalgte i Coop Norge har lyktes med å få til en avtale. De nektet å godta en forringelse av sine avtalte goder. Det kommer våre medlemmer blant lederne og kontoransatte til gode, sier han.

Vil videreføre forskuttering av sykepenger

De største samvirkelagene er enige om å videreføre ordningen med forskuttering av sykepenger, opplyser Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge. Det vil bli en del av de lokale forhandlingene.

– Vi anbefaler at alle samvirkelag viderefører denne praksisen, sier han.

Friis vil ikke kommentere krav og ønsker om at også butikkansatte skal få full lønn under sykdom.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

– Forskjellsbehandling fortsetter

Resultatet av melingen mellom HK og Virke skal ut på uravstemning. Flere i HKs forhandlingsdelegasjon anbefaler medlemmene å stemme nei. En av dem er Charlott Pedersen, leder i bransjerådet for handel og service. Hun tror de ulike ordningene for ledere, lager- og kontoransatte og butikkansatte i Coop fører til mer misnøye med meklingsresultatet.

– Forskjellsbehandlingen fortsetter. Mens de på kontoret og på lageret får full lønn under sykdom, får de butikkansatte i Coop bare forskuttering av sykepenger. Å få til en likebehandling var hovedprioriteringen til de butikkansatte i Coop før lønnsoppgjøret startet, sier hun til HK-Nytt.

Dette er full lønn under sykdom

Full lønn under sykdom innebærer flere ting:

– bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.

– bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær. Det får de ikke refundert fra Nav.

– bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (ca. 600.000 kroner)

15.09.2020
10:38
15.09.2020 11:05

Dette er full lønn under sykdom

Full lønn under sykdom innebærer flere ting:

– bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.

– bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær. Det får de ikke refundert fra Nav.

– bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (ca. 600.000 kroner)