JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
EKSTRA PENGER: Ikke alle Ikea-ansatte får bonus med desember-lønna 20. desember.

EKSTRA PENGER: Ikke alle Ikea-ansatte får bonus med desember-lønna 20. desember.

Brian Cliff Olguin

Ikea deler ut 64 millioner kroner i bonus. Ansatte ved to varehus får ingenting

Men de tillitsvalgte har ingenting de skulle ha sagt.
15.12.2023
12:48
19.12.2023 08:47

katharina@lomedia.no

Hver desember kan Ikea-ansatte få opptil halvannen månedslønn i bonus, men bare om varehusene de jobber i oppnår visse salgsmål. I år oppnådde ikke varehusene i Ringsaker og på Sørlandet disse målene.

– Enkeltpersoner er skuffet, men det er ikke noe ramaskrik fra Sørlandet, sier tillitsvalgt Bente Velken ved Ikea Sørlandet.

Gjennom hele året har Ikea informert de ansatte om salgstallene. Derfor er heller ikke tillitsvalgte Roy Kristian Rolstad ved Ikea Ringsaker overrasket.

– Det er synd, men vi har vært heldige fire år på rad og fått bonus, sier Rolstad.

INFORMERT: – Vi har fått tilbakemeldinger underveis om at vi ikke ligger så godt an, sier Roy Kristian Rolstad.

INFORMERT: – Vi har fått tilbakemeldinger underveis om at vi ikke ligger så godt an, sier Roy Kristian Rolstad.

Herman Bjørnson Hagen

Bonus på 150 prosent

Ansatte ved de fem andre varehusene i Norge pluss kundesenteret, planleggingsstudioene og hovedkontoret fikk bonus, opplyser den svenske møbelkjeden.

Til sammen deler Ikea Norge ut i underkant av 64 millioner kroner i bonus i år.

For å få bonus må varehusene og enhetene altså oppnå visse salgsmål. Om de klarer alle målene, får ansatte utbetalt 85 prosent av en månedslønn. Dersom varehusene og enhetene overgår målene, kan de få enda mer i bonusutbetaling.

Maks bonus er 150 prosent – tilsvarende halvannen månedslønn, ifølge Ikea. Det fikk ingen i år.

– Til tross for sterk innsats nådde ikke Ikea Sørlandet og Ikea Ringsaker målene sine. De får dessverre ikke bonus i år, skriver Monica Bogstad, HR direktør Ikea Norge til HK-Nytt.

Det er ikke første gang at ikke alle ansatte får bonus. Roy Kristian Rolstad forteller at under pandemien var varehusene i Oslo stengt. Da dro kundene til Ringsaker for å handle møbler. Det resulterte i at kollegene ved varehusene i hovedstaden gikk glipp av bonus.

Ikea Slependen og Furuset klarte ikke å oppnå alle målene i år. Der får ansatte en bonus som tilsvarer 62 prosent av månedslønna.

Betale strømregninga

Som konserntillitsvalgt forhandler Kateryna Bilokin​ med Ikea Norge om lønn. Men når det kommer til bonus, har Bilokin ingenting hun skulle ha sagt.

– Vi har dessverre ingen påvirkningsmuligheter, skriver hun i en e-post til HK-Nytt.

Heller ikke kundesenteret, der Bilokin jobber, og hovedkontoret oppnådde alle målene, men nesten. Der får medarbeiderne 80,5 prosent av en månedslønn i bonus, ifølge Bilokin.

– Vi er glade for at våre medlemmer får en del av verdiskapningen og kan betale strømregninga samt kjøpe noen rimelige julegaver til nære og kjære, skriver Bilokin​ i en e-post til HK-Nytt.

Bonusen utbetales sammen med lønna 20. desember. Den er forbeholdt medarbeidere som har vært ansatt i mer enn 180 dager fra 1. september 2022 til 1. august 2023. Bonusen regnes ut fra stillingsprosenten. Dette opplyser Ikea.

I 2020 gikk tre Ikea-ansatte glipp av bonusen for de manglet tre kalenderdager: – Vi føler oss lurt av Ikea.

POSITIV: Kateryna Bilokin​ gleder seg over de medlemmene som får bonus i år.

POSITIV: Kateryna Bilokin​ gleder seg over de medlemmene som får bonus i år.

Leif Martin Kirknes

11.000 kroner i ekstrapensjon

Ikea har også et lojalitetsprogram hvor de belønner medarbeidere som har vært ansatt fem år i strekk. I år får om lag 3.000 Ikea-ansatte en ekstra pensjonsinnbetaling. For en fulltidsansatt utgjør det nærmere 11.000 kroner. Innbetalingen til deltidsansatte regnes ut fra timene de har jobbet. Dette skriver Ikea i en pressemelding.

– Vi er selvfølgelig positivt til dette. Det er en slags «utsatt lønn» siden det utbetales til pensjonskonto, skriver Bilokin.

15.12.2023
12:48
19.12.2023 08:47