JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesskadeforsikring:

Hva skjer hvis du skader deg på hjemmekontoret? Slik svarer forsikringsselskapene

Under koronapandemien har mange forsikringsselskaper tatt høyde for at det kan oppstå et uhell når du jobber hjemmefra. Her er noen av løsningene.
Det kan være lurt å høre med arbeidsgiveren din om forsikringen dekker et uhell på hjemmekontor.

Det kan være lurt å høre med arbeidsgiveren din om forsikringen dekker et uhell på hjemmekontor.

Colourbox

aslak@lomedia.no

Mange lurer på om skader på hjemmekontoret dekkes av yrkesskadeforsikringen. Har arbeidsgiveren din tegnet en forsikringsavtale som gjør at du er forsikret på hjemmekontor?  

Nye regler for hjemmekontor

Alle arbeidsgivere skal ha en privat yrkesskadeforsikring for sine ansatte. Denne forsikringa skal dekke tap, utgifter og eventuell erstatning i forbindelse med sykdom eller skade som er påført i arbeidssammenheng, ifølge Arbeidstilsynet.

Problemet er at forsikringen begrenser seg til å dekke yrkesskader mens du er på arbeidsplassen din hjemme og jobber. Ikke når du spiser lunsjen på kjøkkenet, tar møter mens du går en tur utendørs, har et videomøte i parken eller hjelper barna med skolearbeid.

Hva du skal få dekket i lovverket, bestemmes av forsikringsselskapene og Nav. For å få dekket skaden må den ha skjedd i arbeid, på arbeidsstedet og i arbeidstiden. Hvis uhellet er ute mens du er på hjemmekontor, kan det oppstå tvil om man er i arbeid.

Savner mer informasjon

Regjeringen oppdaterte nylig reglene for hjemmekontor, men flere har i etterkant gitt uttrykk for at de savner mer informasjon om man er yrkesskadedekket i forbindelse med jobbing på hjemmekontor. Akademikerne er blant dem.

Hovedorganisasjonen for folk med høyere utdanning, som leger, ingeniører og jurister, har 13 medlemsforeninger og til sammen 231.000 medlemmer.

– Mange opplever usikkerhet om man er yrkesskadedekket ved hjemmekontor og annet fjernarbeid, og lovpresiseringer her må nå på plass, sier konstituert leder Lise Lyngsnes Randeberg i Akademikerne.

Aktuelt: Hjemmekontor blir forbudt på søndag og etter klokka 21 på hverdager

Tidlig ute med forsikring

Under koronapandemien har veldig mange forsikringsselskaper sørget for at du er godt forsikret på hjemmekontoret ditt. If er ett av dem.

Selskapet har helt siden 12. mars 2020 dekket alle ulykker «i forbindelse med arbeidsrelaterte oppgaver på hjemmekontor». Det gjelder når som helst på døgnet.

Måten selskapet løste det på var å supplere yrkesskadeforsikringen med en kostnadsfri ulykkesforsikring. Så lenge arbeidsgiver legger opp til eller anbefaler hjemmekontor, blir disse ulykkene dekket på lik linje med ulykker på arbeidsplassen.

If var tidlig ute med dette. Da Norge stengte i mars 2020, sendte selskapet 1.600 medarbeidere hjem i løpet av ett døgn.

– Vi skjønte at behovet var stort for å være dekket av en forsikring på hjemmekontor og satte straks i gang med arbeidet, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i If, til FriFagbevegelse.

«Limt til tastaturet»

Ifølge loven for yrkesskadeforsikring «må du nesten være limt til tastaturet for at det skal være en yrkesskade», ifølge Clementz.

– Vi kan ikke tukle med loven og valgte derfor å legge til en ulykkesforsikring for å kunne behandle skader på hjemmekontor som om det var en yrkesskade, forklarer Clementz.

Tryg Forsikring har satt sammen to ulike pakker for bedrifter med mange ansatte på hjemmekontor. Pakkene bygger på den lovpålagte yrkesskadeforsikringen i bunn kombinert med en fritidsulykkesforsikring. Bedriftene kan selv velge mellom disse pakkene etter sitt behov. 

Saken fortsetter under bildet.

Sigmund Clementz er informasjonssjef i forsikringsselskapet If.

Sigmund Clementz er informasjonssjef i forsikringsselskapet If.

If

Fra sak til sak

Fremtind Forsikring har en kostnadsfri ulykkesforsikring, som også dekker ulykker på fritiden, som en del av forsikringstilbudet for sine kunder.

På hjemmekontor er arbeidstaker dekket av den lovpålagte yrkesskadeforsikringen på samme måte som man er fysisk til stede på jobb. Det er imidlertid enkelte gråsoner i forbindelse med at arbeidstaker forflytter seg fra å være «i arbeid for arbeidsgiver» og over i det private.

Faller du i trappen fordi du snublet i noe rot som ligger på gulvet, vil du kunne havne utenfor dekningen. For at det skal defineres som er yrkesskade, må skaden ha skjedd «i arbeid, på arbeidsplassen, i arbeidstiden».

– I og med at arbeidsstedet vil variere mer, blir vilkåret «i arbeid» viktigere for vurderingen av dekning framover. Dette vil bli vurdert fra sak til sak, sier kommunikasjonsrådgiver Anette Grønby Rein. 

Bedrifter som har ansatte med utstrakt hjemmekontor, oppfordres til å kjøpe en fritidsulykkesforsikring. På den måten er den ansatte bedre sikret – også på hjemmekontor.

Vurdering fra sak til sak

Det grunnleggende for Gjensidige Forsikring er om skaden skjer mens arbeidstakeren er i arbeid for arbeidsgiver. Tid og sted spiller mindre rolle så lenge det du utøver er «i arbeid for arbeidsgiver».

Et eksempel på dette kan være at du skal skrive ut dokumenter du jobber med og printeren står i et annet rom på hjemmekontoret. Du vil være dekket når du henter dokumentene, ifølge forsikringsselskapet.

– Det kan finnes mange eksempler, og det vil være en del gråsoner. Det vil alltid gjøres en vurdering fra sak til sak om vilkårene for en yrkesskade er oppfylt, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad.

– Vurdering av skader som inntreffer på hjemmekontor, bør i utgangspunktet ikke være vanskeligere. Det er de samme kriteriene som ligger til grunn. Forskjellen er at det kan være flere gråsoner i hjemmet enn på det ordinære arbeidsstedet på grunn av overgangen mellom arbeid og privat, forklarer han.

 Vanskelige bevisspørsmål

Yrkesskadeforsikringen skal i utgangspunktet gjelde ved arbeid fra hjemmekontor. Forutsetningen er imidlertid at skaden har skjedd mens arbeidstakeren var i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden.

– Dette kan reise vanskelige bevisspørsmål når arbeidsdagen inneholder arbeid for arbeidsgiver, men med innslag av hjemlige gjøremål, skriver advokat Lars Christian Fjeldstad i en epost til FriFagbevegelse.  

Hva skjer dersom man sklir på trappa idet man skal i postkassa for å hente en pakke fra jobben og dagens avis? Er det en yrkesskade?

Tidlig i koronakrisen informerte den forrige regjeringen om at ansatte på hjemmekontor skal være sikret en yrkesskadeforsikring i folketrygden på samme måte som de var på sin vanlige arbeidsplass.

Private gjøremål, som å gå i butikken eller jogge seg en tur, vil i utgangspunktet falle utenfor yrkesskadedekningen, enten man arbeider fra hjemmekontor eller er i lokalene til arbeidsgiver, skriver Fjeldstad.

Ifølge LO-advokatene er det ikke rettslig avklart om arbeidstaker er yrkesskadedekket under lunsjpausen eller andre aktiviteter som arbeidstaker normalt også vil gjøre i en kontorsituasjon.

– Gode grunner taler imidlertid for at slike aktiviteter er dekket så lenge de inntreffer i arbeidstiden, presiserer han.