JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debattinnlegg:

HKs ledelse må være representativ for medlemmene!

HK trenger en tillitsvalgt med solid forankring fra en vanlig arbeidsplass i ledelsen, framholder sju konserntillitsvalgte og hovedtillitsvalgte i dette debattinnlegget. De vil ha Fawsi Adem inn i HK-ledelsen. Valgene skal etter planen gjennomføres på landsmøtets første del den 8. januar.
ØNSKET: Fawsi Adem, leder i HK region Øst og Ikea-ansatt, er en av flere kandidater til HKs ledelse.

ØNSKET: Fawsi Adem, leder i HK region Øst og Ikea-ansatt, er en av flere kandidater til HKs ledelse.

Ragnhild Heyerdahl

Kateryna Bilokin, konserntillitsvalgt IKEA

Rozina Nazar, hovedtillitsvalgt TRN Gardermoen

Siri Leithe, hovedtillitsvalgt DHL

Trine Dahlstrøm, konserntillitsvalgt i Meny

Mona Trøber Smith, hovedtillitsvalgt Coop Øst

Mikael Kristoffersen, leder kontorutvalget Coop Norge Sa

Hege Brandhaug, konserntillitsvalgt Plantasjen


«HK trenger en ledelse som gjenspeiler medlemsmassen, og som selv har erfaring fra de kamper som i dag kjempes ute på vanlige arbeidsplasser. Med valgkomiteens innstilling er det ikke sikkert at vi får det.

Det har vært knyttet mye spenning rundt lederkabalen som skal avgjøres på landsmøtet. Fem kandidater er fremmet, men i ledelsen er det bare plass til tre. Nylig ble det kjent at valgkomiteen har innstilt på Christopher Beckham som forbundsleder, Elisabeth Sundseth som 1. nestleder og Lena Reitan som 2. nestleder, men innstillingen er ikke enstemmig. På plassen til 1. nestleder foreligger det nemlig to dissenser i valgkomiteen. Inger Karlsen ønsker Bjørn Mietinen som 1. nestleder, mens Ingunn Gjerstad mener at Fawsi Adem er den kandidaten som er best egnet til rollen som 1. nestleder.

Når man ser nærmere på innstillingen tegner det seg et bilde som vi finner bekymringsfullt. Samtlige av de foreslåtte kandidatene i flertallsinnstillingen kommer fra AAF-området, de er altså ansatte i fagbevegelsen. Og selv om det er mange dyktige medlemmer og tillitsvalgte på dette området, kan det neppe sies å være særlig representativt for den totale medlemsmassen til Handel og Kontor. AAF-området i sin helhet utgjør 3,5 % av de 37.472 medlemmene våre med tariffavtale (pr. 30. november). Da faller det på sin egen urimelighet at 100 % av den øverste ledelsen skal komme fra dette området. Virkeområdet, som er helt klart størst (73,9 %) er ikke representert i det hele tatt. Det er heller ikke NHO-området (15,5 %). Faktisk er det bare en av de fem kandidatene som kommer fra et annet område enn AAF, nemlig Fawsi Adem. Vi finner det merkelig at dette ikke har vært vektlagt sterkere når valgkomiteen har gjort sine vurderinger.

Vi ser at HK i dag må ta flere kamper, og oftere bruke streik som virkemiddel for å få på plass tariffavtaler. Samarbeidsklimaet på arbeidsplassen er hardere og motsetningene mellom arbeidsgivere og arbeidstakere er mye tydeligere enn før.

Vi mener derfor at det er viktigere enn noen gang å få en ledelse med en tillitsvalgt som selv har følt på kroppen hva denne utviklingen betyr for vanlige ansatte. Det er på tide at en tillitsvalgt med solid forankring fra en ordinær arbeidsplass kommer inn i ledelsen. Vårt ønske er at Fawsi Adem blir valgt inn.»

Bakgrunn: Beckham, Sundset og Reitan innstilt som ny ledertrio i HK

Les også: HK starter opp landsmøtet i januar – og tar pause fram til høsten