TRENGER FRI: De ansatte i varehandelen har stått på under hele pandemien, og har behov fri, mener HK.

TRENGER FRI: De ansatte i varehandelen har stått på under hele pandemien, og har behov fri, mener HK.

Martin Guttormsen Slørdal

HK og Virke avviser utvidede åpningstider før jul og i romjula

Folkehelseinstituttet vil at butikker og Vinmonopolet skal ha lengre åpningstider før jul og i romjula. – De butikkansatte er slitne og trenger fri, svarer HK og Virke.
09.12.2020
11:30
09.12.2020 12:45

lene.svenning@lomedia.no

Folkehelseinstituttet har kommet med tolv nye råd til handelsstanden før jul. Målet er å begrense smitten av Covid -19. Ett av rådene til hele handelsstanden er å vurdere utvidede åpningstider. Ett råd går imidlertid spesielt til dagligvarebutikker og Vinmonopolet:

«For å unngå storhandling før langhelgene bør det vurderes utvidede åpningstider i matvareforretninger. Med åpne butikker på flere helligdager i julen kan man redusere storhandling og press på butikker før jul. Utvidet salgstid for alkohol i butikk og på vinmonopol vil kunne gi ytterligere reduksjon i presset», heter det fra FHI.

FHI kom med råd til handelsstanden også i november. Nå går de litt lenger.

Les også: Nå får alle deltidsansatte i varehandelen ekstra betalt for å jobbe kvelder og helger

– Stort behov for fri

Rådene får HK-leder Christopher Beckham til å reagere:

– Dette forslaget skaper uro blant de butikkansatte. De har stått i front under hele denne pandemien, og utsatt seg selv og familiene sine for smitte. De er slitne, redde for å ta med seg smitte hjem til familiene sine, og har et stort behov for fri, sier han til HK-Nytt.

Beckham mener de tiltakene som allerede finnes, fungerer godt.

– Butikkene og de ansatte driver godt smittevern. Det er begrensninger på antall kunder i butikkene, det er krav om munnbind mange steder, og vektere som passer på køene. Kundene er også flinke. Mange handler på nett, og benytter seg av hele åpningstidene. Folk tar dette på alvor, sier han.

HK-lederen påpeker at mange dagligvarebutikker allerede holder åpent fra klokka 07 til 23 på kvelden.

– Ansatte fortjener fri, sier Virke

I denne saken er HK og arbeidsgiverorganisasjonen Virke helt enige.

– Vi mener det er gjort en godt og grundig smittevernarbeid i butikkene. Det gikk fint i påsken, det gikk fint i pinsen, og det er planlagt godt for julehandelen. Dette er ikke nødvendig ut fra et smittevernhensyn. De ansatte har stått på siden mars, og fortjener å få fri, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare til HK-Nytt.

Hun framholder at det er krevende å gjøre om på åpningstidene nå.

– Det er et stort apparart som må settes i gang, det er ikke bare å stikke nøkkelen i butikkdøra. Det er en hel logistikk med leveranser som må fram til butikkene, sier Størksen.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Vil stoppe lengre åpningstider på Polet

Heller ikke FHIs forslag om å utvide åpningstidene på Vinmonopolet faller i god jord hos HK.

– Vinmonopolet har drevet med julehandle siden mars, salgsvolumet har økt betraktelig. Vinmonopolet har gått i front, de har system på køene og gode smitteverntiltak, sier Christopher Beckham.

Dessuten er dette ikke opp til Vinmonopolet – og regjeringen – alene:

– Vinmonopol-loven og tariffavtalene setter grenser for åpningstidene og arbeidstidene. Det er ikke opp til regjeringen å avgjøre dette.

– Vil HK bruke tariffavtalen for å blokkere utvidede åpningstider?

– Ja, det vil jeg hevde, sier han.

Pressekonferanse klokka 13

Til NRK sier Vinmonopolet at sier de avventer en beslutning fra regjeringen.

– Det gjenstår å se hva regjeringen beslutter. En slik utvidet åpningstid krever en endring av alkoholloven, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl.

Vinmonopolet kan i dag holde åpent til klokka 18.00 på hverdager og til klokka 16.00 på lørdager.

– Butikkene våre stenger da. Så må vi avvente en eventuell beslutning fra regjeringen. Etter en eventuell beslutning må vi undersøke internt hva som er praktisk mulig å få til. Det vet vi ikke per nå, sier Nordahl til NRK.

Julehilsen

Ifølge NRK skal regjeringen, FHI og Helsedirektoratet avholde en pressekonferanse kl. 13 onsdag. Da er det ventet at det også vil komme regler for smitteverntiltak i jula.

– Utvidede åpningstider kan ikke være regjeringens julehilsen til de butikkansatte. Julehilsenen må være at også de skal få ha fri sammen med familiene sine, sier Christopher Beckham.

09.12.2020
11:30
09.12.2020 12:45