JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TAXFREE-SONE?: Daglig leder i Halden Næringsutvikling, Veronica Lund, vil at politikerne må vurdere tiltak mot grensehandel, for eksempel grensekommuner som taxfree-soner. Illustrasjonsbilde.

TAXFREE-SONE?: Daglig leder i Halden Næringsutvikling, Veronica Lund, vil at politikerne må vurdere tiltak mot grensehandel, for eksempel grensekommuner som taxfree-soner. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Grensekommuner vil se på muligheten for å bli taxfree-kommuner

Etter at grensen til Sverige åpnet opp igjen falt salget i grensekommunene. Nå vil krefter i Halden og Kongsvinger se om det er mulig å bli tax free-kommuner.
24.05.2022
11:26
24.05.2022 11:26

lene.svenning@lomedia.no

Daglig leder i Halden Næringsutvikling, Veronica Lund, mener politikerne må tenke nytt for å stoppe handelslekkasjen.

– Som for eksempel søndagsåpne butikker, endre avgiftene på matvarer, og la grensebyer bli taxfree-kommuner, sier Lund til P4-nyhetene.

Ordfører Eli Wathne i Kongsvinger vil gjerne at et forslag om å bli taxfree-kommune skal utredes.

– Det er helt klart behov for å tenke nytt rundt grenseproblematikken. Vi skal ha handel mellom Norge og Sverige, men handelen kan ikke bare gå en vei, sier Wathne.

SLIK GIKK DET ETTER PANDEMIEN: De gjorde usedvanlig god butikk og fikk nye kolleger – så ble landet friskmeldt

HK vil ha utvalg

Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor (HK), er enig i at grensehandelsproblematikken må diskuteres. Forbundet er en del av Grensehandelsalliansen sammen med Norsk Næring- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke, NHO Mat og Drikke og NHO Service og Handel.

– Vi i Grensehandelsalliansen har vært i møter med næringsdepartementet og bedt om at det blir opprettet et utvalg som skal se på grensehandelen i sin helhet. Vi er opptatt av at det skapes gode arbeidsplasser og mer handel på norsk side av grensen. Jeg forstår at kommunene og bedriftene langs grensa vil ha tiltak, derfor må regjeringen lytte og sette i gang et utvalgsarbeid, sier han.

Beckham avviser imidlertid umiddelbart ett av forsalgene fra Veronica Lund i Halden Næringsutvikling.

– Vi vil ikke ha søndagsåpne butikker, den delen vil vi ikke diskutere. HK vil beholde søndagen som en annerledesdag, fastslår han.

– Ulogisk og lite gjennomtenkt

Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke mener forslaget om taxfree-byer er lite gjennomtenkt.

– Det betyr jo at vi skaper enda større konkurranseforskjell i de ulike delene av landet. I tillegg er taxfreeordningen ulogisk. Og det er ikke gjennomtenkt å utvide den ordningen, sier han.

24.05.2022
11:26
24.05.2022 11:26