KLARE FOR EKSAMEN: Stian Nygård Skilbrei, Wenche Stange Viken og Mette Nilsen Grinaker står forhåpentlig straks med fagbrevet i hånda.

Erlend Angelo

Fagbrev-boom på nett under pandemien

Pandemien har gitt rekordvekst for fagbrev på nett. – Det har vært mer jobb enn forventa – men det er verdt det, sier Montér-trioen som straks skal opp til eksamen.
11.06.2021
11.06.2021 10:19

erlend@lomedia.no

– Vi kan prate for oss, vi er tross alt selgere. Så vi er mest spent på teorieksamen.

Det sier Montér-trioen Wenche Stange Viken, Stian Nygård Skilbrei og Mette Nilsen Grinaker.

De utgjør halvparten av seks ansatte på butikken i Tønsberg som er i gang med å ta fagbrevet i salgsfaget.

Og utdanninga tar de på nett, alt er betalt av medlemskapet gjennom HK. Eksamensavgifta tar arbeidsgiveren seg av.

I det hele tatt et meget praktisk opplegg – om enn ikke så enkelt som de hadde håpet.

– Det er litt mer krevende og omfattende enn vi hadde trodd, innrømmer Mette Nilsen Grinaker.

– Jeg hadde tippa på en time i uka, men vi sitter ofte 1-2 timer hver dag, utdyper Stian Nygård Skilbrei.

Les også: HK-tillitsvalg Gard anmeldte trussel: To uker senere kom beskjeden fra politiet om at saken var henlagt

Fleksibelt

Å ta fagbrev på nett er fleksibelt, og kan ta alt fra fire måneder til ett år.

– Har du realkompetansen, så er det som gjenstår en femtimers tverrfaglig eksamen. Etter det er det praktisk prøve i egen butikk. Noen gruer seg nok til eksamen, det er fullt forståelig – men vi følger opp tett. Terskelen er og skal være lav, forteller Jon Anders Hesby i Didac.

Han rapporterer om en rekordøkning i fagbrev på nett. Omtrent halvparten av deres fagbrevkandidater kommer fra HK.

– I fjor økte vi med 30-35 prosent. Vi mistenker at mange permitterte og arbeidsledige tar fagbrev for å formalisere kompetansen sin. Et fagbrev skaper trygghet, mener Hesby.

Samarbeider

Det mener også trioen i Tønsberg, som nå skimter et fullført fagbrev. Det gir både yrkesstolthet, høyere jobbsikkerhet – og ikke minst en pen økning i timelønna på en tikroning, som de innrømmer er den største motivasjonen.

En bonus på kjøpet er at fagbrevutdanninga har styrket samholdet deres på jobben. Til tross for lang fartstid i bransjen – kravet er minst fem års relevant erfaring for å kunne ta fagbrev på nett med påfølgende praktisk eksamen i egen butikk – har det dukka opp mange nye begreper. Og da er det best å kunne se på det sammen.

– Vi har prata mye ilag på telefon. Det er lov å samarbeide om oppgaver, og det er veldig kjekt å være flere, forteller Wenche Stange Viken.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Spent på eksamen

Trioen har jobba godt siden de starta i januar. I juni skal de til pers. I det som er VG3-eksamen i salgsfaget, altså eksamen tilsvarende på tredje trinn i videregående skole.

Under eksamenen må de legge samarbeidet til side og gjøre all jobben selv.

– Jeg gruer meg til å stå opp tidlig om morgenen for så å sitte fem timer alene og jobbe. Men det skal bli deilig å bli ferdig, sier Stian Nygård Skilbrei.

Har det vært gøy, spør HK-Nytt.

Trioen drar litt på det.

– Det har i alle fall vært lærerikt. Og vi angrer ikke på at vi starta på det, sier de.

Som absolutt anbefaler flere å gjøre det samme, om de har tid og mulighet – og ikke minst om flere på jobben gjør det samtidig.

Les også: Bente fikk ny jobb etter HKs jobbsøkerkurs

– Vi setter opp ekstrakurs

Det er ikke bare hos Didac det er full fart på nettbaserte fagbrevkurs. Hos AOF har 150 HK-medlemmer startet på kurset, der de fleste har praktisk fagprøve i juni. Det er AOF som er HKs samarbeidspartner gjennom det såkalte bransjeprogrammet for varehandelen som de ble tildelt i fjor.

– Vi er veldig fornøyd, HK-medlemmer utgjør majoriteten av alle deltakere gjennom bransjeprogrammet. Alle kursene er fulle, vi måtte sette opp ekstrakurs og håper vi får muligheten til å sette opp flere. Dette har slått an langt mer enn vi trodde, sier Silje Kjellesvik Norheim, som er prosjektleder for bransjeprogrammet i HK.

Hun anbefaler så mange som mulig å ta fagbrev.

– Varehandelen står midt oppe i enorme omstillinger, samtidig som de er en gruppe i arbeidslivet med et generelt lavere utdanningsnivå enn andre næringer. Det er viktig å kunne gi kompetanseløft på alle plan – og det vil løfte lønnsnivået i bransjen. Søk, søk – det er helt gratis, digitalt og fleksibelt, sier Norheim.

KOM IGJEN: – Søk på nettbasert nettkurs. Det er helt gratis, digitalt og fleksibelt, oppfordrer Silje Kjellesvik  Norheim i HK.

KOM IGJEN: – Søk på nettbasert nettkurs. Det er helt gratis, digitalt og fleksibelt, oppfordrer Silje Kjellesvik Norheim i HK.

Privat

11.06.2021