JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbrev-boom på nett under pandemien

Pandemien har gitt rekordvekst for fagbrev på nett. – Det har vært mer jobb enn forventa – men det er verdt det, sier Montér-trioen som straks skal opp til eksamen.
KLARE FOR EKSAMEN: Stian Nygård Skilbrei, Wenche Stange Viken og Mette Nilsen Grinaker står forhåpentlig straks med fagbrevet i hånda.

KLARE FOR EKSAMEN: Stian Nygård Skilbrei, Wenche Stange Viken og Mette Nilsen Grinaker står forhåpentlig straks med fagbrevet i hånda.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

– Vi kan prate for oss, vi er tross alt selgere. Så vi er mest spent på teorieksamen.

Det sier Montér-trioen Wenche Stange Viken, Stian Nygård Skilbrei og Mette Nilsen Grinaker.

De utgjør halvparten av seks ansatte på butikken i Tønsberg som er i gang med å ta fagbrevet i salgsfaget.

Og utdanninga tar de på nett, alt er betalt av medlemskapet gjennom HK. Eksamensavgifta tar arbeidsgiveren seg av.

I det hele tatt et meget praktisk opplegg – om enn ikke så enkelt som de hadde håpet.

– Det er litt mer krevende og omfattende enn vi hadde trodd, innrømmer Mette Nilsen Grinaker.

– Jeg hadde tippa på en time i uka, men vi sitter ofte 1-2 timer hver dag, utdyper Stian Nygård Skilbrei.

Les også: HK-tillitsvalg Gard anmeldte trussel: To uker senere kom beskjeden fra politiet om at saken var henlagt

Fleksibelt

Å ta fagbrev på nett er fleksibelt, og kan ta alt fra fire måneder til ett år.

– Har du realkompetansen, så er det som gjenstår en femtimers tverrfaglig eksamen. Etter det er det praktisk prøve i egen butikk. Noen gruer seg nok til eksamen, det er fullt forståelig – men vi følger opp tett. Terskelen er og skal være lav, forteller Jon Anders Hesby i Didac.

Han rapporterer om en rekordøkning i fagbrev på nett. Omtrent halvparten av deres fagbrevkandidater kommer fra HK.

– I fjor økte vi med 30-35 prosent. Vi mistenker at mange permitterte og arbeidsledige tar fagbrev for å formalisere kompetansen sin. Et fagbrev skaper trygghet, mener Hesby.

Samarbeider

Det mener også trioen i Tønsberg, som nå skimter et fullført fagbrev. Det gir både yrkesstolthet, høyere jobbsikkerhet – og ikke minst en pen økning i timelønna på en tikroning, som de innrømmer er den største motivasjonen.

En bonus på kjøpet er at fagbrevutdanninga har styrket samholdet deres på jobben. Til tross for lang fartstid i bransjen – kravet er minst fem års relevant erfaring for å kunne ta fagbrev på nett med påfølgende praktisk eksamen i egen butikk – har det dukka opp mange nye begreper. Og da er det best å kunne se på det sammen.

– Vi har prata mye ilag på telefon. Det er lov å samarbeide om oppgaver, og det er veldig kjekt å være flere, forteller Wenche Stange Viken.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Spent på eksamen

Trioen har jobba godt siden de starta i januar. I juni skal de til pers. I det som er VG3-eksamen i salgsfaget, altså eksamen tilsvarende på tredje trinn i videregående skole.

Under eksamenen må de legge samarbeidet til side og gjøre all jobben selv.

– Jeg gruer meg til å stå opp tidlig om morgenen for så å sitte fem timer alene og jobbe. Men det skal bli deilig å bli ferdig, sier Stian Nygård Skilbrei.

Har det vært gøy, spør HK-Nytt.

Trioen drar litt på det.

– Det har i alle fall vært lærerikt. Og vi angrer ikke på at vi starta på det, sier de.

Som absolutt anbefaler flere å gjøre det samme, om de har tid og mulighet – og ikke minst om flere på jobben gjør det samtidig.

Les også: Bente fikk ny jobb etter HKs jobbsøkerkurs

– Vi setter opp ekstrakurs

Det er ikke bare hos Didac det er full fart på nettbaserte fagbrevkurs. Hos AOF har 150 HK-medlemmer startet på kurset, der de fleste har praktisk fagprøve i juni. Det er AOF som er HKs samarbeidspartner gjennom det såkalte bransjeprogrammet for varehandelen som de ble tildelt i fjor.

– Vi er veldig fornøyd, HK-medlemmer utgjør majoriteten av alle deltakere gjennom bransjeprogrammet. Alle kursene er fulle, vi måtte sette opp ekstrakurs og håper vi får muligheten til å sette opp flere. Dette har slått an langt mer enn vi trodde, sier Silje Kjellesvik Norheim, som er prosjektleder for bransjeprogrammet i HK.

Hun anbefaler så mange som mulig å ta fagbrev.

– Varehandelen står midt oppe i enorme omstillinger, samtidig som de er en gruppe i arbeidslivet med et generelt lavere utdanningsnivå enn andre næringer. Det er viktig å kunne gi kompetanseløft på alle plan – og det vil løfte lønnsnivået i bransjen. Søk, søk – det er helt gratis, digitalt og fleksibelt, sier Norheim.

KOM IGJEN: – Søk på nettbasert nettkurs. Det er helt gratis, digitalt og fleksibelt, oppfordrer Silje Kjellesvik  Norheim i HK.

KOM IGJEN: – Søk på nettbasert nettkurs. Det er helt gratis, digitalt og fleksibelt, oppfordrer Silje Kjellesvik Norheim i HK.

Privat