ARRESTERT: Man Zar Myay Mon etter at han ble arrestert.

ARRESTERT: Man Zar Myay Mon etter at han ble arrestert.

mata

Fagbevegelsen frykter for livet til arrestert aktivist i Myanmar

Man Zar Myay Mon ble arrestert av militærjuntaen 8. juni. Fortsatt skal ingen ha hørt fra ham. Også norsk fagbevegelse er bekymret.
28.06.2021
09:54
28.06.2021 09:54

lene.svenning@lomedia.no

Organisasjonen Myanmar Alliance for Transparancy and Accountabillity (MATA), uttrykker bekymring for et av sine medlemmer, Man Zar Myay Mon, i et brev til blant annet HK i Norge. Mannen, som i mange år har arbeidet for å bedre forholdene i gruveindustrien, har siden militærkuppet i Myanmar i februar ledet protester mot det militæret. Den 8. juni skal han ha blitt arrestert på brutalt vis. Nå frykter MATA for livet hans.

Les også: LO i regnbuens farger under årets Pride i Oslo

Banket opp og torturert

I brevet skriver MATA at Man Zar Myay Mon ble skutt og tatt til fange sammen med to av sine venner da de var på vei til et møte. Han skal ha blitt banket opp og torturert, for siden å ha blitt overført til et militærsykehus for å få behandling.

Mandag 14. juni skal han ha blitt overført til politiets varetekt, og sitter nå fengslet. Ifølge MATA blir han siktet for flere påståtte lovbrudd i forbindelse med protestene mot makthaverne.

Ifølge nettavisen Myanmar Now skal Man Zar Myay Mon han blitt skutt i låret da han forsøkte å flykte fra soldatene. Avisen skriver at 28-åringen har vært ettersøkt siden april på grunn av sine rolle i protestbevegelsen.

– Deler bekymringen

Nå uttrykker også fagbevegelsen i Norge bekymring for Man Zar Myay Mon og situasjonen i Myanmar.

– Bare for noen få dager siden fikk vi vite at MATA-medlem Man Zar Myay Mon ble arrestert av militærjuntaen. Vi har gjennom MATA fått vite at fengslingen var brutal og at det ble utløst skudd under arrestasjonen, og at det nå er en reell frykt for at Mon kan bli drept. MATA ønsker mest mulig fokus på denne saken i håp om at dette kan bidra til en løslatelse. Vi deler deres bekymring for at han kan bli utsatt for tortur og i verste fall drap, skriver Asle Reime, områdeansvarlig i fagforbundet Industri Energi.

Les også: Coop er «eid av deg og meg». Likevel tjener direktørene mange ganger mer enn de butikkansatte

– Verdenssamfunnet følger med

Elisabeth Sundset, 1. nestleder i HK, er opptatt av å vie situasjonen i Myanmar oppmerksomhet.

– Det er viktig at det som skjer i Myanmar ikke går under radaren. Militærregimet i Myanmar må få vite at Norge og verdenssamfunnet ikke har vendt blikket bort, men følger nøye med. Vi må fortsatt ha søkelyset på det som skjer i Myanmar, holde presset oppe og bruke sanksjoner overfor militærregimet som kan bidra til å stoppe de voldelige overgrepene, skriver hun i en epost.

Sundset peker også på at noen av sanksjonene bør være krav om internasjonal våpenembargo med umiddelbar effekt, samt at næringslivet trekker seg ut av investeringer og avviser samarbeid med militærregimet i Myanmar.

Krever løslatelse

LOs førstesekretær Julie Lødrup følger opp.

– Vi mener at Norge må bruke sin rolle i sikkerhetsrådet til å legge press på militærregimet i Myanmar og stille tydelige krav. Norge må fordømme de voldelige angrepene på demokratibevegelsen og NLD, samt kreve at Aung San Suu Kyi løslates og gjeninnsettes som den demokratisk valgte lederen. Andre folkevalgte og parlamentsmedlemmer som nå er arrestert, samt aktivister fra CDM som har blitt fengslet for sin deltakelse i protestene og den politiske mobiliseringen mot kuppet må også kreves løslatt umiddelbart, skriver hun i en epost.

NLD er Aung San Suu Kyis parti. CDM er navnet på protestbevegelsen i Myanmar.

HK-Nytt har stilt Myanmars ambassade i Norge flere spørsmål om Man Zar Myay Mons situasjon, men har ikke fått svar.

28.06.2021
09:54
28.06.2021 09:54