JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VIRUSET DØR: Så lenge det brukes vaskemiddel, holder det å vaske tøyet på 40 grader.

VIRUSET DØR: Så lenge det brukes vaskemiddel, holder det å vaske tøyet på 40 grader.

Ole Palmstrøm

Vaskeriforening advarer mot at koronavirus kan følge med arbeidstøy hjem:

Butikkansatte er ikke redd for smitte i arbeidsklær

Arbeidstakere som tar arbeidstøyet sitt hjem for å vaske det, tar en unødvendig risiko, mener bransjeforening. Ansatte i varehandelen deler ikke bekymringen.
10.05.2021
09:17
10.05.2021 09:17

trond.elstad@lomedia.no

Line.Mette.Finnoy@lomedia.no

I følge Kjetil Tvedt, bransjesjef i Norsk Renseri og Vaskeriforening, vil det være fornuftig for alle næringsmiddelbedrifter, restauranter, gatekjøkken, dagligvarebutikker med ferskvaredisk og lignende å samarbeide med et profesjonelt vaskeri som garanterer høy hygienestandard for å få vasket arbeidstøy.

Han viser til forskning fra Storbritannia som antyder at koronaviruset kan overleve på klær i flere dager, men elimineres ved 40 graders vask.

– Arbeidstakere som tar arbeidstøyet sitt hjem for å vaske det, tar en unødvendig risiko slik det fremstår av denne studien. Rent arbeidstøy er en grunnforutsetning for trygg mat og for å beskytte arbeidstakere mot sykdomsfremkallende mikroorganismer, sier han.

Les også: Berith fikk godkjent covid-19 som yrkesskade: – Håper flere kan få samme hjelp

Trygg på at det ikke smitter

Ståle Simonsen, HK-tillitsvalgt i Coop Midt-Norge, sitter i aksjonsgruppa for håndtering av korona i samvirkelaget. De har møter et par ganger i uka hvor de drøfter smittesituasjonen og tiltak løpende.

Han forteller at arbeidstøy som mulig smittekilde var et tema til å begynne med, men ikke nå lenger.

– Vi støtter oss til det som kommer fra FHI (Folkehelseinstituttet) og CSC (Centers for Disease Control and Prevention), og det vi får høre er at smitte skjer ved nærkontakt med smittede personer. All erfaring tilsier at det riktig. Vi er tross alt over 2.600 ansatte som jobber ute i butikk hver dag, uten at en eneste en så langt er smittet på jobb, sier Simonsen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

FØLGER MED: Ståle Simonsen, hovedtillitsvalgt i Coop Midt-Norge er ikke redd for å koronasmitte gjennom arbeidstøyet. Han sitter i samvirkelagets gruppe som håndterer korona.

FØLGER MED: Ståle Simonsen, hovedtillitsvalgt i Coop Midt-Norge er ikke redd for å koronasmitte gjennom arbeidstøyet. Han sitter i samvirkelagets gruppe som håndterer korona.

Martin Guttormsen Slørdal

Intensiverte vasking

Rett etter at pandemien satte inn, gikk det ut beskjed til alle ansatte i Coop om å vaske arbeidstøyet hver dag, og på så høy temperatur som mulig.

– I dag er dette ikke lenger en del av instruksen for hvordan man forholder seg til korona. Det ble tatt ut allerede i april i fjor, forteller Ståle Simonsen, hovedtillitsvalgt for HK i Coop Midt-Norge.

I Coop Midt-Norges butikker vasker de fleste sitt eget arbeidstøy hjemme, opplyser Simonsen, mens kokker har mulighet til å få sendt klærne til rens.

Han kjenner ikke til at noen ansatte har uttrykt bekymring rundt korona og det å ta med seg arbeidstøy hjem.

– Kaféansatte har i sin overenskomst en liten økonomisk kompensasjon for å vaske eget arbeidstøy. Det ble vurdert å kreve en kompensasjon også for de øvrige da det det plutselig ble en instruks om å vaske daglig i forbindelse med korona. Vi visste jo ikke hvor lenge det ville vare. Men nå er vi tilbake i vanlig gjenge igjen, og folk vasker tøyet som normalt, sier Ståle Simonsen.

Les også: Bente fikk ny jobb etter HKs jobbsøkerkurs

40 graders vask

Kjetil Tvedt, bransjesjef i Norsk Renseri- og Vaskeriforening viser til forskning fra Storbritannia som antyder at koronaviruset kan overleve på klær i flere dager, men elimineres ved 40 graders vask.

– Dette er viktig kunnskap for den pågående pandemien, men ikke minst også for eventuelle senere pandemier, sier Tvedt.

Artikkelen fortsetter under bildet:

VIKTIG KUNNSKAP: – Vi vil støtte videre forskning på overlevelsestiden, først og fremst med tanke på håndtering av fremtidige pandemier, sier Kjetil Tvedt.  sier Kjetil Tvedt, bransjesjef i Norsk Renseri- og Vaskeriforening.

VIKTIG KUNNSKAP: – Vi vil støtte videre forskning på overlevelsestiden, først og fremst med tanke på håndtering av fremtidige pandemier, sier Kjetil Tvedt. sier Kjetil Tvedt, bransjesjef i Norsk Renseri- og Vaskeriforening.

Tone Buene/Privat

Da koronapandemien startet, ble det raskt klart at det manglet kunnskap om hvor lenge viruset kan overleve på klær. Nettopp det har forskere ved Montfort University i Leicester nå undersøkt.

Det forskerne fant, var at koronaviruset ikke overlever tøyvask på 40 grader, forutsatt at det brukes vaskemiddel. Uten bruk av vaskemiddel, er viruset aktivt opp til 67 grader.

Det skriver Jan Tore H. Gunnarsen, daglig leder i Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn, og Kjetil Tvedt, bransjesjef i Norsk Renseri- og Vaskeriforening, i et innlegg i Aftenposten. De to organisasjonene har støttet studien, som for tiden er under fagfellevurdering.

En risiko å vaske hjemme

Studien viser nemlig at viruset kan overleve lenge på ulike overflater. Det er fortsatt smittsomt etter tre dager på polyester. På bomull overlevde viruset i 24 timer, mens på polyester/bomull bare i seks timer. En rekke forhold påvirker overlevelsesgraden, som temperatur, luftfuktighet, mengde levende virus og kjemikalier i tøyet.

– For folk flest betyr denne studien at man kan relativt enkelt kan fjerne viruset fra klær. Utfordringen er at forurenset tøy etterlater seg koronavirus på andre overflater, som i hjemmet, før det blir vasket, sier Tvedt.

Les også: Butikkansatte på NHO-avtale får lønnshopp på nye 6,53 kroner i timen

Viruset deaktiveres

Forskerne ved Montfort University i Leicester har kommet fram til resultatene ved å bruke et modellvirus (HCoV-OC43). Det har tilsvarende egenskaper som SARS-CoV-2, og man overvåket virusets stabilitet på tekstiler i 72 timer. Årsaken til at viruset blir eliminert på 40 grader så lenge det brukes vaskemiddel, er at stoffer i vaskemiddelet løser opp hinnen rundt viruset og det deaktiveres.

– Vi vil støtte videre forskning på overlevelsestiden, først og fremst med tanke på håndtering av fremtidige pandemier, sier Kjetil Tvedt.

Restauranten leverer til rens

– Jeg har lest om undersøkelsen, men dette er ikke et tema vi har fokusert veldig mye på. De som jobber med restaurant og matservering leverer arbeidstøyet til rens. Vi andre jobber med kunder som vi holder en viss avstand til, og det vi kommer i kontakt med ellers er paller og varer. Faren for oss er vel ikke større enn når vi går rundt i privat tøy i vanlige butikker, sier Erik Walør Heggem, tillitsvalgt for de HK-organiserte ved Ikea Leangen og representant i konsernklubben.

Han er ikke veldig bekymret.

Storparten av de rundt 3.000 Ikea-ansatte steller sitt eget arbeidstøy uten vederlag. Det er gjort forsøk på å kreve en kompensasjon under lønnsforhandlinger, men det har ikke vært noe prioritert krav for de tillitsvalgte.

Viktig kunnskap

Charlotte Dyrkorn, forbundssekretær og bransjeansvarlig for vask og renserier i Industri Energi, mener at studien Tvedt viser til er svært interessant.

Hun poengterer at i starten av pandemien så var det ingen som visste hvordan viruset overlevde på verken tekstiler eller andre overflater.

– Jobben fra Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn og Norsk Renseri- og Vaskeriforening er av stor verdi. Bransjen får her hjelp til hvordan de lokalt kan utarbeide gode smittevernregler, ikke bare for kundene, men også de ansatte og medlemmene våre, sier Charlotte Dyrkorn.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Fortjener respekt

Ansatte i vaskerier fikk i mai 2020 status som samfunnskritisk personell.

– For eksempel har Ullevål sykehus bare arbeidsklær og tekstiler på lager for to dager. Derfor har det vært så viktig å unngå smitte i vaskerier, og det har vi lyktes godt med så langt i pandemien, sier Kjetil Tvedt.

Charlotte Dyrkorn sier at hun er imponert over de ansatte i vaskeriene.

– Våre medlemmer i Industri Energi i vaskeriene har tunge fysiske jobber som vi alle er avhengig av, men som vi sjeldent ser. Pandemien satte også dette i fokus. Uten jobben de gjør for oss alle, har vi ikke rent arbeidstøy til helsetjenesten eller sengetøy til pasientene. Vaskeriene utfører en kjempejobb for oss alle. Det er ikke bare sykepleierne som fortjener mer enn applaus og respekt, sier hun.

10.05.2021
09:17
10.05.2021 09:17