JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Wikimedia Commons

Amazon-ansatte saksøker nettgiganten for manglende smitteverntiltak

Fagforbundet til de Amazon-ansatte i USA går til retten for å kreve smitteverntiltak under koronapandemien.
22.06.2020
10:55
22.06.2020 10:55

ylva.seiff.berge@lomedia.no

«Amazon-arbeidere har gjentatte ganger meldt fra om bekymringer om kritiske situasjoner som påvirker deres helse og sikkerhet under covid-19-pandemien» skriver UNI Global i en pressemelding der de annonserer at de har gått til søksmål mot nettselskapet Amazon.

Går sammen for søksmål

Det er UNI Global Union sammen med fagforbundet Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU) som nå har saksøkt Amazon. Forbundet krever at selskapet må beskytte sine ansatte og samfunnet med bedre smitteverntiltak og gi de ansatte en tryggere arbeidsplass.

• Les også: HK kritiserer bedrifter som ikke følger ansiennitet når de tar tilbake permitterte

«Vi oppfordrer retten til å forstå at dette er et spørsmål om liv og død for Amazon-arbeidere og samfunnet som helhet. Hvis Amazon bidrar til spredningen av covid-19 viruset, betyr det en trussel for offentlighetens sikkerhet. Det må tas opp med en gang» skriver Stuart Appelbaum, president i RWDSU.

Streik for bedre smittetiltak

Under koronakrisa har etterspørselen i nettbutikker økt dramatisk. Internasjonale fagforbund peker på at siden starten av pandemien har varehusene til Amazon ikke gjennomført de grunnleggende smitteverntiltakene.

Hos Amazon har de brutt lovgivningen for helseberedskap der de ansatte verken har fått ivaretatt personlig hygiene på jobb, samt at arbeidsplassen har ikke blitt tilrettelagt etter smittevernregler, hevder RWDSU.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Som svar på Amazons utilstrekkelige arbeiderbeskyttelse under utbruddet, har ansatte i over 40 varehus i USA – i California, Texas, Wisconsin, Florida og New York – har siden i mars gått ut i kortvarige streiker for å protestere mot arbeidsforholdene.

Amazon på sin side svarte med å sparke minst tre ansatte som var med på å organisere streikene. Selskapet hevder at en av streikelederne hadde vært i kontakt med en koronasmittet og ikke hadde lov til å møte opp på området.

Dødsfall blant ansatte

5. mai meldte RWDSU om at en Amazon-ansatt på Staten Island i New York døde.

«Ingen skal være nødt til å sette livet på spill når de går på jobb. De trenger å vite at arbeidsgiveren deres gir dem et trygt arbeidsmiljø – men Amazon har ikke klart å gjøre det», uttalte RWDSU-forbundsleder Appelbaum like etter at dødsfallet ble kjent.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

«I lang tid har arbeidere ved JFK8 og andre Amazon-anlegg rundt om i verden krevd tryggere arbeidsforhold – spesielt under denne pandemien. Gårsdagens dødsfall har dessverre vist konsekvensene av at Amazon unnlater av å tilby et trygt arbeidsmiljø», skriver Applebaum.

Ikke overraskende med søksmål

Trine Lise Sundnes, leder i LOs internasjonale avdeling, er ikke overrasket over søksmålet. Sundes tror dette er det første i en rekke lignende søksmål som vil dukke opp som følge av koronapandemien.

– Det er ikke første gang Amazon er i søkelyset på grunn av HMS og arbeidsvilkår. Lave priser og dårlige vilkår for dem som jobber går ofte hånd i hånd. Vi skal ikke se bort fra at det kommer flere søksmål som følge av pandemien, der mange butikk- og lagerarbeidere har stått i førstelinja, sier Sundnes til HK-Nytt om søksmålet mot Amazon.

IKKE OVERRASKET: Leder i LOs internasjonale avdeling,  Trine Lise Sundnes, tror Amazon-saken er det første av flere søksmål vi vil se som følge av korona-pandemien.

IKKE OVERRASKET: Leder i LOs internasjonale avdeling, Trine Lise Sundnes, tror Amazon-saken er det første av flere søksmål vi vil se som følge av korona-pandemien.

Erlend Angelo

Vil anerkjenne covid-19 som yrkesskade

Internasjonal fagbevegelse har gått sammen for å kreve at covid-19 blir anerkjent som en yrkesskade. De peker på at den risikoen arbeidere står overfor må anerkjennes og at smittede arbeidstakerne må sikres gode oppfølging.

• Les også: Norsk Industri-general: – Vi trenger egentlig å forhandle lønna ned

– Smittevern er ekstremt viktig, det er ikke uten grunn at det er strikte regler for avstand og hyppig håndvask. Når vi ser hvor lett det smitter og hvilke fatale utfall det får, er det helt vesentlig at arbeidsgivere og arbeidsplasser legger til rette for gode smitteverntiltak. Det ser ut som dette ikke har skjedd i Amazon-tilfellet, sier Sundnes.

22.06.2020
10:55
22.06.2020 10:55