JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORNØYD: Tormod Aarum, klubbleder ved Ikea Furuset, er fornøyd med forliket som gir de ansatte om lag 2/3 av det de krevde.

FORNØYD: Tormod Aarum, klubbleder ved Ikea Furuset, er fornøyd med forliket som gir de ansatte om lag 2/3 av det de krevde.

Brian Cliff Olguin

90 lageransatte får etterbetalt opp til 83.000 kroner hver

Ikea Furuset må punge ut 6,1 millioner kroner etter et forlik med Handel og Kontor.
02.01.2023
11:00
02.01.2023 11:00

lene.svenning@lomedia.no

I tre år har HK-klubben på Ikea Furuset kranglet med arbeidsgiverne om lønna til de ansatte på logistikkavdelingen. De jobber både ved varehuset og ved de to lagrene som ligger like ved.

Uenigheten har dreid seg om hvilken lønnssats i tariffavtalen som skal gjelde for denne gruppen ansatte.

HK-klubben har hevdet at disse skulle defineres som lagermedarbeidere og lønnes etter satsene i det som heter bilag 3 i Landsoverenskomsten mellom HK og Virke. Ikea-ledelsen mente at de skulle lønnes etter satsene som lagerfunksjonærer i tariffavtalen. Forskjellen er på om lag 22 kroner i timen.

Forlik før rettssak

Klubben og ledelsen ved Ikea Furuset har ikke klart å bli enige. Handel og Kontor (HK) har også forsøkt å få til en enighet med Ikea, men har heller ikke lyktes. Derfor stevnet forbundet Ikea for Arbeidsretten. Men i begynnelsen av desember, én uke før saken skulle behandles i Arbeidsretten, ble HK og Ikea enige om et forlik.

Det innebærer at Ikea må etterbetale 6,1 millioner kroner til de 90 ansatte. De 40 som jobber heltid får etterbetalt om lag 83.000 kroner før skatt i januar, de 50 deltidsansatte noe mindre.

Det tilsvarer om lag to tredeler av HK-klubbens opprinnelige krav, opplyser klubbleder Tormod Aarum.

Han poengterer at det ikke var sikkert at klubben hadde vunnet saken i Arbeidsretten.

– Jeg er godt fornøyd med resultatet, og det virker det som om medlemmene våre er også. Pengene kommer godt med, sier Aarum til HK-Nytt.

Arbeidsretten er en domstol som behandler tvister som er knyttet til tariffavtaler. 

Byttet tariffavtale

Forliket betyr imidlertid ikke at de ansatte på logistikkavdelingen får høyere lønn framover. Årsaken er denne: For ett år siden meldte Ikea seg ut av arbeidsgiverorganisasjonen Virke og inn hos konkurrenten NHO. Det innebar at de ansatte måtte bytte tariffavtale fra Landsoverenskomsten med Virke til Handelsoverenskomsten med NHO Service og Handel. Endringen skjedde 1. april 2022. Tarifflønna for denne gruppa er nå 15 kroner lavere enn de satsene HK-klubben hevdet at de skulle ha som lagermedarbeidere i tariffavtalen med Virke.

Ikea bekrefter at de har inngått et forlik i saken, men opplyser i en epost til HK-Nytt at de fortsatt er prinsipielt uenige i forbundets tolkning av tariffavtalen.

LESTE DU DENNE?: Ikea-ansatte i Oslo og Asker får ikke bonus: – En hån mot de ansatte, sier tillitsvalgt

02.01.2023
11:00
02.01.2023 11:00