MINIPAROLER: Mange deltok i årets 1. mai-markering ved å fronte sin hjertesak hjemmefra. Fra lista med miniparoler på lo.no.

MINIPAROLER: Mange deltok i årets 1. mai-markering ved å fronte sin hjertesak hjemmefra. Fra lista med miniparoler på lo.no.

skjermdump fra lo.no

Arbeidernes dag 2020

16.000 gikk i 1. mai-tog på nett: Digital 1. mai kan ha kommet for å bli, sier LO

For LO er det ikke utenkelig at den digitale 1. mai-feiringen vil leve videre som et supplement.
05.05.2020
12:22
05.05.2020 12:22

aslak@lomedia.no

Det digitale LO-toget samlet drøyt 16.000 på landsbasis, og i Oslo møtte godt over 9.000 personer opp for å delta i det interaktive toget med taler og paroler.

Til sammenligning var antallet på 10.600 i fjor rekordhøyt i moderne tid. Da stimlet folk seg sammen på Youngstorget.

– Det er ingenting som kan matche den fysiske følelsen av å være én i flokken, men det er samtidig spennende å tenke på de mulighetene som ligger i det digitale verktøyet. Derfor er det ikke utenkelig at vi gjør noe tilsvarende når det forhåpentlig blir en normal markering med tog og torgmøter 1. mai neste år, sier Ingunn Gjerstad, leder av LO i Oslo, til FriFagbevegelse.

Les også: Ansatte risikerer en sommer uten feriepenger

Banebrytende arbeid

Digitale 1. mai-tog foregikk også flere andre steder i landet – blant annet i Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Namsos og Tromsø.

15 av LOs lokalorganisasjoner var med på ideen.

– Vi vil selvsagt tilbake til normaltilstander når det gjelder 1. mai og andre demonstrasjoner, men samtidig var den digitale feiringen et banebrytende arbeid. Nå har vi utviklet ideen, funnet løsninger og tatt lærdom av årets markering. Da vil det også bli lettere neste gang, påpeker Gjerstad.

Regjeringen forslår å la Vinmonopolet holde åpent en time lenger på lørdager

For første gang siden krigsårene ble folk i år bedt om ikke å gå ut i gatene 1. mai. Smittevernhensyn måtte komme først.

De som deltok kunne gå inn og velge hvilken parole eller fane de ville gå under og deretter se videoer med både politiske appeller og kransenedleggelser. Når man hadde valgt seg en parole eller fane, ble man også registrert som deltaker i toget.

Se lista med miniparoler på lo.no

Ikke bare 1. mai

– Disse plattformene kan også brukes som et supplement i arbeidet vårt framover. Det gjelder ikke bare 1. mai, men også i demonstrasjoner og felles paroler som å trygge fast arbeid og forby bemanningsbransjen, understreker lederen av LO i Oslo.

Gjerstad vil ikke konkludere før LOs lokalorganisasjoner har oppsummert årets 1. mai, men hun synes det er spennende å være sammen om en digital løsning på tvers av geografi – både når det gjelder taler, musikk, kransenedleggelser og virtuelle tog.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

– Det var utfordrende å kommunisere at alt ble annerledes, men resultatet var overveldende. Å ta i bruk teknologien på denne måten, ivaretar de som av ulike grunner ikke kan være til stede. Det harmonerer også med at vi i framtida skal reise litt mindre, mener Ingunn Gjerstad.

Ubetinget suksess

Wegard Harsvik er leder for samfunnskontakt og strategisk arbeid i LO. Ifølge ham var konklusjonen fra mandagens virtuelle sekretariatsmøte at livesendingen fra 1. mai ble en ubetinget suksess.

– Vi er ikke i mål med den fullstendige oversikten ennå, men vi er helt trygge på at flere hundre tusen personer fikk med seg eller var innom deler av livesendingen vår, sier Harsvik til FriFagbevegelse.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

LO sentralt markerte feiringen av arbeidernes sammen med politiske samarbeidspartnere og forbundene med en to timer lang direktesending fra et 1. mai-studio.

Det var appeller av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, Ap-leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes, ved siden av et slags digitalt talkshow der Gro Harlem Brundtland (Ap), Thorbjørn Berntsen (Ap), Ina Libak (AUF), Tonje Brenna (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) deltok.

– I og med at det digitale arrangementet var såpass vellykket, vil vi fortsette å gjøre dette i en eller annen form også i framtida, både i forbindelse med 1. mai og andre store markeringer. Ved å ta i bruk så mange digitale kanaler, når vi også ut veldig bredt. Vi har høstet verdifull erfaring og er veldig fornøyde, oppsummerer Harsvik i LO.

FØLG HK-NYTT PÅ INSTAGRAM

05.05.2020
12:22
05.05.2020 12:22