FOR FØRSTE GANG: Norske og engelske fagforeningskamerater på sommerpatrulje i England.

FOR FØRSTE GANG: Norske og engelske fagforeningskamerater på sommerpatrulje i England.

privat

Norsk fagbevegelse lærer bort sommerpatrulje til britene

Historiens første britiske sommerpatrulje; norsk oppskrift med britisk tvist.
02.09.2019
11:20
03.09.2019 14:45

martin.slordal@lomedia.no

I fjor arrangerte LO Møre og Romsdal en ungdomskonferanse der fem representanter fra britisk LO, Trade Union Congress (TUC), ble med sine norske fagforeningskamerater ei uke på sommerpatrulje langs Mørekysten. I juni i år gikk den første britiske sommerpatruljen noensinne av stabelen, i Yorkshire. Oppskriften er norsk, med en britisk tvist, forteller Kent Logan Jelle, ungdomssekretær i LO Møre og Romsdal.

– TUC driver ikke så mye med arbeid rettet mot ungdom i arbeidslivet. Det meste av aktivitetene foregår i foreningene og i klubbene på arbeidsplassene, sier han.

De britiske vaktbikkjene inviterer både medlemmer og ikke-medlemmer på arrangementer, og de gir mer rådgivning til arbeidstakerne enn det som er vanlig under sommerpatruljen i Norge, forteller Kent Logan Jelle til HK-Nytt.

LESTE DU DENNE?: HK-klubben hjalp Linn Hege med å få større stilling

Fikk ideen etter et språkkurs

I 2016 tok Kent Logan Jelle et språkkurs på Yorkshireskolen i England. Her kan tillitsvalgte fra Norge lære engelsk til bruk i faglig sammenheng. Der forsøkte Jelle å komme i kontakt med ungdommer fra TUC Yorkshire, og ideen om en britisk sommerpatrulje tok form. Og etter at Are Tomasgard i LO-ledelsen pratet med TUC-representanter i Yorkshire, ble samarbeidet innledet.

– I Storbritannia er det mer vanlig med kampanjer og demonstrasjoner mot politikken som føres i landet. De driver ikke så mye med oppsøkende virksomhet på arbeidsplassene, sier Jelle.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Lav minstelønn

Kent Logan Jelle har vært delaktig i opplæringen av sine britiske fagforeningskamerater, og han var med på å gå patrulje i byen Sheffield i Yorkshire i sommer. Totalt ni LO-tillitsvalgte og ansatte var med over til Storbritannia for å bistå.

Ungdomssekretæren forteller at de var innom butikker, kiosker og puber. Erfaringene han gjorde likner på noe av det han kjenner fra sommerpatruljen i Norge.

– Mange yngre arbeidstakere hadde ikke hørt om TUC, og de var usikre på rettighetene sine. De var også redde for å si ifra til arbeidsgiveren hvis det var noe i arbeidsforholdet som ikke var greit, sier han.

Jelle forteller at mange ansatte jobber deltid. På grunn av lav timelønn må mange ha flere jobber for å klare seg, sier han.

– Den nasjonale minstelønnen i Storbritannia er lav. Den ligger fra 70 til 100 kroner i timen. TUC jobber for en høyere minstelønn, og det la ungdommen vi møtte merke til, sier Jelle.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Dårligere beskyttelse enn i Norge

Når det gjelder helse, miljø- og sikkerhet på arbeidsplassene i Storbritannia, så mener Kent Logan Jelle at ansatte på norske arbeidsplasser er langt bedre beskyttet enn i Storbritannia.

– Der er det ikke et arbeidstilsyn de ansatte kan henvende seg til. Det finnes, men det gjelder stort sett kun for sikkerheten på arbeidsplassene, sier ungdomssekretæren.

Sommerpatrulje og oppsøkende virksomhet har gitt mersmak for TUC Yorkshire. I november drar de ut på veien igjen for å få fortelle flere ansatte om TUC og rettigheter i arbeidslivet.

LES OGSÅ: Saira fikk besøk av LOs vaktbikkje

02.09.2019
11:20
03.09.2019 14:45