HK I TET: HK er det forbundet som har fått flest medlemmer. I fjor var LO-leder Hans-Christian Gabrielsen med HK på verving i Bergen. Der traff han blant andre Henrik Sanden i Meny Oasen.

HK I TET: HK er det forbundet som har fått flest medlemmer. I fjor var LO-leder Hans-Christian Gabrielsen med HK på verving i Bergen. Der traff han blant andre Henrik Sanden i Meny Oasen.

Martin Guttormsen Slørdal

Serviceprosjektet i LO

Dette prosjektet har gitt LO over 3.300 medlemmer. 100 nye tariffavtaler er signert

Samarbeidet på tvers av fem forbund i servicesektoren har vært en suksess. HK har stått for den største medlemsveksten.
04.01.2019
10:44
04.01.2019 10:49

hk-nytt@lomedia.no

Når resultatet etter tredje kvartal i 2018 legges fram for LO-sekretariatet førstkommende mandag, har det kommet inn 3.360 nye medlemmer og blitt opprettet 100 nye tariffavtaler som et direkte resultat av satsingen med serviceprosjektet siden 2016.

– Vi må gjøre mer av slike samarbeidsprosjekter for å styrke LO-fellesskapet framover. Metoden for å få flere medlemmer og nye tariffavtaler virker og har vært særdeles vellykket. Potensialet er størst for å verve nye medlemmer i servicesektoren, sier Terje Olsson i LO-ledelsen til FriFagbevegelse.

LES OGSÅ: HK kan få 17.600 nye medlemmer over natta

Enda flere tariffavtaler

LO har jobbet for å gjøre noe med organisasjonsgraden og kampstyrken i servicesektoren. Fra 2016 til 2019 har målet vært å verve 4.000 nye medlemmer og opprette 100 nye tariffavtaler på tvers av forbundene. Nå er tallenes tale klare. Serviceprosjektet er i rute.

– Vi har nesten nådd målet på medlemssiden og er styrket i troen på at det vil bli opprettet enda flere tariffavtaler, sier Olsson om samarbeidsprosjektet mellom Fagforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund, Handel og Kontor, Transportarbeiderforbundet og EL og IT Forbundet.

Alle forbundene har vært delaktige med egne prosjektsekretærer. I butikker og på kjøpesentre er det blant annet Handel og Kontor som organiserer de ansatte. Det er også et krevende terreng å organisere i. Arbeidslivet i servicesektoren preges av mye stress.

– Tilbakemeldingene fra kjøpesentrene er positive. Vi har satt inn støtet der, og resultatet er både medlemsvekst og nye tariffavtaler, sier Olsson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HK leder an

Av de 3.360 nye medlemmene har HK hatt den største andelen med 1.112 siden 2016. Den øvrige tilveksten fordeler seg på 433 i Fagforbundet, 742 i EL og IT Forbundet, 256 i Norsk Arbeidsmandsforbund og 425 i Transportarbeiderforbundet.

392 nye medlemmer er også et resultat av fellesprosjektet på Gardermoen bestående av Arbeidsmandsforbundet, Fellesforbundet og Transportarbeiderforbundet. Førstnevnte forbund har også fått 28 nye tillitsvalgte. Det er Olsson i LO-ledelsen fornøyd med.

Studentmedlemmer og elever er ikke med når nettotallene skal presenteres for LO-sekretariatet.

– Når vi har fått tegnet tariffavtaler og opprettet klubber lokalt, kommer også medlemmene. Det er en suksessfaktor som vi må fortsette med. Vi har klart å få fem forbund til å gå sammen om å verve nye medlemmer med LO som en koordinerende part, sier Terje Olsson.

MER LESESTOFF:

HK og Transport samarbeider om å få flere medlemmer

LO-offensiv gir gode resultater

Nye LO-medlemmer renner inn

04.01.2019
10:44
04.01.2019 10:49

Mest lest