Nye LO-medlemmer renner inn
LOs satsing i servicesektoren gir resultater.
NY LO-MEDLEMMER I SERVICESEKTOREN, JA TAKK!: Denne gjengen jobber som sekretærer i LOs serviceprosjekt. Fra venstre; Knut Ivar Egset, Cathrine Linn Kristiansen, Dan Rugsveen, Geir Aasen, Beate Tvedt Johannessen, Sigrun Bøe Perez, Mette Sigvartsen, Kenneth Mørk og Håvard Hansen.
Martin Guttormsen Slørdal
Saken oppsummert
martin.slordal@lomedia.no
LO har bestemt seg for at organisasjonsgraden og kampstyrken i servicesektoren må opp. Fra 2016 til 2019 skal LO på tvers av forbundene verve 4.000 nye medlemmer og opprette 100 nye tariffavtaler. Prosjektleder Ståle Dokken i LO kunne torsdag legge fram tallenes klare tale og slå fast at prosjektet er i rute. På et år har det kommet inn 1.473 nye LO-medlemmer og blitt opprettet 42 nye tariffavtaler som en direkte følge av satsingen.
– Vi er godt foran skjema med antall tariffavtaler og nye medlemmer, sier en fornøyd Dokken.
I RUTE: Leder av serviceprosjektet i LO, Ståle Dokken, kan slå fast at prosjektet er i rute.
Martin Guttormsen Slørdal
Imponert
Fagforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund, Handel og Kontor, Transportarbeiderforbundet og EL og IT Forbundet har alle egne prosjektsekretærer knyttet til serviceprosjektet. Dokken er imponert over hva de har fått til i det han kaller for et krevende terreng å organisere i.
– Det er utfordrende å møte potensielt nye medlemmer i en sektor og et arbeidsliv som preges av stress og jag. Ekstra utfordrende er det der arbeidsgiverne er useriøse, sier han, men legger til at de fleste i hovedsak tilhører det seriøse arbeidslivet.
HK best i klassen
I serviceprosjektet er det ansatt åtte prosjektsekretærer fra fem ulike forbund. På vegne av Handel og Kontor besøker Beate Tvedt Johannessen og Kenneth Mørk butikker og kjøpesentre der blant annet HK organiserer de ansatte. Ståle Dokken forteller at halvparten av de nye LO-medlemmene, og flesteparten av tariffavtalene så langt, kommer fra dette området.
– De har veldig gode tall. HK har mye erfaring fra servicesektoren og kan bransjen, sier han.
Flest medlemmer ikke viktigst
Dokken sier de må tenke ulikt i prosjektet etter hvilke områder de organiserer i. I renholdsbransjen har prosjektsekretær Cathrine Linn Kristiansen fra Norsk Arbeidsmandsforbund konsentrert seg om rengjøringsgiganten ISS. De er det dominerende firmaet i denne bransjen. På arbeidsplasser med mange ansatte med minoritetsbakgrunn, og dårlig kjennskap til faglige rettigheter, er det viktigere å få på plass dyktige skolerte tillitsvalgte som kan jobbe selvstendig, enn å få flest mulig medlemmer, forklarer Dokken. Tallene fra rapporten viser at 18 nye tillitsvalgte med solid skolering har kommet på plass i ISS etter at prosjektet startet opp.
DRØMMER OM EN KJØPESENTERTILLITSVALGT: Beate Tvedt Johannessen tror det mulig å få på plass en tillitvalgt for et helt kjøpesenter før prosjektet avsluttes i 2019.
Martin Guttormsen Slørdal
Må tette hullet i bunnen
Beate Tvedt Johannessen fra HK er glad for alle de nye medlemmene som renner inn, men hun mener at for mange faller ut.
– Noen ganger går det for tregt med opprettelse av tariffavtalene. Da er det mange som rekker å melde seg ut før vi får den på plass. Det er synd, sier hun.
Johannessen mener det viktig at de nye medlemmene får et ansikt å forholde seg til. Hun følger dem opp så tett og nært hun kan. Det er viktig å være synlig slik at medlemmene blir sett og hørt, mener Johannessen.
Drømmer om en sentertillitsvalgt
Et av målene til prosjektet er å få til Norges første sentertillitsvalgte. På et kjøpesenter er mange forbund og yrkesgrupper representert. Kenneth Mørk tror det er fullt mulig å få til sentertillitsvalgt før 2019.
– Et kjøpesenter er som stor industriarbeidsplass. Nå sitter alle på hver sin tue på sentrene. Får vi en kjøpesenteravtale med en sentertillitsvalgt vil det gjøre samarbeidet bedre mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, mener Mørk.
Flere saker
ENIGE: Forhandlingslederne Anne-Kari Bratten (t.v., Spekter) og Henriette Jevnaker (LO Stat) ble enige om den sentrale delen av Spekter-oppgjøret etter en dag med forhandlinger.
Morten Hansen
Enige i Spekter-forhandlinger: Se når de lokale forhandlingene skal være ferdige
Stress, vold og trakassering er en vanlig risiko i kvinnedominerte yrker. Nå skal loven endres for å gi bedre vern mot psykisk stress
Colourbox.com
Psykisk press gjør mange syke: Nå skjerpes arbeidsmiljøloven
En heving av minstesatseen vil gi en halv million arbeidstakere en bedre pensjon.
Gorm Kallestad / NTB
Oljearbeidere får sju ganger enn servitører i pensjon fra jobben
Kim Valle vet hvordan det er å ha det tøft på skolen og bruker egne erfaringer i møte med ungdom.
Biltema-sjefen hadde en tøff oppvekst. Nå ansetter han skoletrøtte unge
HK-leder Christopher Beckham.
Brian Cliff Olguin
HK frykter at Ap blir slappere i motstanden mot søndagsåpne butikker
– Vårt hovedkrav blir å sikre økt kjøpekraft og lavtlønnstillegg, sier Henriette Jevnaker.
Ole Palmstrøm