JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ÉN SKAL UT: Det vil ikke lenger være Samfo, her representert ved administrerende direktør Torgeir Kroken, som skal forhandle med LOs Peggy Hessen Følsvik (t.h.) og HK-leder Trine Lise Sundnes. I alle fall ikke om Samfo gjør alvor av å slå seg sammen med Virke.

ÉN SKAL UT: Det vil ikke lenger være Samfo, her representert ved administrerende direktør Torgeir Kroken, som skal forhandle med LOs Peggy Hessen Følsvik (t.h.) og HK-leder Trine Lise Sundnes. I alle fall ikke om Samfo gjør alvor av å slå seg sammen med Virke.

Martin Guttormsen Slørdal

Coop-ansatte kan få ny tariffavtale

Arbeidsgiverorganisasjonen Samfo vil slå seg sammen med konkurrenten Virke.
14.10.2019
16:50
15.10.2019 09:37

lene.svenning@lomedia.no

Styret i Samfo, arbeidsgiverorganisasjonen til Coop og andre samvirkeforetak, har endelig tatt stilling til hvilken arbeidsgiverorganisasjon de ønsker å gå inn i. Styret anbefaler generalforsamlingen å vedta at Samfo oppløses 31. januar 2020, og at medlemmene går over til Virke. Det opplyser Torgeir Kroken, administrerende direktør i Samfo til HK-Nytt.

LESTE DU DENNE? Ansatte i XXL har jobbet gratis 1. mai. Nå går saken til Stortinget

– Tariffmessige utfordringer

Arbeidsgiverorganisasjonen har det siste året vurdert om de skal gå til Virke eller NHO.

– Vi ser at vi har hatt tariffmessige utfordringer. Samfo har ikke kunnet levere konkurransedyktige vilkår, sier Kroken.

Han vil ikke peke på en enkel årsak til at valget falt på Virke.

– Det er en helhetlig vurdering som ligger bak. Det er viktig at handelen er samlet, og at vi har et fellesskap, sier han.

Virke organiserer det store flertallet av arbeidsgivere i varehandelen, mens NHO er mindre på dette området.

Bytter tariffavtaler

Det er uklart hva slags konsekvenser et vedtak om å gå inn i Virke vil få for de ansatte. Ifølge Kroken vil de ansatte være omfattet av tariffavtalene mellom LO og Samfo fram til de utløper 1. april. Deretter vil de ansatte bli omfattet av Virkes tariffavtaler.

– Er det ikke forskjeller på avtalene?

– På noen steder er de identiske, andre steder forskjellige. Det er Hovedavtalen som regulerer dette, og som vil avgjøre hva som skjer, sier Torgeir Kroken.

– Hvis dette forslaget går igjennom, vil det være opp til LO og Virke å bli enige om overføringene, sier han.

I Hovedavtalen mellom LO og Virke står det at «dersom bedriften er bundet av annen tariffavtale ved innmeldelse i Virke, gjelder denne til den er brakt til utløp

dersom partene ikke blir enige om noe annet. (...) Medfører overgang til ny tariffavtale endringer i lønns- og arbeidsvilkår, herunder pensjon eller forskjeller i

vilkårene blant dem som utfører samme arbeid, skal det forhandles om en overgangsordning.»

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

HK vil se nøye på saken

Bjørn Mietinen, nestleder i HK, er glad for at det nærmer seg en avklaring i dette spørsmålet.

– Jeg synes det er bra at Samfo har bestemt seg, det har vært mye usikkerhet rundt dette blant våre tillitsvalgte. HK er jo ingen part i disse diskusjonene, vi har tariffavtaler med både Virke og NHO, påpeker han.

Mietinen vil ikke forskuttere hva slags tariffmessige konsekvenser en overgang til Virke vil få. Han viser til at det er få forskjeller i Samfos og Virkes tariffavtaler for de ansatte i Coop-butikkene, men at Samfo har egne tariffavtaler for ansatte på lagre, og for ledere. I Virkeområdet er det én felles tariffavtale for varehandelen, med egne bestemmelser for lageransatte i den.

– Vi må se nøye på dette og vurdere det skikkelig, sier Mietinen til HK-Nytt.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Avgjøres i november

Forslaget skal behandles i Samfos ordinære generalforsamling 19. november, og i en ekstraordinær generalforsamling 28. november. Forslaget må få to tredjedels flertall begge steder.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, stiller seg avventende.

– Jeg kan bekrefte at vi er orientert om forslaget styret i Samfo har sendt ut. Det er vi glad for, men vi har full respekt for at Samfo skal gjøre vedtak på generalforsamlingen. Vi avventer den formelle prosessen, sier han til HK-Nytt.

Dette skrev HK Nytt om saken i januar: Samfo vurderer å slå seg sammen med NHO eller Virke

14.10.2019
16:50
15.10.2019 09:37