JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ufrivillig deltid? Ikke her hos oss!

En omstokking av vaktlistene ga de ansatte på Meny mer arbeid. Både butikksjef og tillitsvalgt er strålende fornøyde. Det har aldri vært et bedre team på jobben.
18.02.2013
10:04
16.12.2013 21:48

eva.ler.nilsen@lomedia.no

– Jeg kunne jo vært et troll, sier butikksjef Monica Bertilsen.

– Ha-ha-ha-ha!

Tillitsvalgte Karin Hamandsen ler hjertelig når sjefen antyder alternativet til et godt samarbeid. Ifølge Hamandsen er forholdet dem imellom prikkfritt og også grunnen til at de har fått mye ut av å bli med på prosjektet «Ufrivillig deltid i varehandelen».

Ja til prosjekt

Meny-butikken i Vika i Oslo er en av et knippe butikker som er med i prosjektet drevet av Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Målet med prosjektet er å få ned andelen ansatte som jobber deltid, uten å ønske det. Først har prosjektledelsen kartlagt omfanget og funnet ut at mange ufrivillig går på korte arbeidskontrakter. Nå er prosjektet inne i den praktiske fasen, nemlig at et utvalg butikker jobber konkret med saken.

På Meny var de ikke vonde å be. Butikksjef Monica Bertilsen syntes det var en strålende idé å få systematisert arbeidet med bemanningen, ut fra både de ansatte og butikkens behov. Så da prosjektleder Runa Bolstad Laume tok kontakt, var det lett å få napp, selv om butikken sto midt oppe i en ombygging. Men i mars i fjor var de i gang.

– Jeg har en tendens til å si ja til nye, spennende ting, så jeg gjorde det denne gangen også. I tillegg var dette spesielt interessant, sier butikksjef Bertilsen.

Fikk jobbe mer

Av de 43 ansatte på Meny-butikken var det i utgangspunktet ikke så mange som hadde gitt uttrykk for at de ønsket seg flere arbeidstimer. Men da butikken ble med på prosjektet, fikk alle en mulighet til å tenke ekstra igjennom situasjonen sin, og melde inn eventuelle behov for endringer. Det endte med at fire ansatte fikk øke stillingsprosenten sin – til det nivået de ønsket seg.

Oppskriften var i utgangspunktet å stokke om på grunnbemanningen i butikken.

– Alle som ville jobbe mer, fikk det. De har økt deltidsstillingene sine til mellom 70 og 100 prosent, bestemt ut fra deres eget behov, forteller Bertilsen.

Glad for hel stilling

En av dem som har fått fylt opp timeplanen er Sergey Sharov. Den russiske politimannen kom til Norge for noen år siden, og fikk praksisplass i Meny-butikken etter endt språkkurs på Rosenhoff skole for voksenopplæring. Etter praksis fikk han kontrakt på 20 prosent stilling. Med all ekstrajobbingen ble det i realiteten halv stilling i butikken. I september i fjor fikk han tilbud om full stilling, som en del av prosjektet. Det er Sharov svært glad for.

– Det er viktig for meg å ha en fast, full stilling. Det betyr mer lønn og økte sosiale garantier om jeg blir syk, for eksempel. Men det beste av alt er at jeg føler meg nyttig i det norske samfunnet, sier han til HK-Nytt.

Ingen panikkansettelser

En av erfaringene butikksjefen har trukket av prosjektet, er å ha is i magen når det gjelder nyansettelser. Det er stadig noen deltidsansatte og ekstrahjelper som slutter, og det blir timer ledig. I stedet for å ansette en ny i den gamle deltidsstillingen, tar de nå en ekstra runde for å sjekke om noen av de faste ansatte ønsker å utvide sin stilling når den nye kabalen med bemanning skal legges.

– Tidligere har jeg ofte tenkt at vi har dårlig tid på å få inn nye folk til å dekke opp for den som slutter, men nå er det slutt på «panikkansettelser». Det er bedre å stoppe opp og se om vi kan løse det med de ansatte vi har, sier Monica Bertilsen.

Resultatet er at ansatte får nye utfordringer på andre områder enn de har jobbet før. Og butikken får en stabil arbeidsstokk.

– De ansatte er veldig fornøyd med å bli spurt om de ønsker mer jobb. Det er også flott at ledelsen ser de ansattes potensial ved å tilby jobb på andre avdelinger, supplerer tillitsvalgt Karin Hamandsen.

De to damene sier at det aldri har vært en bedre gjeng på jobben enn nå.

På samme lag

Verken HK-klubblederen eller butikksjefen tror det hadde vært mulig å gjennomføre prosjektet uten at de spilte på lag. At begge parter har vært involvert, gjør også at gjennomføringen har gått smertefritt, sier de.

– Jeg har ikke fått en eneste klage på nye arbeidstider eller andre konsekvenser av endringer i vaktlistene, sier Hamandsen.

Med de relativt «snille» åpningstidene i butikken (de stenger 20.00 på hverdager og 18.00 på lørdager) er det ikke så mye kveldsarbeid som skal fordeles.

– Vi har dessuten studenter ansatt på deltid. De vil ikke jobbe på dagtid, men på kveldene, skyter Monica Bertilsen inn.

Hun ser ikke mørkt på å skulle gjenta denne øvelsen med jevne mellomrom. Det å tenke på deltidsbruken er allerede en del av rutinene.

– Nøkkelen til suksess er dessuten å ha en tillitsvalgt med alle sanser åpne til enhver tid. Karin snakker med alle, inkluderer alle og hun har full oversikt over hvem det er «sin tur» når ledige timer skal fordeles, skryter Bertilsen.

– Vi må jo få folk til å trives. Og det er jo lettere når vi har en felles oppfatning av hvordan vi skal ha det på jobben, sier den tillitsvalgte og ser på sjefen.

Samme resept overalt

Prosjektleder Runa Bolstad Laume er glad for resultatene på Meny-butikken. Hun har fulgt opp alle arbeidsplassene som er med på prosjektet, og kan fortelle at det stort sett er den samme medisinen som brukes overalt for å få bukt med det uønskede deltidsarbeidet.

– Det koker ned til en omrokkering av grunnbemanningen. Det medfører heller ikke økte kostnader. Å endre vaktlister er noe som gjøres i butikkene med jevne mellomrom uansett, og med økt bevissthet rundt deltidsbruken blir det en naturlig ting å ta hensyn til når man setter sammen listene, sier Laume i en kommentar.

HK og Virke samarbeider om å redusere antall deltidsansatte i varehandelen. I dag jobber 15.000 ufrivillig deltid i denne bransjen.

Første del av prosjektet var en spørreundersøkelse blant arbeidsgivere og tillitsvalgte om temaet.

I andre fase av prosjektet prøves det ut ulike virkemidler for å redusere ufrivillig deltid i seks butikker. Meny i Vika i Oslo er en av dem. Vi har tidligere skrevet om Ultra i Ski som også har hatt stor suksess med å redusere antallet ufrivillig deltidsansatte.

18.02.2013
10:04
16.12.2013 21:48

HK og Virke samarbeider om å redusere antall deltidsansatte i varehandelen. I dag jobber 15.000 ufrivillig deltid i denne bransjen.

Første del av prosjektet var en spørreundersøkelse blant arbeidsgivere og tillitsvalgte om temaet.

I andre fase av prosjektet prøves det ut ulike virkemidler for å redusere ufrivillig deltid i seks butikker. Meny i Vika i Oslo er en av dem. Vi har tidligere skrevet om Ultra i Ski som også har hatt stor suksess med å redusere antallet ufrivillig deltidsansatte.