Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Martin Guttormsen Slørdal

NTF trekker tariffkrav – lar HK organisere lageransatte på kolonial.no

Transportarbeiderforbundet og Handel og Kontor har vært uenige om hvem som skal ha organisasjonsretten på lageret til den nettbaserte matvarebutikken kolonial.no. Det er de formelt sett ikke lenger.
11.10.2018
09:40
11.10.2018 09:54

res@lomedia.no

Saken skulle egentlig vært behandlet i LOs organisasjonskomité i dag, torsdag, men for to dager siden sendte NTF beskjed til komiteen om at forbundet valgte å trekke kravet om å få avtaleretten for det NTF oppfatter som et grossistlager.

LES OGSÅ: I Madla handelslag har 300 fått arbeidstrening, mange har fått fast jobb

Ikke brukbare avtaler

Handel og Kontor har imidlertid hevdet at dette har dreid seg om butikkdrift. Forbundet satte derfor en stopper for tariffkravet fra NTF slik at saken måtte avgjøres av organisasjonskomiteen.

I innstillingen til organisasjonskomiteen heter det at ingen av forbundenes nåværende tariffavtaler kan brukes, men at HK skal ha tariffretten siden forbundet har signalisert at en ny tariffavtale som vil omfatte netthandel kan utarbeides.

NTF bekymret

Nettopp dette momentet reagerer Terje Fenn Samuelsen, 1. nestleder i Transportarbeiderforbundet på.

– Vi har jo grossistoverenskomsten som vi har som tariffavtale med flere netthandel-lagre, sier han.

I e-posten til organisasjonskomiteen stiller han i realiteten også spørsmålstegn ved om det er opp til organisasjonskomiteen å avgjøre omfangsbestemmelser og hvem som skal ha retten til å inngå tariffavtaler som ennå ikke er opprettet.

– Vi er bekymret over at ingen av de tariffavtaler som i dag brukes innenfor denne bransjen ifølge LO er anvendbare i denne noe spesielle saken. Vi er også bekymret over at organisasjonskomiteen henviser til en mulig ny tariffavtale som ennå ikke er utredet, laget, og ikke minst godkjent av LO og LO-forbundene, sier Samuelsen.

Bekrefter NHO-enighet

Nestleder i HK, Bjørn Mietinen, sier til Transportarbeideren at han synes det er ryddig av NTF å trekke kravet. Han bekrefter samtidig at det allerede er tariffrettslig enighet mellom NHO og HK om å lage en ny tariffavtale bedre tilpasset netthandel, men beroliger NTF med at det ikke er slik at organisasjonskomiteen oppretter nye tariffavtaler.

– En ny tariffavtale med omfangsbestemmelse vil bli godkjent i LO, så det er ikke noe HK eller NTF beslutter, sier Bjørn Mietinen.

Bjørn Mietinen, nestleder i Handel og Kontor.

Bjørn Mietinen, nestleder i Handel og Kontor.

Martin Guttormsen Slørdal

11.10.2018
09:40
11.10.2018 09:54