FORHANDLINGER: Samfo-direktør Torgeir Kroken og Trine Lise Sundnes skal diskutere både lønn, pensjon og arbeidstid de nærmeste dagene.

FORHANDLINGER: Samfo-direktør Torgeir Kroken og Trine Lise Sundnes skal diskutere både lønn, pensjon og arbeidstid de nærmeste dagene.

Lene Svenning

HK vil ha samme lønn i Coop

Coop må betale de ansatte det samme som i resten av varehandelen. Det slo HK fast da tariffoppgjøret med Samfo startet i dag.
23.04.2014
14:49
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

I tarififfoppgjøret i fjor nektet arbeidsgiverorganisasjonen for samvirkebedriftene, Samfo, å innfri Handel og Kontors krav om den samme lønnsøkningen som de ansatte i resten av varehandelen hadde fått. Først på Riksmeklerens kontor måtte arbeidsgiverne bite i det sure eplet. Dermed ble tradisjonen med å gi de samme tilleggene som arbeidsgiverorganisasjonen Virke opprettholdt. Da HK og Samfo møttes til tarifforhandlinger i dag, var kravet fra arbeidstakerne igjen det samme som resultatet av Virke-oppgjøret, altså 0,75 kroner i generelt tillegg, 1, 25 kroner i lavlønnstillegg, og 1,50 kroner på trinn 1-5.

Og slik ser det ut til å bli.

– Vi må ha de samme satsene som i Virkes overenskomst, noe annet er ikke hensiktsmessig og vil være konkurransevridende, slo Samfo-direktørTorgeir Kroken fast allerede etter det innledende møtet.

Arbeidsgivernes forhandlingsleder innrømmer likevel at han ikke liker resultatet fra forhandlingene mellom HK og Virke.

– Totalt slår det verre ut for våre medlemmer, sier han til HK-Nytt.

HK-leder Trine Lise Sundnes er fornøyd med Samfos syn på saken.

– Vi vil ikke ha en reprise fra i fjor, sier hun.

Ikke egen pensjonsutredning

Sundnes vil ikke kreve en egen utredning om tjenestepensjon med Samfo, slik forbundet fikk til i forhandlingene med Virke. Likevel vil pensjon være et tema også i disse forhandlingene.

– Vi vil ha treffpunkter med Samfo i løpet av utredningen, for eksempel temamøter eller diskusjoner om ting som gjelder spesielt for denne gruppa. Det vil vi ta opp med Samfo i forhandlingene, sier HK-lederen.

Arbeidsgiverne vil ha mer fleksibilitet

Arbeidstid vil også bli et tema for forhandlingene. Samfo vil ha større fleksibilitet, og vil endre på avtalebestemmelsene slik at det blir lettere å få folk til å jobbe på søndager. Det kravet kan det bli vanskelig å få gjennomslag for.

– Arbeidsgiverne vil ha ytterligere fleksibilitet, mens vi vil styrke bestemmelsene om arbeidstid. Her står vi langt fra hverandre. Jeg tror ikke arbeidsgiversida skal ha noen forhåpninger om å komme noen vei her, sier Trine Lise Sundnes.

I forhandlingene med Virke ble partene enige om å innføre et eget søndagstillegg på 96 kroner i timen. Det er seks kroner mer enn lørdagstillegget som allerede ble praktisert på søndager. Sundnes regner med å få det samme i avtalen med Safo også.

– Ja, som Kroken sier er det unaturlig at det er ulike satser i de to overenskomstene, sier HK-lederen.

Lederlønninger opp

Forhandlingene med Samfo dreier seg også om overenskomsten for lederne i Coop-butikkene. HKs viktigste krav er å øke ledernes basislønn. Samfo ønsker seg mer bruk av lokale forhandlinger for å bestemme lederlønningene. Det kan det bli vanskelig å enes om.

– Vi er ikke interessert i å gi fra oss den kollektive forhandlingsretten, sier Sundnes.

Det er satt av tre dager til forhandlingene. Både Kroken og Sundnes håper imidlertid at de vil bli ferdige allerede i morgen.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

23.04.2014
14:49
27.08.2015 20:00