MÅ TIL MEKLING: Forhandlingsleder Bjørn Mietinen synes det blir håpløst å drive lønnsforhandlinger uten riktig lønnsstatistikk.

HK brøt med AAF

Handel og Kontor brøt i dag forhandlingene med Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening. Årsaken er at forbundet ikke får innsyn i lønna til alle som omfattes av tariffavtalen.
24.09.2014
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Etter to dagers forhandlinger om ny landsoverenskomst for ansatte i LO, forbundene og andre organisasjoner i arbeiderbevegelsen, valgte HK å bryte og be Riksmekleren om hjelp.

Får ikke lønnsopplysninger

Hovedårsaken til bruddet er at HK ikke får innsyn i lønna til alle som omfattes av denne tariffavtalen. Helt spesifikt gjelder det ansatte som ikke er medlemmer av Handel og Kontor, men som jobber i disse virksomhetene og er omfattet av avtalen. I en pressemelding fra HK vises det til en protokoll fra 2013 hvor det heter at "de ansatte i forbindelse med lønnsoppgjøret skal sikres tilgang til lønnsopplysninger og lønnsstatistikk for hele fagbevegelsen".

– Dette er et viktig prinsipp for oss. Vi krever lønnsopplysninger for alle tariffavtalen gjelder for. Det har vi ikke fått. Dermed blir det vanskelig å forhandle lønn, sier HKs forhandlingleder Bjørn Mietinen til HK-Nytt.

Gal statistikk

Mietinen påpeker at statistikkgrunnlaget dermed blir feil.

– Vi kan ikke beregne lønnskrav når det mangler flere grupper i det statistiske grunnlaget, sier han.

HK har rundt 1.100 medlemmer i AAF-bedriftene.

Det er ennå ikke avklart når partene skal møte til mekling.

Det har ikke lyktes HK-Nytt å få en kommentar fra AAF-direktør Anders Frydenlund i dag.

24.09.2014
27.08.2015 20:00