JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strides om loven

Mens høyresida vil myke opp arbeidsmiljøloven, kjemper venstresida imot. De politiske motsetningene kom godt fram under en paneldebatt mellom partiene i regi av HK region Øst.
27.08.2013
11:25
16.12.2013 23:37

lene.svenning@lomedia.no

Det var ikke vanskelig å få øye på de politiske forskjellene mellom høyre- og venstresida under debatten i går ettermiddag, som først og fremst dreide seg om arbeidslivet. Høyresida ønsker å endre arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid og overtid.

– Arbeidsmiljøloven brytes over en lav sko. Det er en knusende dom over loven. Den er plassert i industrisamfunnet, mens i dag jobber for eksempel en tredel utover vanlig arbeidstid, framholdt Høyres representant Kristin Vinje under debatten i Folkets Hus i Oslo.

Venstres utsendte debattant, Espen Ophaug, var av samme oppfatning.

– Arbeidslivet har forandret seg. Arbeidsmiljøloven er ikke tilpasset dagens arbeidsliv, sa han.

– Frislipp er farlig

Partiene på venstresiden er av stikk motsatt oppfatning.

– Vi vil styrke arbeidstakernes rettigheter. Mer fleksible arbeidstidsordninger vil være på arbeidsgivernes, og ikke arbeidstakernes, premisser, sa Inger Helene Vaaten, Arbeiderpartiets representant.

Det samme ga SVs Ingunn Gjerstad uttrykk for. Rødts Boye Ullmann mente Høyre ikke hadde fått med seg hva dagens arbeidsliv har å by på, og pekte på de mange tilfellene av sosial dumping.

– Frislipp av arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven er farlig for folkehelsa, mente han.

Mer midlertidighet

Høyresida vil ikke bare endre reglene for arbeidstid og overtid. De ønsker også å tillate midlertidige ansettelser. I dag er det bare lov unntaksvis.

– Vi vil ha mer bruk av midlertidige ansettelser, men vi vil stramme inn maksimumstiden fra fire til to år. Det er lettere for arbeidsgiverne å ansette folk hvis det kan gjøres midlertidig, sa Espen Ophaug.

Venstre fikk støtte fra Høyre.

– Vi sier ja til at faste ansettelser skal være normen. Men dagens lov slipper ikke folk inn i arbeidslivet, mente Kristin Vinje.

B-lag

Heller ikke i dette spørsmålet fikk de borgerlige partiene støtte fra de rødgrønne partiene.

– Rett til faste, hele stillinger er viktig. Midlertidige ansettelser gir utrygghet. Vi vil ikke ha et arbeidsliv med en A- og B-lag. Ungdom og innvandrere skal ha de samme rettighetene som andre, slo Inger Helene Vaaten fast.

– Det finnes ingen dokumentasjon på at midlertidige ansettelser får flere inn i arbeidslivet, sa Ingunn Gjerstad.

Lovet politisk streik

Venstre mener fagorganiserte arbeidstakere ikke skal få være alene om godene.

– Folk må behandles likt, uavhengig av om de har tariffavtale eller ikke. Det er nødvendig å gjøre ordninger i tariffavtalene universelle. Derfor er Venstre for innføring av en nasjonal minstelønn, sa Espen Ophaug.

Han kunne imidlertid ikke svare på hvilket nivå lønna skal ligge på.

– Venstre går lenger enn Høyre i dette spørsmålet, fnøs Boye Ullmann.

– Om en ny borgerlig regjering vil endre arbeidsmiljøloven, går vi til politisk streik, lovet han.

Krav om rett til hel stilling

Jorunn Martinsen, hovedtillitsvalgt i Ica, ba partiene sørge for å lovfeste retten til heltidsstilling. Hun fikk rene ord for pengene fra både Høyre og Venstre.

– Vi vil ikke ha det som en lovfestet rett, fordi det minker arbeidsgivernes fleksibilitet, svarte Høyres Kristin Vinje.

– Vi mener det samme som Høyre i dette spørsmålet. Vi vil ha fulle, faste stillinger som hovedregel, og tror ikke lovfesting vil ha betydning, sa Ophaug fra Venstre.

Heller ikke Arbeiderpartiet vil innfri Martinsens krav.

Verne om helligdagene

Også butikkenes åpningstider var et tema under debatten. Høyresida har tidligere tatt til orde for at butikkene også skal kunne holde åpent på søndager. Det ønsker ikke de rødgrønne.

– Vi vil verne om helligdagene. Det finnes ingen gode argumenter for at butikkene skal ha åpent på søndager. Dagens lov med unntak er et nøye oppbygd kompromiss, sa Senterpartiets Ane Kismul.

Ingunn Gjerstad påpekte at handelsnæringen selv ikke ønsker søndagsåpne butikker.

– Arbeiderpartiet vil ikke gå for en generell åpning på søndager. Dagens lov er mer enn nok. Vi vil drøfte dette spørsmålet med partene, sa Inger Helene Vaaten.

27.08.2013
11:25
16.12.2013 23:37