Røsker opp i arbeidersangene

Fagbevegelsen og sang hører sammen. Bandet Jon Salthe Project vil treffe dem under 40.
26.06.2014
14:25
27.08.2015 20:00

martin.slordal@lomedia.no

Inne i et bittelite møterom i Folkets Hus i Trondheim er det mye lyd fra gitarer, bass og trommer. Lufta i rommet står som en vegg og svetten hagler i panna til vokalist, orkesterleder og primadonna Jon Aareskjold Salthe. «Vi er de tusener som bygger landet» hyler, skriker og synger han mens resten av bandet skrangler etter.

Sangen som er skrevet av Arne Paache Aasen på 30-tallet er ikke til å kjenne igjen. Jon Salthe Project er bandet som skal gå i bresjen for å forvandle arbeidersangene våre.

– Jeg har gått og ruga på denne ideen i tre år. Det er viktig å holde sangtradisjonen i fagbevegelsen ved like. Også for folk under 40, sier Salthe til HK-Nytt.

Rock og fagbevegelse

Bandmedlemmene har ulik musikalsk bakgrunn men alle er med i fagbevegelsen. Jon Aareskjold Salthe, sekretær i HK Sør-Trøndelag, har sunget i Stavanger domkirkes guttekor og spilt i punkband. Eirik Odden, hardtslående trommis, er nattevakt på Clarion Hotell og leder av Fellesforbundets avdeling 250. Bassist Lars Øverdal er en helt vanlig snekker ifølge seg sjøl, han har bakgrunn fra Porsgrunns metallmiljø. Gitarist Karl-Tinus Votvik er nestleder i Arbeidsmandsforbundets avdeling 8. Han tror noe av sangtradisjonen i fagbevegelsen er i ferd med å dø ut.

– Vi vil løfte den fram i lyset igjen, sier Votvik.

Sangboka

Tradisjonelt er arbeidersangene skrevet for allsang. De handler ofte om samhold og maner til kamp mot sosial urettferdighet i samfunnet. Salthe sier at bandet tar utgangspunkt i arbeiderbevegelsens sangbok, men at de også kikker utenfor den. Dessuten vil de gi sangene et mer moderne preg.

– Et skikkelig rockeband som spiller arbeidersangene er savnet. I fagbevegelsen har vi en lang og stolt tradisjon med sang og musikk. Den må vi ta vare på. Vi vil at folk skal synge med oss, oppfordrer Salthe og gjengen.

Den neste store arbeidersangen

De mest kjente arbeidersangene, som «Internasjonalen» og «Til ungdommen» vil bandet ikke røre, der mener gutta det er lett å trå feil. Men det finnes så mange andre muligheter. Bandet er inspirert av amerikansk og engelsk musikk. Jon Salthe Project spiller også sanger av Rage Against the Machine og Dropkick Murphys. De har sanger bandet mener godt kan defineres som arbeidersanger. Men de vil også skrive egne låter.

– Vi er engasjerte i arbeidsliv og politikk. Det blir vanskelig å skrive gode tekster om obligatorisk tjenestepensjon eller likebehandlingsprinsippet, men du skal aldri si aldri. Det hadde vært knalltøft å skrive den neste store arbeidersangen, sier den selverklærte primadonnaen i bandet.

Drømmer om kongressen

Jon Salthe Project ble stiftet 1. mai i år. Da stilte gutta i bandet opp på Folkehjelpas innsamlingsaksjon i Trondheim, nærmest på sparket. Før konserten hadde de øvd lite og de var ikke sikre på om de kunne tekstene. Konsertdebuten endte med tre sanger. Nå har de en håndfull på repertoaret. Neste stopp er LOs sommerpatrulje i Sør-Trøndelag, da sparker de vaktbikkjene i gang.

– Vi håper at ulike deler av fagbevegelsen vil bruke oss. Vi stiller gjerne opp på konferanser, sommerpatrulje eller hva det skulle være. Drømmen er å bli brukt som underholdning på LO-kongressen i 2017, humrer svette Salthe.

26.06.2014
14:25
27.08.2015 20:00