MILJØBEVISSTE: Verneombud Espen Nyøygard, butikksjef Trond Farstad og HK-tillitsvalgt Christopher Radecki viser stolt fram den nye belsyningen i butikken.

MILJØBEVISSTE: Verneombud Espen Nyøygard, butikksjef Trond Farstad og HK-tillitsvalgt Christopher Radecki viser stolt fram den nye belsyningen i butikken.

Martin Guttormsen Slørdal

Redder kloden på Storo

De ansatte på Clas Ohlson på Storo i Oslo vil at kundene skal ta miljøvennlige valg.
16.01.2018
12:37
16.01.2018 12:37

lene.svenning@lomedia.no

Skal du kjøpe en ny brødrister blir du spurt om du har med den gamle i retur. Skal du kjøpe farger og toner til printeren din? Da får du pant på de gamle patronene. Og kjøper du batterier, blir du opplyst om at de ikke må kastes sammen med det vanlige søppelet. Dette er de ansatte på Clas Ohlson på Storo storsenter drillet i å snakke med kundene om.

– Bevisstgjøring av de ansatte får forhåpentligvis innflytelse på kundene våre, sier butikksjef Trond Farstad til HK-Nytt.

Med moral

Og det ser det ut til at de ansatte har hatt. Farstad opplyser om at de får levert inn langt flere ødelagte elektriske produkter nå enn før. Det samme gjelder bruk av panteordningen for blekkpatroner. Og stadig flere av produktene som selges i butikken er merket som miljøvennlige produkter.

– Det er gøy å se hvor mye man kan få til, sier Christopher Radecki, HK-tillitsvalgt i butikken.

De ansatte forsøker også å få kundene til å kjøpe reservedeler i stedet for å kjøpe nye produkter. Et eksempel er folk som skal kjøpe ny kaffetrakter fordi de har knust kolben. Men det er slett ikke nødvendig, du kan få kjøpt en ny kolbe i stedet for å kjøpe en helt ny trakter.

– Vi hadde selvfølgelig tjent mer penger på å selge en ny kaffetrakter, men vi har jo moral. Ellers kunne vi jo solgt våpen og narkotika, sier butikksjefen og ler.

Miljøprosjekt

I flere år har denne butikken satset på ulike miljøtiltak. De siste par årene har de imidlertid fått vann på mølla, etter at de ble med på et samarbeidsprosjekt om klima- og miljø i varehandelen, i regi av Fellestiltakene LO-Virke.

Det aller største miljøtiltaket butikken har gjort, er å bytte ut de gamle halogen-pærene i lampene i butikklokalene med LED-lys. De bruker langt mindre strøm. I tillegg avgir LED-lys ikke så mye varme, slik at butikken heller ikke bruker så mye strøm til nedkjøling. Utskiftningen kostet skjorta, men spares inn med lavere strømregninger, forteller Trond Farstad til HK-Nytt.

Påvirkning

Har tiltakene hos lille, i alle fall i den store sammenhengen, Clas Ohlson på Storo storsenter i Oslo noen betydning for klimaet på kloden?

– Vi får i alle fall kundene våre til å tenke på miljøet, sier en optimistisk Espen Nyøygard, verneombud i butikken.

16.01.2018
12:37
16.01.2018 12:37

Mest lest