Martin Guttormsen Slørdal

Like blid

Jonny Meland har bodd på samme sted, jobbet i samme bedrift og vært aktiv i politikk og fagforening hele livet.
03.10.2016
13:12
26.04.2017 16:46

lene.svenning@lomedia.no

Kom hjem, Jonny!

Kona Irina er krystallklar i telefonen når HK-Nytt står på trappa hjemme på Sunndalsøra, og Jonny Meland fortsatt befinner seg på jobben.

Det tar imidlertid ikke mange minuttene å kjøre de få kilometerne fra kontorbygningen til Hydro og hjem til den grå eneboligen i Tredalen på den andre siden av elva Driva. Snart står han smilende i døra, hilser raskt på kona, og dumper ned i den brune skinnsofaen, kanskje ikke like komfortabel med journalist og fotograf til stede som uten. Men såpass må en ny leder i en HK-region regne med.

Ivrig tillitsvalgt

Da forgjengeren Mona Bjørn nylig ble ansatt på HKs regionkontor i Trondheim, måtte nestleder Jonny Meland ta over klubba i region Midt-Norge. Selv om han bedyrer at han vil savne Bjørn som regionleder, er han slett ikke uvillig til å være det selv.

– Jeg synes dette er artig. Hvis jeg også får muligheten til å bli valgt leder på årsmøtet til våren, vil jeg gjerne det, sier han.

Jonny er opptatt av at region Midt-Norge er mer enn Trondheim og Sør-Trøndelag. Det er langt mellom Søre Sunnmøre og nordlige del av Nord-Trøndelag.

HK-regionen opplever medlemsvekst, i likhet med forbundet forøvrig. Flere medlemmer får forbundet først og fremst i varehandelen, hevder Jonny. Hva med K’en i HK?

– Jeg vet ikke hva vi skal gjøre med K’en, jeg. Forbundet kjører prosjekt etter prosjekt, men organisasjonen makter ikke å prioritere kontoransatte. Det er kanskje fordi det ikke er like enkelt å komme inn i kontorbedrifter som i butikker, undrer han og drar i nøkkelkortet han har hengende i beltet. Mens det i butikker bare er å stikke innom for å verve medlemmer, er det i alle fall ikke like enkelt å komme seg innenfor dørene på Hydro. Slik må det være også, mener Jonny. En del av jobben hans er knyttet til sikkerhet. Han har blant annet ansvaret for at utbetalinger til leverandører kommer fram til riktig adressat, og ikke havner i hendene på svindlere.

STAYER: Jonny Meland begynte å jobbe på Hydros fabrikk på Sunndalsøra allerede mens han gikk på videregående skole. Etter ti år som fabrikkarbeider begynte han å jobbe i administrasjonen.

STAYER: Jonny Meland begynte å jobbe på Hydros fabrikk på Sunndalsøra allerede mens han gikk på videregående skole. Etter ti år som fabrikkarbeider begynte han å jobbe i administrasjonen.

Martin Guttormsen Slørdal

Fabrikkarbeider

Jonny Meland har vært fast ansatt i hjørnesteinsbedriften på hjemstedet Sunndalsøra siden han var ferdig med videregående skole. Før den tid hadde han sagt nei til å bli ansatt fordi han måtte fullføre videregående skole. Da eksamen artium var på plass, tryglet sjefene ham om å begynne i produksjonshallene for fullt.

– Det var sånn på den tida, Hydro hadde et stort behov for arbeidskraft, forteller Meland.

I ti år var han fabrikkarbeider, og passet på at de såkalte aluminiumscellene holdt riktig temperatur. Så ble han syk av avgassene, Jonny utviklet såkalt hall-astma, et velkjent fenomen i aluminiumsindustrien. Han måtte ut av hallene, og begynte å jobbe i administrasjonen. Siden har han fått påspandert BI-utdanning som økonom av bedriften. I tillegg til å hindre svindel jobber han med såkalt masterdata, selve oppbyggingen av Hydros regnskap. Og så er han nestleder i HK-klubben på jobben, selvsagt. I tillegg til å ha en rekke andre verv i HK.

Gro og Kåre

Sunndalingen nøyer seg ikke med fagforeningsarbeid, han driver med politikk også. I mange år har han vært representant for Arbeiderpartiet i kommunestyret i Sunndal. Det har påført ham mangt et møte også i formannskapet og i kommunens arbeidsmiljøutvalg. Hvorfor valgte han nettopp Arbeiderpartiet?

– Det var nok tv-debattene mellom Gro og Kåre som gjorde utslaget. Jeg holdt med Gro, sier han.

For yngre lesere: På 80-tallet var debattene mellom Arbeiderpartiets Gro Harlem Brundtland og Høyres Kåre Willoch ansett som tv-underholdning av ypperste klasse: Willoch var arrogant til fingertuppene, Brundtland ble sinna og rødflekkete.

Jonnys partivalg var neppe særlig kontroversielt verken i arbeidersamfunnet Sunndalsøra eller hjemme hos familien Meland. Også faren jobbet på Verket, mens bestefaren jobbet på anlegg og var medlem i det som i enkelte kretser bare går under navnet Partiet. Da Jonny ville melde seg inn, gikk han til ordføreren. Han sendte Jonny videre til ungdomsorganisasjonen AUF, hvor han etterhvert ble leder i det lokale laget.

Ut av EØS

I AUF ble Jonny en del av det radikale miljøet i Midt-Norge, som gjerne tar på seg skylda for å ha meislet ut en ny politikk for organisasjonen. Miljøet jobbet hardt for et nei til EU i folkeavstemningen i 1994.

Jonny er like lite interessert i norsk EU-medlemskap i dag som den gang. Også EØS-avtalen vil han kvitte seg med. Det er forøvrig et tema som vil bli debattert på HKs landsmøte nå i oktober. Jonny er like steil som før.

– EØS-avtalen har mutert og blitt mye mer omfattende enn det den var i utgangspunktet. I dag griper den inn i hele samfunnslivet. Derfor vil jeg ikke ha den, sier Jonny.

Da HK-landsmøtet debatterte spørsmålet for fire år siden, ble det hett i salen. Mens 120 av delegatene stemte for et forslag om at Norge bør gå ut av EØS, stemte 126 imot. Nå vil Meland ha omkamp, og håper på at HK vil slå følge med tre andre forbund som har sagt nei til EØS fordi de mener avtalen legger for mange føringer på norsk arbeidsliv.

– HK er et stort forbund. Sier vi nei til EØS, må det lyttes til, sier han.

Ut i naturen

Det er knapt mulig å bo i Norge i dag uten å ta stilling til om kommunen du bor i bør slå seg sammen med nabokommunen. Jonny Meland og hans sambygdinger har allerede avgitt sin stemme. Et overveldende flertall av Sunndals befolkning betakket seg for å bli slått sammen med nabokommunen Nesset. Jonny bedyrer at det ikke bunner i en generell skepsis til kommunereformen, men i at Nesset ikke ville gi sunndalingene tilgang til sine naturressurser. Han vil heller vende seg mot Surnadal og Oppdal.

Det er i nettopp Oppdal Jonny har hytte, bare 45 minutters kjøring hjemmefra. Bruker de den ofte?

– Nei. Ungdommene gidder ikke å være på hytta, slår han fast.

Jonny, som elsker å være ute i naturen, legger seg ikke i sofaen av den grunn. Han sykler gjerne, oppigjennom dalene mellom de høye fjellene som omgir Sunndalsøra, om været er godt nok. Jonny har vært oppe på mange av fjellene også, og peker ut både Kalken og Litjkalken for HK-Nytt.

AKTIV: Friluftsliv er én av interessene, i tillegg til politikk og fagbevegelse.

AKTIV: Friluftsliv er én av interessene, i tillegg til politikk og fagbevegelse.

Martin Guttormsen Slørdal

Skuespillerdrøm

Fotografen får øye på en gitar i et hjørne av stua. Spiller Jonny?

– Alle hjem må ha en gitar, slår han fast.

Og ja, han spiller, og synger. Til husbruk, og i bandet ACC/C, sammen med to kolleger. Gruppa har aldri drevet det lengre enn til å spille på fester på jobben, og har heller ingen større ambisjoner. Jonny spiller imidlertid på mer enn gitarstrenger, mannen er også amatørskuespiller. En gang i året setter amatørskuespillermiljøet i Sunndal opp forestillingen «Lady Arbuthnott – frua fra Elverhøy» på kulturhuset, ti kvelder på rad. Også profesjonelle skuespillere og musikere er med. Hun det handler om, Barbara Arbuthnott, var en engelsk rikmannsfrue som bosatte seg på Sunndalsøra på 1860-tallet. Det er livshistorien hennes og historiene om hennes påvirkning på Sunndalsamfunnet som er temaet for forestillingen. I tillegg til å ha arrangert storslåtte fester for borgerskapet, skal hun også ha etablert et bibliotek, og vært en pioner innenfor landbruket.

– Hun brukte alle pengene sine her. Og det var hun som lærte sunndalingene å vaske seg, ler Jonny.

Han har vært med i elleve av de 21 årene stykket har blitt spilt. I år spilte han bonde, mens han tidligere har vært både engelskmann og kjøpmann. Også Jonnys datter Camilla har vært med på scenen siden hun var fem år gammel.

– Det er så artig! Vi som er med blir så sammenspleiset, vi blir som en stor familie, sier han, og røper at drømmen hans en gang var å bli nettopp skuespiller.

Kanskje var det det som fikk ham til å søke om en statistrolle i den norske filmen «Børning 2» som kommer på kino i disse dager. Der kan du se Jonny Meland som politimann kun iført speedo. Fem timer utendørs i ni minusgrader, kun iført badebukse, skal ha resultert i noen sekunders film.

Klor i nesa

Også politisk er det kulturen som ligger hans hjerte nærmest.

– Jeg har alltid brent for kulturen, for at vi skal ha gode kulturtilbud til de som vokser opp, som svømmehaller, gymsaler, sportshall og fotballbaner. Her i Sunndal slipper idrettsklubbene å betale leie til kommunen, forteller han stolt.

Det har han selv nytt godt av. Datteren Camilla på 16 år er et svømmetalent, og faren har fulgt henne fra bassengkanten både som trener og støttespiller. Allerede for et år siden flyttet hun til Kristiansund, ti mil unna, for å få et enda bedre treningstilbud.

Det betyr at det bare er Jonny, kona Irina og hennes datter på 17 år som bor hjemme i huset. Paret giftet seg for fem år siden, men Irina kom først flyttende til Norge for tre år siden. De to fant tonen på nett. Jonny reiste på besøk i Ukraina.

– Da var det gjort for meg, smiler han fra øre til øre – et ansiktsuttrykk som må kunne kalles Jonnys varemerke.

Akkurat nå er det HKs nært forestående landsmøte som opptar Jonny Meland mest. Snart reiser han til Oslo, som leder for delegasjonen fra Midt-Norge. De er godt forberedt, hevder han. Men om det blir ja eller nei til EØS, er Jonny trolig like blid.

Jonny Meland

Alder: 49 år

Stilling: Regnskapskonsulent i Hydro

Aktuell: Nyvalgt leder i HK region Midt-Norge

03.10.2016
13:12
26.04.2017 16:46

Jonny Meland

Alder: 49 år

Stilling: Regnskapskonsulent i Hydro

Aktuell: Nyvalgt leder i HK region Midt-Norge