Dyrenes beste venn

Den beste komplimenten Silje får på jobben, er når en liten gnager kommer løpende mot henne.
04.03.2015
13:49
27.08.2015 20:00

Det kvitres og smattes inne hos Buddy Nordland Zoosenter Bodø. I hjørnet av et bur sitter Runa og Crème. De to små chinchillaene venter på at noen skal komme og gi dem et hjem. Gullfiskene, eller slørhalene som arten egentlig heter, svømmer bekymringsløst rundt og rundt mens to hetterotter tar morgengymnastikken i et hamsterhjul. Det er hverdag i dyrebutikken. Silje Marie Furfjord Valøy har jobbet her i snart fem år og trives veldig godt med dyr rundt seg.

– Dette er en utrolig fin arbeidsplass, og jeg lærer noe nytt hele tiden. Jeg gir veiledning til kundene om det dyret de kjøper, da må jeg kunne litt om alt, sier hun til HK-Nytt.

Tror vi er veterinærer

Det er mange kunder som tror de ansatte i dyrebutikken i Bodø er veterinærer. Det er de ikke. Likevel får de spørsmål fra bekymrede eiere når kjæledyrene deres kaster opp, har diaré eller når pelsen brått forandrer karakter. Flemming Martinsen har jobbet her i 23 år og kan svare på mye om mangt, men noen spørsmål sender han videre.

– Vi kan ikke sette diagnoser på et dyr, det er veterinærens oppgave. De kundene som har medisinske spørsmål oppfordrer vi til å ta kontakt med veterinæren, vi kan ikke stå her og drive med synsing, sier Flemming.

Drømmer om ei øgle

HK-medlemmene Flemming og Silje har hatt interesse for dyr fra de var små. Deres kunnskap om de ulike artene i butikken øker stadig. De gir også råd om hvilket fôr som egner seg for de ulike kjæledyrene og hvilken surhetsgrad akvarievannet bør ha.

– Vi får ofte tilbud om kurs fra kjeden vi jobber i om å lære mer om artene vi selger og om kundeservice. Og vi synes også det er
interessant å lese oss opp på egenhånd, sier Silje.

Hennes spesialfelt i dyreverdenen er smågnagere og reptiler, dyr som slanger og øgler. Silje drømmer om en skjeggagam, som er et populært kjæledyr rundt om i verden. Men foreløpig er ikke øgla godkjent som kjæledyr i Norge.

– Skjeggagamer er foreløpig forbudt å holde som kjæledyr i Norge. Jeg håper det blir lov etterhvert, sier hun.

Bevisstgjør kunden

Det er kundene som har ansvaret for dyrene de skaffer seg, Flemming og Silje gir råd på veien. De vet begge at et kjæledyrs popularitet kan dale raskt om det ikke lever opp til forventningene. For hva sier de til seksåringen som kommer sammen med foreldrene og ønsker seg den søteste hamsteren eller den mest fargesprakende undulaten?

– Vi gjør kundene klar over hvilket ansvar det er å ha et dyr. En hamster er ikke et kosedyr, da passer kanskje et marsvin bedre. Og skal man ha en undulat, må buret rengjøres og vann skiftes hver eneste dag. Det hender vi sier til foreldrene at det kanskje blir de som må ta seg av undulaten de kommende årene, sier Flemming.

Han tror imidlertid at nordmenn generelt er flinke til å stelle med dyrene sine.

Ærlig tilbakemeldinger

Flemming har fått en ny kunde inn i butikken, den engelske setteren Keiro skal ha seg en trekksele og eieren er usikker på størrelsen. Keiro ser ut til å bry seg katta om størrelse og pris på selen.

– Det er veldig mange hyggelige kunder innom her og det er noe av det fine med denne jobben, sier Flemming og peker på matmoren til Keiro, Rikke.

Silje og Flemming forteller at butikken samarbeider med Dyrebeskyttelsen i Bodø. Hvis de får inn fôr som kunder ikke har vært fornøyd med, eller produkter til dyr som ikke blir solgt ut, så gir de det videre til dyr som trenger det.

Silje synes noe av det fineste med å ha et dyr er tilbakemeldingene du får fra dem.

– Dyr er alltid ærlige vesener. Det må vel være tidenes kompliment når et lite marsvin kommer løpende mot deg, smiler Silje.

martin.slordal@lomedia.no

04.03.2015
13:49
27.08.2015 20:00