JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ryanair-sak skal behandles i Norge

Igjen har lagmannsretten slått fast at tvister mellom Ryanair og deres ansatte stasjonert i Norge skal behandles i norske domstoler.
22.08.2013
10:25
16.12.2013 23:34

lene.svenning@lomedia.no

Den italienske flyvertinnen Alessandra Cocca ble oppsagt fra sin stilling i Ryanair. Det fant hun seg ikke i, og gikk med YS-forbundet Parats hjelp til sak mot flyselskapet. Ryanair motsatte seg imidlertid at saken skulle behandles i Norge, de mente det var irske domstoler som var riktig adresse fordi flyselskapet er irsk, og fordi flyvertinnen utførte hoveddelen av arbeidet sitt om bord på irske fly.

Cocca argumenterte på sin side at hun var og er bosatt i Norge, og at hun startet og sluttet arbeidsdagen på Rygge.

Moss tingrett ga selskapet medhold da de behandlet saken i juni. Men Parat, med hjelp fra LO og HK, anket saken til lagmannsretten. Nå har denne rettsinstansen slått fast at saken skal behandles av norske domstoler. Dermed må Moss tingrett realitetsbehandle oppsigelsessaken.

Gir trygghet

– Dette er i tråd med det vi har hevdet hele tiden. Dommen fra lagmannsretten stadfester at stasjoneringen har betydning for hvilket lands domstoler som skal behandle slike saker. Det er viktig i denne bransjen, og gir trygghet for de ansatte. Dette er en viktig og god avgjørelse, sier Kjell Finvåg, regionsekretær i Handel og Kontor.

For andre gang

Dette er ikke første gang Moss tingrett har fått en slik sak i retur fra Borgarting lagmannsrett. Også i en oppsigelsessak av en ungarsk «base supervisor» på Rygge mente Moss tingrett at det var irske domstoler som måtte behandle saken. Lagmannsretten omgjorde beslutningen. Så hevdet Ryanair at det var irsk, og ikke norsk lov som skulle brukes. Det ga ikke Moss tingrett flyselskapet rett i. Partene inngikk deretter et forlik.

22.08.2013
10:25
16.12.2013 23:34