FORTSATT MOMSFRITT: Det ligger ikke forslag inne i statsbudsjettet om å fjerne momsfritaket på netthandel fra utlandet.

FORTSATT MOMSFRITT: Det ligger ikke forslag inne i statsbudsjettet om å fjerne momsfritaket på netthandel fra utlandet.

colourbox.com

Statsbudsjettet 2018:

Vil ikke fjerne nullmoms på netthandel fra utlandet

Regjeringen vil beholde momsfri netthandel fra utenlandske butikker på inntil 350 kroner. – Skuffende, sier både HK og Virke.
12.10.2017
11:43

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Regjeringen vil ikke fjerne grensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet. Fortsatt skal man kunne handle for inntil 350 kroner i utenlandske nettbutikker uten å måtte betale verken moms eller toll. Handler du i norske nettbutikker må du betale moms på hele beløpet.

LES OGSÅ: «Tone» ble truet med oppsigelse etter å ha handlet hos konkurrenten

HK: Krever moms fra første krone

HK-leder Trine Lise Sundnes mener at regjeringen burde fjerne momsfritaket for å verne om norske arbeidsplasser i varehandelen.

– Det er skuffende at regjeringen ikke tar grep for å endre denne urimeligheten. De burde legge til rette for netthandelsarbeidsplasser her i Norge i stedet for å gi utenlandske selskaper fordeler, sier hun.

Sundnes krever at det innføres moms fra første krone på netthandel fra utlandet.

– Når vi vet at netthandel fra utlandet vokser svært mye sammenliknet med veksten i norske nettbutikker, så skjønner vi at dette er svært skadelig for norsk eierskap, sier HK-lederen.

Virke: Truer norske arbeidsplasser

Også arbeidsgiverne i handelen er skuffet over at regjeringen lar momsgrensen stå urørt.

– 350-kronersgrensen er den viktigste saken for oss som jobber med handel i Virke, sier direktør Harald J. Andersen i en pressemelding.

Siden dette avgiftsfritaket kun gjelder utenlandske butikker, hevder Andersen at det er en direkte subsidiering av utenlandsk næringsliv på bekostning av norske arbeidsplasser.

Virke-direktøren krever like vilkår for norsk og utenlandsk handel.

– Vi er overrasket over at regjeringen ikke har tatt signalet fra Stortinget, hvor det er flertall for å fjerne grensen og likestille handelsbedriftene, sier Andersen.

Han understreker at organisasjonen kommer til å jobbe hardt for å få Stortinget til å vedta å fjerne grensa.

En kamp i 2015

Grensen for moms- og tollfri handel fra utenlandske butikker har i flere år ligget på 200 kroner, inkludert frakt og forsikring. I sitt forslag til statsbudsjett for 2015 ønsket regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet å heve den til 500 kroner.

Også den gangen var HK og Virke på banen for å stoppe dette. Også aktører i norsk handelsbransje, blant dem Stormberg, protesterte.

Det ble en økning, men den ble på 350 kroner, etter budsjettforhandlinger med Venstre. Venstre hadde lagt inn en grense på 350 kroner i sitt alternative statsbudsjett, noe som ble vedtatt den gangen.

LES MER OM MOMSGRENSEN:

• Regjeringen øker momsgrensa

• Momssmell for Siv Jensen

• HK og Virke frykter for arbeidsplasser

• Ber Stortinget dra i nødbremsen

12.10.2017
11:43