NEI TIL DETTE: Rema 1000 har nå sluttet med sperrebånd i butikkene på søndager. Det er i tråd med ønsker til to av tre nordmenn, ifølge en ny undersøkelse.

NEI TIL DETTE: Rema 1000 har nå sluttet med sperrebånd i butikkene på søndager. Det er i tråd med ønsker til to av tre nordmenn, ifølge en ny undersøkelse.

Lene Svenning

To av tre sier de ikke vil ha utvidet søndagshandel

I en ny undersøkelse svarer 63 prosent at de ikke ønsker en ytterligere liberalisering av åpningstidsloven på søndager. Men i praksis er det annerledes, mener dagligvarehandelen.
23.05.2016
09:50
23.05.2016 11:52

hk-nytt@lomedia.no

Det er i en undersøkelse utført av Norstat for avisen Vårt Land at 63 prosent mener at åpningstidene på søndager bør være som nå, eller strammes inn.

De fleste vil ha det slik det er

41 prosent mener reglene bør være som i dag, mens 22 prosent mener den bør strammes ytterligere inn.

Av de spurte svarer 19 prosent at det ikke bør være noen begrensninger på størrelsen på butikkene, mens 17 prosent mener det ikke bør være noen som helst begrensing på åpningstider på søndager.

Liv og lære

Dagligvarekjedene peker på at det ikke er en sammenheng mellom hva folk sier, og hva de faktisk gjør.

– Uavhengig av hva folk sier i undersøkelser, øker søndagshandelen. Det er åpenbart at folk vil handle på søndagene, sier Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise.

Han får støtte både fra Bunnpris og Joker, som melder om gode omsetningstall for søndager, noe også forsker Randi Lavik ved Statens institutt for forbruksforskning slutter seg til.

– Det er så enkelt at folk svarer ut fra en politisk mening om hvordan de mener det bør være, samtidig som de som forbrukere vil benytte seg av muligheten til å handle på søndager. Vi gjør det som er bekvemt for oss, og de som er imot søndagshandel vil likevel bruke søndagene til suppleringshandel, sier Lavik.

23.05.2016
09:50
23.05.2016 11:52