FIKK FLERTALL: Med 53 mot 48 stemmer fikk Tellef Mørland (Ap) og SV flertall for sitt forslag.

FIKK FLERTALL: Med 53 mot 48 stemmer fikk Tellef Mørland (Ap) og SV flertall for sitt forslag.

Stortinget

Taxfree-avgjørelse i løpet av året

Vinmonopolet kan komme til å ta over taxfree-salget på norske flyplasser. Stortinget skal ta stilling til det i løpet av 2018.
28.02.2018
10:26
28.02.2018 10:26

lene.svenning@lomedia.no

Tirsdag kveld vedtok Stortinget å be regjeringen komme tilbake med en sak til Stortinget i løpet av året om hvorvidt Vinmonopolet skal overta taxfree-salget på norske flyplasser. I dag er det den private bedriften Travel Retail Norway som driver taxfree-salget på fem norske flyplasser.

Vedtaket betyr at regjeringen må jobbe fortere med denne saken enn de hadde tenkt. Tidligere har regjeringen varslet at de vil komme til Stortinget med en sak om dette i løpet av stortingsperioden, som varer til 2021.

LESTE DU DENNE?: LO krever bedre pensjon og mer lønn

Senterpartiet mest utålmodig

Utgangspunktet for debatten og voteringen i Stortinget tirsdag kveld var et forslag fra tre stortingsrepresentanter fra Senterpartiet. Disse tre ville ha en prinsippavgjørelse om at Vinmonopolet skal overta taxfree-salget når avtalen med Travel Retail Norway går ut i 2022.

– Vinmonopolet har ei viktig alkoholpolitisk rolle. Men Vinmonopolet er under press, en stor del av alkoholen nordmenn kjøper er kjøpt i utlandet eller på taxfree, argumenterte Kjersti Toppe, en av forslagsstillerne, fra Stortingets talerstol. Hun mener regjeringen har trenert behandlingen av denne saken.

Må utredes grundigere

Forslaget fra Senterpartiet ble ikke vedtatt. Det gjorde derimot et forslag fra Arbeiderpartiet og SV, som altså sier at regjeringen må komme tilbake til Stortinget med en sak i løpet av året. Stortingsrepresentant Tellef Mørland (Ap), mener saken må utredes grundigere før Stortinget tar en beslutning.

Inntektene Avinor får av taxfree-salget går til å finansiere de aller fleste småflyplassene rundt om i Norge. Under stortingsdebatten i går uttrykte flere skepsis til om denne finansieringsmodellen vil stå i fare om Vinmonopolet overtar taxfree-salget.

– Arbeiderpartiet støtter både Vinmonopolet og småflyplassene. Vi skylder både arbeidsplassene og lokalsamfunn å ta oss tid til å få en grundig sak på bordet, sa Mørland under debatten.

LES OGSÅ: Ap vil ikke stemme for taxfree-endring nå

28.02.2018
10:26
28.02.2018 10:26

Mest lest