Leder av Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, frykter store konsekvenser dersom handelen slippes fri på søndager.

Leder av Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, frykter store konsekvenser dersom handelen slippes fri på søndager.

Dorthe Karlsen

KrF sier nei til søndagshandel

Kristelig Folkeparti, som er ett av Solberg-regjeringens støttespillere, lover kamp mot søndagsåpne butikker.
08.10.2013
15:04
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Kristelig Folkeparti (KrF) er ikke spesielt begeistret over at Høyre og Fremskrittspartiet i sin felles regjeringserklæring tar til orde for å åpne butikkene på søndager.

– Å unngå søndagsåpne butikker er først og fremst viktig av hensynet til arbeidstakeres sosiale og velferdsmessige behov. Dessuten er dyrt for samfunnet, sier partileder Knut Arild Hareide i en kommentar publisert på partiets nettside.

Vil ramme hardt

Også Hareide viser til at deler av handelsnæringen ikke er for søndagsåpne butikker. Han trekker fram det leder Bjørn Næss i NHO Handel tidligere har uttalt til HK-Nytt; nemlig at utvidete åpningstider gir økte kostnader for bedriftene, samtidig som omsetningen ikke øker. Det betyr at lønnsomheten reduseres fordi utgiftene øker, påpeker partilederen.

Frykter senter-press

– Søndagsåpne butikker vil først og fremst ramme små og mellomstore aktører innen detaljhandel, fordi de er mest sårbare for økte utgifter. Det vil derfor være lite hensiktsmessig for en regjering som ønsker en konkurransedyktig næring å åpne for søndagsåpne butikker, sier Hareide ifølge partiets nettside.

Knut Arild Hareide påpeker i tillegg at den kommende regjeringen ikke har klargjort hvem som kan holde åpent og hvorvidt det blir frivillig å åpne døra eller ikke. Han frykter at butikkene i kjøpesentre vil presses til å holde åpent.

– Selv om det vil bli frivillig for den enkelte butikk, vil det i realiteten bli en plikt om alle sentre føler seg presset til å holde søndagsåpent. Søndagsåpne butikker kan føre til konkurser for små butikker, mens de store aktørene trolig vil overlevere. Dermed vil mangfoldet og konkurransen forsvinne, sier KrF-lederen.

08.10.2013
15:04
27.08.2015 20:00