HK utfordrer regjeringen om polets åpningstider

– Når regjeringen vil utvide Vinmonopolets åpningstid, gjør de opp regning uten vert. Arbeidstida er regulert i tariffavtalen, og den kan ikke regjeringa endre, sier Trine Lise Sundnes i HK.
24.10.2013
07:54
27.08.2015 20:00

torgny.hasaas@lomedia.no

I regjeringsplattformen står det at regjeringen vil «la Vinmonopolet holde åpent de samme dager som butikkene kan ha ølsalg.» I Høyres program er det spesifisert slik: «Tillate at Vinmonopolet har åpent alle dager det er tillatt å selg øl (inkludert julaften, nyttårsaften, påskeaften og pinseaften)»

– Dette er det ikke regjeringa som bestemmer. Arbeidstida for de ansatte i Vinmonopolet er regulert i tariffavtalen, og den reguleres ikke av regjeringa. Den reguleres mellom partene i arbeidslivet. Det kommer ikke til å skje noe med Polets åpningstider uten endringer i tariffavtalen, sa leder i Handel og Kontor i Norge, Trine Lise Sundnes, da hun innledet på forbundets tariffkonferanse på Gardermoen onsdag.

I overenskomsten for ansatte i Vinmonoploet mellom Spekter og LO Stat/HK står det eksplisitt: «Påske-, pinse-, jul- og nyttårsaften er fridager.»

Med mindre regjeringa ikke skal ha åpne butikker uten ansatte virker det umulig å oppfylle regjeringserklæringa uten å involvere Handel og Kontor.

– Vi skal ikke utelukke at vi kan være med på noen justeringer, men skal vi gi noe, så må vi også få noe, sier Sundnes til LO-Aktuelt.

24.10.2013
07:54
27.08.2015 20:00