Anniken Hauglie erstatter Robert Eriksson:

Den nye arbeidsministeren freder arbeidsmiljøloven

Anniken Hauglie har overtatt for fagbevegelsens politiske motstander nummer én.
16.12.2015
14:32
16.12.2015 14:39

torgny@lomedia.no

Det er bare noen korte måneder siden Høyre-politikeren Anniken Hauglie forlot posten som utdanningsbyråd i Oslo. Nå er hun klar for å overta det store arbeids- og sosialdepartementet etter Fremskrittspartiets Robert Eriksson.

Da hun møtte avtroppende statsråd gjorde hun det klart at hun kom til å fortsette i de sporene som Eriksson har tråkket opp, men hun vil også ta egne initiativer.

Vågeng-rapporten

– Hvilke initiativer kan vi vente oss?

– Jeg tenker først og fremst på oppfølgingen av Vågeng-rapporten, svarer Hauglie. Vågeng-rapporten er den knusende evalueringsrapporten av arbeidet i Nav som nåværende Nav-direktør leverte i april.

– Kommer det noen initiativer til endringer i arbeidsmiljøloven?

– Nei, den er jo nettopp vedtatt så jeg har ingen ideer om å ta noen ekstra initiativer, men vi får jo se hvordan dette kommer til å utvikle seg, svarte hun LO-Aktuelt etter at hun nettopp hadde prøvd den nye statsrådsstolen for første gang.

Yndlingsmotstander

– Robert Eriksson har vært yndlingsmotstanderen til LO, kommer du til å innta samme posisjon?

– Nå er Robert og jeg to forskjellige personer, og jeg er opptatt av å ha et åpent og godt forhold til partene i arbeidslivet. LO er en stor og viktig aktør i arbeidslivet, og jeg vil ha en åpen dør i arbeidslivet også for dem.

Hun medgir å ikke ha så inngående kjennskap til LO, men mener at hun hadde et godt forhold til Fagforbundet i den tiden hun var byråd i Oslo.

Skolepolitikk

Da hun overtok nøkkelen etter Eriksson sa Haugli at hun følte det som å komme hjem. I 2003 til 2005 var hun politisk rådgiver i sosialdepartementet under Bondevik 2-regjeringen.

Hauglie er opprinnelig fra Ski i Akershus kommune, men bor nå i Oslo. Anniken Haugli startet sin politiske karriere som politisk rådgiver blant annet for Høyres stortingsgruppe. Hun var byråd i Oslo fra 2010 til 2013 for helse og utdanning, siden 2013 har hun vært utdanningsbyråd.

I den siste perioden har det vært strid rundt henne på grunn av måleregimet i Oslo-skolen. Oslo-skolen gjør det best ved de nasjonale prøvene, men innad i Oslo-skolen er det mange som er lei av all evalueringen.

En annen sak som hun frontet var salget av en rekke kommunale barnehager hvor hun ikke bare hadde hele personalgruppa imot seg. Det var også massiv motstand mot foreldrene mot salget.

Aldri fagorganisert

Hennes politiske motstandere fra Oslo-politikken opplever henne som prinsippfast, ubøyelig og lite lydhør, men som en redelig motstander.

Hauglie vil ikke uttale seg om hvorfor Høyre «ville ta» arbeidsdepartementet.

– Det er det ikke jeg som avgjør, men jeg er glad for at de spurte meg om å ta jobben, sa hun.

– Har du vært fagorganisert?

– Nei, men jeg vurderte å melde meg inn da Christl Kvam var leder av Akademikerne, svarer hun idet hun får øye på sin nye statssekretær med samme navn.

Christl Kvam kommer til departementet fra jobben som fylkesmann i Oppland. Fra 2002 til 2008 var hun leder for hovedorganisasjonen Akademikerne.

LES OGSÅ: Dette vil Robert Eriksson bli husket for

Arbeidsmiljøloven er nettopp vedtatt så jeg vil ikke ta initiativ til nye endringer.

Ny arbeids- og sosialminister

Anniken Hauglie

Representerer Høyre

Kommer fra jobben som utdanningsbyråd i Oslo

Har vært helse- og sosialbyråd

Bor i Oslo

Ha vokst opp i Ski i Akershus

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

16.12.2015
14:32
16.12.2015 14:39

Ny arbeids- og sosialminister

Anniken Hauglie

Representerer Høyre

Kommer fra jobben som utdanningsbyråd i Oslo

Har vært helse- og sosialbyråd

Bor i Oslo

Ha vokst opp i Ski i Akershus