Ber Stortinget dra i nødbremsen

Nå jobbes det på spreng for å overbevise politikerne om å stoppe netthandel-forslag.
16.10.2014
15:09
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Onsdag ettermiddag var det knapt et ledig sete da Virke inviterte til dialogmøte om et av regjeringens forslag i statsbudsjettet. Det er forslaget om å øke grensa for momsfri netthandel i utlandet fra 200 til 500 kroner som får en samlet handelsbransje til å reagere. Ifølge Virke vil en slik endring føre til tap av 10.000 arbeidsplasser i Norge, og 2 milliarder i tapte skattekroner.

Rå forbrukerpopulisme

– Stortinget må dra i nødbremsen, og be om en skikkelig konsekvensutredning av forslaget. De kan ikke sitte stille og se på at bransjens rammebetingelser raseres. Dette forslaget oser av rå forbrukerpopulisme, sa Harald J. Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke.

Det er nettopp fordelen forbrukerne oppnår som er regjeringens argumentasjon for forslaget.

Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, mener forslaget må være en ren arbeidsulykke fra regjeringen.

– Vi vet at Fremskrittspartiet har hatt dette i partiprogrammet. Likevel var det ingen som kunne tro at de gikk så langt, sa hun.

Presses ut av Norge

Aktørene i bransjen hadde også ting på hjertet. Roar Arnstad, direktør i Cosmetic Group, som blant annet eier Vita-kjeden, var opprørt.

– Hvorfor skal regjeringen gi skattefordeler til giganter i utlandet som ikke betaler en krone i skatt? Det er absurd. Hva med mindre bransjer som helsekost? Vi kommer til å være sjanseløse når varene fra utlandet blir 25 prosent billigere enn våre. Dette er det dummeste og tåpeligste forslaget jeg har sett, sa han.

Arnstad varlet også at Cosmetic Group nå jobber for å flytte til Sverige.

Ole Vinje, direktør i komplett.no har en lignende plan.

– Det er totalt uforståelig at vi skal ha 25 prosent høyere pris enn våre utenlandske konkurrenter, sa han og framholdt at bedriften ikke kom til å gå videre med sine planer om videre satsing i Norge om dette forslaget skulle bli vedtatt.

– Det de gjør er å presse oss ut av Norge, sa Vinje.

Umulig å konkurrere mot

Espen Braaten, administrerende direktør i Gresvig advarte mot konsekvensene denne endringen vil kunne få for distriktene. Seks av ti kjøp i Gresvigs butikker er på under 500 kroner. Når kundene kan handle det samme uten å betale moms hos utenlandske nettbutikker, vil det ramme de fysiske butikkene som allerede i dag sliter med lønnsomheten, hevdet han.

– Det er umulig å konkurrere mot det. Fundamentet vårt er i ferd med å bli revet bort. Dette rokker ved 4.000 arbeidsplasser i Gresvig. Vi krever fri konkurranse på like vilkår, sa Braaten.

Torgeir Guldbrandsen fra Eurosko oppsummerte også en gjennomgående tone fra næringen.

– Vi vil ikke sutre, vi ber ikke om spesialbehandling, men synes det er urimelig at det ikke skal være like vilkår, sa han.

Støtte fra Ap og LO

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen var også til stede på møtet og uttrykte støtte til næringen.

– Det er ingen tvil om at tusenvis av arbeidsplasser settes i fare. Dette er en god forbrukersak, men du skal ikke bruke mer enn fem minutter på å sette deg inn i saken før du skjønner at dette er en dårlig idé, sa hun.

LO-sekretær Trude Tinnlund er av samme oppfatning.

– LO støtter Virke. Den som har skoen på, vet best hvor den trykker. Her ser vi en fullstendig mangel på konsekvensutredning. Svaret er å fjerne hele grensa for momsfri handel, sa Tinnlund på møtet.

Peik Christensen fra Accessorize kritiserte i likhet med sine kolleger regjeringen. Det var nok uvant.

– At vi skal sitte her og høre på Arbeiderpartiet og LO, og klappe for dem..., sa han og høstet latter og munterhet i forsamlingen.

Han fortsatte:

– Jeg som i alle år har stemt Høyre - jeg er sjokkert!

– Overdramatiserer

Representantene fra regjeringspartiene viket ikke en tomme.

– Dere bruker veldig tungt skyts, men det er ikke slik at regjeringen vil utradere handelsnæringen, sa Svein Flåtten (H), nestleder i næringskomiteen på Stortinget.

Han hevdet at Virkes regnestykker ikke stemmer, og advarte mot å overdrive.

Gjermund Hagesæter, finanspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet var av samme oppfatning.

– Næringen overdramatiserer, hevdet han.

Hagesæter synes ingen burde være overrasket over at forslaget var en del av statsbudsjettet.

– Vi har tenkt igjennom dette, og det er slått fast i regjeringsplattformen. Vi er takknemlig for nye innspill, men jeg føler ikke at det er så mye nytt her. Dette greier Virkes medlemmer å leve med, sa han.

Hagesæter ville ikke garantere at forslaget overlever forhandlingene om statsbudsjettet. Da skal også regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti ha sitt å si.

16.10.2014
15:09
27.08.2015 20:00