JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRIST: Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen håper den nyeste runden med permitteringer blir kortvarig.

TRIST: Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen håper den nyeste runden med permitteringer blir kortvarig.

Brian Cliff Olguin

Virke tror opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier Kappahl-tillitsvalgt

Det muterte koronaviruset får konsekvenser for 150 Kappahl-ansatte på Østlandet. Men det blir bare en dråpe i permitteringshavet, om Virke får rett i sine spådommer.
26.01.2021
09:29
26.01.2021 15:04

brian@lomedia.no

erlend@lomedia.no

– Det er trist og vi håper ikke dette blir langvarig, men vi har forståelse for situasjonen, sier Gro-Irene Hobber Hansen, hovedtillitsvalgt i Kappahl, til HK-Nytt.

Under det første koronautbruddet i mars i fjor hadde kleskjeden på det meste nesten 900 ansatte permittert. Først i september var de siste permitterte tilbake på jobb. Nå, bare noen få måneder senere, må mange av dem igjen gjennom permitteringsmølla.

STENGT: På Rygge storsenter er de aller fleste butikkene nå stengt. Som for mange andre kjøpesentre på Østlandet.

STENGT: På Rygge storsenter er de aller fleste butikkene nå stengt. Som for mange andre kjøpesentre på Østlandet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Vi er dessverre blitt drilla på permitteringer nå, sier Hobber Hansen, som prøver å se lyst på situasjonen.

Mutert virus rammer mange

Nå har 21 butikker stengt og 150 ansatte har fått permitteringsvarsel. Denne gangen skyldes det den nye mutasjonen av koronaviruset i Nordre Follo og frykten for virusspredning.

Les også: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

Ifølge regjeringen er situasjonen uoversiktlig, og det er som kjent innført strenge smittevernstiltak. Alle butikker og kjøpesentre, med unntak av matbutikker, apoteker, dyrebutikker og vinmonopol, må holde stengt ut januar. Dette gjelder Nordre Follo samt ni nabokommuner, inkludert Oslo. I tillegg vil butikker i kjøpesentre i 15 randsonekommuner også måtte holde stengt. Disse kommunene er: Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde og Skiptvedt.

Virke: 45.000 arbeidstakere kan bli permittert

Kappahl er bare en av mange kjeder som har sendt ut permitteringsvarsel. De aller fleste butikkjedene har måttet stenge mange butikker – og dermed sendt ansatte ut i permitteringer.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

400.000 ansatte er berørt av innskjerpelsene på Østlandet, rapporter arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Rundt 90.000 av disse har arbeid som ikke kan utføres på hjemmekontor; altså de må være fysisk til stede på jobben.

Ifølge NRK skal rundt halvparten av disse igjen, altså 45.000 ansatte, stå i fare for å bli permittert.

– Sånn som situasjonen er nå, så er det bedrifter som må permittere fordi de ikke har drift, sier administrerende direktør Ivar Horne Kristensen til NRK.

Direktøren håper bedriftene får hjelp ved at Nav overtar lønnskostnadene allerede ved dag tre, på samme måte som under nedstengningen på våren 2020.

Netthandelløsning med kundemøter

Mange butikker jobber med kreative løsninger, sånn at flest mulig ansatte kan være på jobb, for eksempel via netthandel og levering av varer på parkeringsplassen.

Kappahls netthandelløsning innebærer at kundene kan få varene levert til butikkene. Det har tillitsvalgt Hobber Hansen likt, all den tid det fører til flere kundemøter, inkludert mulighet for mersalg.

Men, den løsninga passer dårlig med dagens innstramminger.

– Mesteparten av butikkene våre er i kjøpesentre og med få unntak har alle kjøpesentrebutikkene fått beskjed om å holde stengt, forklarer HR-sjef Nina Bakker til HK-Nytt.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Bakker håper nedstengingen ikke vil vare mer enn 14 dager. Kappahl har nå måttet stenge 21 av deres 99 butikker i Norge. Alle de stengte butikkene befinner seg på østlandskommunene som er rammet av de nye smittevernstiltakene.

Krysser fingre

Tillitsvalgt Hobber Hansen har jobbet 19 år i Kappahl og sett mange utfordringer i varehandelen, men koronaåret har vært spesielt tøft.

– Spesielt i Gulskogen senter hvor jeg jobber, har vi sett at flere av butikkene som slet under den første nedstengingen ikke åpnet igjen, sier hun, og legger til at hun syns samarbeidet med HR har funket godt i det siste.

Både HR-sjefen og Hobber Hansen er samstemte om å ønske seg tilbake til en mest mulig normal hverdag og håper at alle følger smittevernstiltakene.

– Samtidig er det ikke så mye annet vi kan gjøre nå enn å følge beskjedene som kommer fra regjeringen og krysse fingrene.

26.01.2021
09:29
26.01.2021 15:04