STENGT: Slik har situasjonen vært for svært mange butikker i Oslo og Viken de siste månedene.

STENGT: Slik har situasjonen vært for svært mange butikker i Oslo og Viken de siste månedene.

Brian Cliff Olguin

Virke og HK frykter butikkdød i Oslo og Viken dersom det ikke lettes på koronatiltak

Store deler av detaljhandelen har vært stengt ned siden 23. januar i Oslo og Viken. Virke frykter butikkdød hvis ikke tiltakene lettes på. – En fortvilet situasjon for de ansatte, sier HK-leder Christopher Beckham.
22.04.2021
11:01
22.04.2021 11:01

hk-nytt@lomedia.no

Virke frykter også at folk slutter å ha tiltro til myndighetenes tiltak hvis dagens ordning fortsetter fram til sommeren. Hovedorganisasjonen ber om at all handel åpnes igjen som planlagt fra og med 26. april.

– At varene i de stengte butikkene i stedet må kjøpes på nett for så og hentes ut fra den lokale matbutikken, fremstår som meningsløst og er neppe det beste i relasjon til anbefalte smitteverntiltak, sier direktør i Virke Handel Harald Jachwitz Andersen til VG.

Les også: Melk, øl, snus og brus. Slik kan koronaåret oppsummeres for grensebutikkene

– Gode på smittevern

Tiltaksnivå A, som er det strengeste regionale tiltaksnivået for smittevern, skal ifølge regjeringen normalt vare i to til tre uker. 20 kommuner i Viken har hatt dette tiltaksnivået betydelig lenger. I Oslo er det også strenge lokale tiltak.

– Etter snart 13 måneder med pandemi er vi ikke kjent med at det har forekommet smittespredning i norske butikker og varehus. Varehandelen er svært gode på smittevern. Vi frykter dessverre at for mange varehandelsbedrifter kan en videre nedstenging bli for tung å bære, med nedleggelser og konkurs som konsekvens.

– Fortvilet situasjon

HK-leder Christopher Beckham deler Virkes bekymring.

– Butikkene har vært stengt over lang tid. Vi håper at nå som smittetallene er på vei ned at butikkene skal kunne åpne med gode smitteverntiltak, sier han.

Mange ansatte i detaljhandelen er permitterte.

– Det er en fortvilet situasjon. De ansatte ønsker å komme tilbake i arbeid så fort som mulig. Butikkene må snart åpne for at arbeidsplassene skal bestå.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

22.04.2021
11:01
22.04.2021 11:01