JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FÆRRE SOMMERJOBBER: Saira Salih på Meny på Åmot i Buskerud hadde verken hørt om LOs sommerpatrulje eller LO før hun fikk besøk av Tone Cathrine Hartz og Anette Solberg Thoresen i 2019. Nå ligger det an til halvering av antall sommerjobber i år, melder Virke.

FÆRRE SOMMERJOBBER: Saira Salih på Meny på Åmot i Buskerud hadde verken hørt om LOs sommerpatrulje eller LO før hun fikk besøk av Tone Cathrine Hartz og Anette Solberg Thoresen i 2019. Nå ligger det an til halvering av antall sommerjobber i år, melder Virke.

Marrtin G. Slørdal

Virke forventer halvering av antall sommerjobber. – Viktigst å få de permitterte tilbake på jobb, mener HK

4 av 5 virksomheter kommer ikke til å ansette sommervikarer i år, viser en undersøkelse fra Virke. Klesbutikker er minst interessert i å ta imot ungdom i sommer.
12.05.2020
12:59
12.05.2020 12:59

ylva.seiff.berge@lomedia.no

– Det ligger an til en halvering av antall sommerjobber i år. Dette er dårlig nytt for ungdommen. Nedgang i sommerjobber har vært en trend over tid, men i år er det et stup, sier Ivar Hodneland Kristensen, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

Få sommerjobber i faghandel

Mens 36 prosent av virksomhetene hadde ferievikarer i fjor, planlegger bare 18 prosent av virksomhetene å ha det i år. Det er nedgang i så godt som alle Virkes bransjer. Størst er nedgangen innenfor faghandel – som klær og skobutikker, og innen kultur og opplevelse, reiseliv og trening. Det viser tall fra Virkes årlige medlemsundersøkelse om sommerjobber, utført i mai.

LES OGSÅ: Kan arbeidsgiver nekte deg å ta ut ferie? Dette er rettighetene dine

Vil ha permitterte på jobb

Undersøkelsen viser at virksomheter med størst omsetningstap i april også er dem som er minst klare for å ta inn sommervikarer.

Der er ikke så rart, synes HK-leder Christopher Beckham.

– Det er jo klart at det blir færre sommerjobber nå når det er så mange permitterte på grunn av kronakrisen. Vi håper at butikkene åpner opp igjen og at de som arbeider i disse butikkene kan gjenoppta jobbene sine. Dette vil selvfølgelig påvirke de som ønsker å søke sommerjobb, men vårt hovedfokus er dem som er permittert, sier Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

410.000 personer er registrert som arbeidssøkende, viser tall fra Nav. Ungdom mellom 15–17 år søker vanligvis på jobber som ufaglærte, men det er nettopp i slike stillinger det er mange permitterte nå, så da blir konkurransen om jobbene hardere.

– Dette vil selvfølgelig påvirke de unge. Derfor burde vi diskutere hvordan vi kan gjøre det enklere for blant annet studentene under koronakrisen, spesielt når det er mindre muligheter for å få sommerjobber, sier Beckham til HK-Nytt.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

12.05.2020
12:59
12.05.2020 12:59