FORTSATT MOMSFRITT: Det ligger ikke forslag inne i statsbudsjettet om å fjerne momsfritaket på netthandel fra utlandet.

FORTSATT MOMSFRITT: Det ligger ikke forslag inne i statsbudsjettet om å fjerne momsfritaket på netthandel fra utlandet.

colourbox.com

Statsbudsjettet 2018:

Vil ikke fjerne nullmoms på netthandel fra utlandet

Regjeringen vil beholde momsfri netthandel fra utenlandske butikker på inntil 350 kroner. – Skuffende, sier både HK og Virke.
12.10.2017
11:43

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Regjeringen vil ikke fjerne grensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet. Fortsatt skal man kunne handle for inntil 350 kroner i utenlandske nettbutikker uten å måtte betale verken moms eller toll. Handler du i norske nettbutikker må du betale moms på hele beløpet.

LES OGSÅ: «Tone» ble truet med oppsigelse etter å ha handlet hos konkurrenten

HK: Krever moms fra første krone

HK-leder Trine Lise Sundnes mener at regjeringen burde fjerne momsfritaket for å verne om norske arbeidsplasser i varehandelen.

– Det er skuffende at regjeringen ikke tar grep for å endre denne urimeligheten. De burde legge til rette for netthandelsarbeidsplasser her i Norge i stedet for å gi utenlandske selskaper fordeler, sier hun.

Sundnes krever at det innføres moms fra første krone på netthandel fra utlandet.

– Når vi vet at netthandel fra utlandet vokser svært mye sammenliknet med veksten i norske nettbutikker, så skjønner vi at dette er svært skadelig for norsk eierskap, sier HK-lederen.

Virke: Truer norske arbeidsplasser

Også arbeidsgiverne i handelen er skuffet over at regjeringen lar momsgrensen stå urørt.

– 350-kronersgrensen er den viktigste saken for oss som jobber med handel i Virke, sier direktør Harald J. Andersen i en pressemelding.

Siden dette avgiftsfritaket kun gjelder utenlandske butikker, hevder Andersen at det er en direkte subsidiering av utenlandsk næringsliv på bekostning av norske arbeidsplasser.

Virke-direktøren krever like vilkår for norsk og utenlandsk handel.

– Vi er overrasket over at regjeringen ikke har tatt signalet fra Stortinget, hvor det er flertall for å fjerne grensen og likestille handelsbedriftene, sier Andersen.

Han understreker at organisasjonen kommer til å jobbe hardt for å få Stortinget til å vedta å fjerne grensa.

En kamp i 2015

Grensen for moms- og tollfri handel fra utenlandske butikker har i flere år ligget på 200 kroner, inkludert frakt og forsikring. I sitt forslag til statsbudsjett for 2015 ønsket regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet å heve den til 500 kroner.

Også den gangen var HK og Virke på banen for å stoppe dette. Også aktører i norsk handelsbransje, blant dem Stormberg, protesterte.

Det ble en økning, men den ble på 350 kroner, etter budsjettforhandlinger med Venstre. Venstre hadde lagt inn en grense på 350 kroner i sitt alternative statsbudsjett, noe som ble vedtatt den gangen.

LES MER OM MOMSGRENSEN:

• Regjeringen øker momsgrensa

• Momssmell for Siv Jensen

• HK og Virke frykter for arbeidsplasser

• Ber Stortinget dra i nødbremsen

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

12.10.2017
11:43