JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykelønnsordningen

Venstre vil ha med Høyre og Frp på kutt i sykelønna

Sveinung Rotevatn (V) varsler forslag om en kraftig innstramming av sykelønnsordningen. Og kritiserer sine borgerlige venner.
Venstre vil stramme ytterligere inn på sykelønnsordningen, ifølge Sveinung Rotevatn.

Venstre vil stramme ytterligere inn på sykelønnsordningen, ifølge Sveinung Rotevatn.

Torstein Bøe / NTB

helge@lomedia.no

Torsdag legger Venstre fram sitt første utkast til nytt partiprogram for neste stortingsperiode.

Sveinung Rotevatn forteller nå hva han ønsker at Venstre skal vedta om sykelønnsordningen.

«Sjenerøs»

Venstre skriver i inneværende program at «Norge har verdens mest sjenerøse sykelønnsordning og verdens høyeste sykefravær. Derfor vil vi se på muligheter for en moderat egenandel i sykelønnsordningen».

«Samtidig vil vi vurdere å redusere arbeidsgiverperioden mot at arbeidsgiver betaler en liten andel etter at den er over».

Går enda lenger

I et intervju med Finansavisen signaliserer Sveinung Rotevatn en tydeligere holdning over sykelønnsordningen.

Han viser til at utgiftene til sykepenger har økt med 3,5 milliarder kroner bare i år, ifølge regjeringens reviderte budsjett.

Rotevatn mener regjeringen bare sitter og ser på at sykefraværet øker, år for år, uten å komme med andre tiltak enn å bruke mer oljepenger.

Angriper Høyre

Samtidig beskylder han også sine borgerlige venner i Høyre og Fremskrittspartiet for å være handlingslammet.

Han kaller sine politiske venner feige, idéfattige og uten reformvilje.

Sveinung Rotevatn vil ikke la seg intervjue av FriFagbevegelse, men skriver i en sms at «du får komme på framleggelsen av programmet i morgen (torsdag kl. 11), så kan vi gjerne ta en prat om det».

Samtidig legger han til at Venstres programforslag, som altså legges fram torsdag formiddag, er inspirert av «Sysselsettingsutvalgets ekspertgruppe» fra 2019, da de borgerlige også styrte landet, og bygger på Venstres rapport «Reform av sykelønnsordningen for å hindre varig utenforskap».

Her heter det blant annet at sykefraværet ikke er rekordhøyt fordi nordmenn er mer syke enn andre, men fordi sykelønnsordningen har for svake insentiver til å komme tilbake i jobb.

Dette foreslår Venstre

Her er forslagene Rotevatn legger fram torsdag:

• Ulike regler for gradert sykemelding – også utover 12 måneder.

• Hvis sykemeldingen går lenger enn 12 måneder, blir satsen satt ned til AAP-nivå.

• 100 prosent sykepenger de første seks månedene, 80 prosent sykepenger etter seks måneder.

• Perioden der arbeidsgiver dekker alle sykepengeutgifter reduseres fra dagens 16 dager til sju.

• Til gjengjeld skal arbeidsgiver i resten av sykefraværet betale en mindre del av sykepengene.

– Sitt sanne ansikt

Arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Bjørnar Skjæran, er ikke overrasket over utspillet fra Rotevatn.

Han mener spillet på borgerlig side om en eventuell regjeringsplattform nå har startet. Også spillet om sykelønnsordningen.

– Hvis ikke vi klarer å få fire nye år etter stortingsvalget neste år, vil det gå utover sykelønnsordningen. Det er ikke mye nytt fra Venstre, men at de kritiserer sine samarbeidspartier er noe helt nytt, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

– Når vi tidligere har sett representanter fra Høyre også har kommentert ordningen, og Rotevatn nå kommer med et ultimatum, er det lett å forstå hva som blir resultatet når en eventuell borgerlig regjering skal forhandle om regjeringsplattform, legger Skjæran til.

– Er for romslig

Bjørnar Skjæran mener Venstre nå tar en klar og tydelig posisjon hvor de mener at sykelønnsordningen er for romslig.

– For oss er sykelønnsordningen helt grunnleggende. Det er en av de mange byggesteinene i sikkerhetsnettet vi har, og som gjør at vi er blant de mest produktive i verden og er konkurransedyktige samtidig som vi har gode og trygge rammevilkår. Jeg håper virkelig folk får med seg dette, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

– Når Rotevatn er så steinhard og klar på dette i forkant, kan vi ikke ta for gitt hva som vil skje i mulige regjeringsforhandlinger på borgerlig side. Selv om jeg ser Henrik Asheim ikke hopper i taket av forslagene, er det langt ifra en fredning av sykelønnsordningen, legger Skjæran til.

– Det er bare vi som er garantisten for sykelønnsordningen, poengterer han.