JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
 BUTIKKMEDARBEIDER:  Tobias Drevland Lund, førstekandidat for Rødt i Telemark har jobbet åtte år i dagligvarebransjen.

BUTIKKMEDARBEIDER: Tobias Drevland Lund, førstekandidat for Rødt i Telemark har jobbet åtte år i dagligvarebransjen.

Brian Cliff Olguin

Tobias (25) er spent på om det blir Stortinget eller Kiwi

Butikkmedarbeider Tobias Drevland Lund håper partiet hans kommer over sperregrensa, slik at han får plass på Stortinget.
10.09.2021
12:46
10.09.2021 12:46

line.mette.finnoy@lomedia.no

Tobias Drevland Lund er en av de unge kandidatene til stortingsplass i valget. Riktignok må partiet hans, Rødt, over sperregrensa for at han skal komme inn. Da kan han få et utjevningsmandat. 25-åringen er både spent og håpefull.

– Det skal mye til, men vi har en historisk sjanse, sier Lund som har jobbet ved blant annet Kiwi, Meny og Møbelringen i Kragerø i åtte år.

– Hånden på rattet igjen

De viktigste tingene nå er å sørge en ny opprydding i arbeidslivet, og at fagbevegelsen må få en hånd på rattet igjen, mener 1.-kandidaten for Rødt i Telemark.

– Det har vi ikke med Solberg og den regjeringen vi har i dag. De er dårlige til å høre på partene i arbeidslivet, og spesielt arbeidstakersida, sier Lund.

HK-medlemmet er tent på ideen om å få lovfestet retten til heltid og gjøre den reell gjennom å snu bevisbyrden over på arbeidsgiverne hvis retten skal fravikes.

Videre synes Lund at det er altfor mange som jobber deltid, spesielt innenfor dagligvarebransjen.

Følt på kroppen

– Veldig mange jobber mye mer enn de har på papiret. Det er noe vi må få strammet inn, sier Lund.

Han har selv følt problemet med deltid på kroppen.

– Jeg jobbet i en 20-prosents stilling i Møbelringen og en 8-prosents stilling på Meny og forsøkte å leve av det. Det var nærmest umulig. Derfor er jobben for at heltid skal være hovedregel i arbeidslivet utrolig viktig, sier Drevland Lund.

– Og så må vi få reversert liberaliseringen av bruken av midlertidige stillinger. Det er jo helt på trynet at det har blitt mange flere som jobber under uforutsigbare forhold, legger han til.

Lista over det stortingskandidaten har lyst til å være med og utrette er lang.

– En annen viktig ting er å gjøre det enklere å fagorganisere seg. Organisasjonsgraden i Norge er rundt 50 prosent. Sånn behøver det ikke å være. På Island er den rundt 90. Derfor vil Rødt ha fullt skattefradrag for fagforeningskontingent, sier Lund.

Han studerer statsvitenskap på deltid, det er kanskje ikke for dumt for en politiker.

– Det kanskje et stereotypisk valg, men en stor del av identiteten min er at jeg har jobbet i butikk. Det er et yrke som flere har fått respekt for under korona. Mange har fått opp øynene opp for hvor viktig jobben i varehandelen er. At folk jobber og står i det for at vi skal få mat på bordet og det vi trenger. Det applauderes, men det bør også verdsettes med høyere lønninger og trygge stillinger, sier han.

Valgkamp og studier

Det siste året har Tobias Drevland Lund drevet valgkamp ved siden av studiene. Nå får det briste eller bære.

– Jeg har sagt til sjefen min på Kiwi at hvis jeg ikke blir valgt 14. september, vil jeg gjerne jobbe på Kiwi igjen fra høsten. Men jeg tar gjerne en tur på Tinget hvis valget slår til, sier Lund.

Han forteller om et dypt politisk engasjement som ble vekket av 22. juli.

– Jeg har alltid har vært samfunnsengasjert, men den forferdelige hendelsen som arbeiderbevegelsens ungdom ble utsatt for, gjorde at jeg meldte meg inn i Rød ungdom i august 2011. Jeg skjønte hvor farlig tankegods det var som lå til grunn, og hvor viktig det er å være med og bekjempe ekstremisme, sier stortingskandidaten.

I dag sitter Lund på fylkestinget i Vestfold og Telemark.

10.09.2021
12:46
10.09.2021 12:46