OVERTALLIGE: Det er de kontoransatte det går ut over når Tine skal redusere bemanningen denne gang.

OVERTALLIGE: Det er de kontoransatte det går ut over når Tine skal redusere bemanningen denne gang.

Erlend Angelo

Tine kutter 110 årsverk

Konsernet går så det suser, men Tine er føre var.
02.12.2014
16:15
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Det er de kontoransatte i Tine som blir rammet av det konsernet kaller et forbedringsprogram, 110 årsverk i såkalte støttefunksjoner skal bort i løpet av 2015. Det fikk de ansatte beskjed om på et allmøte mandag.

– Økt konkurranse, mulige endringer i markeds- og rammebetingelser og nye forbrukerbehov gjør at vi må styrke samhandling og kritisk kompetanse for Tine. Vi endrer støttefunksjoner for å levere bedre merkevarer i framtida, men grepene er også helt nødvendige for å bidra mest mulig til en bærekraftig økonomi for de 12.500 melkeprodusenter som er våre eiere rundt i Norge, sier konsernsjef Hanne Refsholt i en pressemelding.

– Vanskelig, men nødvendig

HK-tillitsvalgt Tommy Brønstad har kjent til konsernets planer siden tidlig i høst. Han synes det er leit at mange må gå, men har likevel forståelse for bedriftens beslutning.

– Det er ikke noe hyggelig, men vi gjør det for å styrke konkurransekraften vår. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å forstå at det skal kuttes når Tine går så det ljomer, men vi ser at både melk- og youghurtsalget stuper. Derfor er det viktig å ta grep nå, og ikke vente, sier han til HK-Nytt.

– Det er tungt at mange vil miste jobben sin. Jeg håper vi kan finne gode løsninger for flest mulig. Tine er kjent for å ha gode omstillingsordninger, sier han.

Gavepensjon og sluttpakker

Innen 1. mars skal det være klart hvem som må slutte i Tine. Tommy Brønstad håper at det ender med færrest mulig oppsigelser. Han opplyser om at alle ansatte mellom 62 og 66 år vil få tilbud om en såkalt omstillingspensjon, hvor pensjonen plusses på 20 prosent. Noen vil nok synes det er attraktivt, tror han.

– Vi er enige om at vi skal ta spesielt i vare de ansatte mellom 59 og 62 år, sier Brønstad.

Ansatte som ikke er i denne aldersgruppa vil få tilbud om sluttpakker. Størrelsen vil variere fra tre måneder til ett års lønn, avhengig av ansiennitet og alder. Ender det med oppsigelser, skal det foregå etter boka, sier Brønstad.

– Vi står på at ansiennitet skal være det viktigste kriteriet. I tillegg kommer kompetanse, egnethet og eventuelle sosiale forhold, sier han.

De ansatte kan også få tilbud om etter- og videreutdanning, eller få støtte til å starte egen bedrift.

Kan bli mer

Konsernsjef Refsholt utelukker ikke at det ikke vil komme ytterligere nedskjæringer i Tine.

– Dette er selvsagt svært beklagelig for de av våre medarbeidere som blir berørt, og det er for tidlig å si omfanget av naturlige avganger og nedbemanning som følge av overtallighet. Vi kan heller ikke utelukke tilsvarende tiltak senere i andre deler av Tine som følge av denne gjennomgangen, men ansatte vil uansett bli informert først, sier Refsholt.

I dag er det om lag 670 kontoransatte i Tine.

02.12.2014
16:15
27.08.2015 20:00