JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

André Kjernsli

Teknikmagasinet tilbyr 24 minutters stilling til toppselger

Er du målrettet, konkurransedrevet og opptatt av lagspill? Da har Teknikmagasinet drømmejobben for deg. Men stillingen er bare på én prosent.
25.05.2022
10:15
25.05.2022 14:57

andre.kjernsli@lomedia.no

Teknikmagasinet søker denne måneden etter to butikkselgere til sin butikk på Sandvika Storsenter. Småelektronikk-kjeden har to ledige stillinger. Den ene er på 7,5 timer i uken, eller 20 prosent om man vil. I tillegg er kjeden på jakt etter en superselger i 1 – én prosent stilling. Det er med andre ord en stilling på 24 minutter i uka, dersom man tar utgangspunkt i en 40-timers arbeidsuke.

HK-Nytt får tak i Vegard Belikka, salgssjef i Teknikmagasinets butikk på Sandvika Storsenter. Han bekrefter at de har en annonse ute der de utlyser en 1-prosentstilling, men framholder at dette egentlig handler om en person de kan ringe til ved behov.

– Det er for folk som ikke kan jobbe i full stilling, for eksempler studenter, forklarer Belikka.

På spørsmål om hvor mange ansatte butikken har, og om ikke noen av de som allerede jobber deltid kan få utvidet sin stillingsbrøk, henviser butikksjefen til selskapets HR-avdeling.

Trist å høre om slike stillingsutlysninger

Kampen for å unngå unødvendig bruk at deltid er en viktig sak for Handel og Kontor (HK). Sittende regjering, LO og HK er enige om at heltidsstilling skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Å styrke retten til heltid er et uttalt mål for Støre-regjeringen.

– Det er hårreisende å høre om slike stillingsannonser, sier Elisabeth Sundset, nestleder i Handel og Kontor.

Hun mener at butikkene gjør seg selv en bjørnetjeneste når de tilbyr slike stillinger. Videre sier hun at den beste måten å sikre god kvalitet og eierskap til jobben er å tilby de ansatte høyere stillingsbrøk.

– Trenger bedriftene folk, får de gjøre det på en skikkelig måte. Dette er egentlig bare trist, avslutter Sundset.

HK-Nytt får etter hvert kontakt med Teknikmagasinets HR-sjef i Sverige, Maria Eliasson. På spørsmål om hvorfor de utlyser stillinger helt ned mot 1 prosent, svarer hun at selskapet har som mål å tilby så store stillinger som mulig. Samtidig er de opptatt av å tilpasse bemanningen til pågang av kunder og salgsvolum. Teknikmagasinet er opptatt av at bemanningssituasjonen i størst mulig grad skal tilpasses omsetningen for å sikre best mulig lønnsomhet. Eliasson sier også at de har en del ansatte studenter som bare er ute etter jobb med lav stillingsprosent.

EN SNAU HALVTIME: 1 prosent stilling er det samme som 24 minutters jobb. - Trist, sier nestleder i HK, Elisabeth Sundset.

EN SNAU HALVTIME: 1 prosent stilling er det samme som 24 minutters jobb. - Trist, sier nestleder i HK, Elisabeth Sundset.

Skjermdump (Teknikmagasinet)

Opptatt av lønnsomhet

– Men er det realistisk å få ta i en superselger som skal jobbe så lite som dere ber om? Og hva gjør dette med kompetansenivået i butikkene?

Vi har samme onboardingprosess uansett stillingsbrøk. Dette gjelder også løpende coaching under ansettelsesforholdet. Vi opplever at våre ansatte, uavhengig av stillingsbrøk, besitteren kunnskapen som skal til for å lykkes i jobben, sier HR-sjefen.

– Kunne dere ikke tilbudt disse stillingene til allerede deltidsansatte? På den måten kunne selskapet forholde seg til færre ansatte som i gjennomsnitt hadde høyere stillingsbrøk?

– Vi spør alltid våre deltidsansatte om de er interessert i å jobbe mer når vi får nye rekrutteringsbehov. Iblant passer ikke dette, da ansetter vi i den stillingsprosenten som passer virksomheten. Bli det senere endringer, vil den som er ansatt på lav stillingsprosent få muligheten til å øke sin stilling dersom dette er av interesse, sier Eliasson.

HR-sjefen skriver i en epost til HK-Nytt 25. mai at den aktuelle annonsen er laget av butikken i Sandvika. Det normale er at det er HR-avdelingen i Teknikmagasinet som lager annonsene. Eliasson skriver også at de ikke har noen stillinger på 1 prosent, og at det virker som om det har blitt noe feil med annonsen.

SISTE: Etter at HK-Nytt publiserte denne saken, har Teknikmagasinet sørget for å fjerne annonsene, opplyser selskapet til redaksjonen.

LES OGSÅ: Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

I lov og avtale

Arbeidsmiljøloven har bestemmelser som kan brukes av deltidsansatte arbeidstakere som ønsker seg mer arbeid. Arbeidstakere kan kreve å få kontraktsfestet like mye arbeid som de i gjennomsnitt har jobbet de siste tolv månedene. I tillegg har ansatte fortrinnsrett til mer arbeid når det blir ledig. Det finnes også bestemmelser om fortrinnsrett til utvidet stilling i den største tariffavtalen i varehandelen. Teknikmagasinet i Sandvika er i midlertidig ikke omfattet av denne.

25.05.2022
10:15
25.05.2022 14:57