JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Studieforbundet AOF Norge legges ned – 80 ansatte mister jobben

Styret i AOF har vedtatt å legge ned studieforbundet fordi det ikke er penger til videre drift.
Studieforbundet mangler penger til å drifte videre. Alle ansatte mister jobbene sine.

Studieforbundet mangler penger til å drifte videre. Alle ansatte mister jobbene sine.

Erlend Angelo

katharina@lomedia.no

tore@lomedia.no

– Først og fremst er dette trist for de som mister jobben. Dette er ingen hyggelig beskjed å få med seg inn i sommeren, men det var dessverre ingen vei utenom, skriver styreleder Terje O. Olsson i en pressemelding.

Det er bare AOF Norge som legges ned. AOF Østfold og AOF Vestlandet-Agder fortsetter driften.

FriFagbevegelse får opplyst at 80 ansatte mister jobben.

Krevende økonomisk

Grunnen til at studieforbundet legges ned er store økonomiske problemer.

Nylig ble det kjent at AOF måtte redusere med 12,5 årsverk på grunn av den økonomisk utfordrende situasjonen. Etter en grundigere gjennomgang, viser det seg at tilstanden er mer krevende enn først antatt, ifølge pressemeldingen.

– Styret har fått bistand fra et advokatfirma for å gjennomgå økonomien. De har konkludert med at det ikke er grunnlag for videre drift uten betydelig tilførsel av kapital, noe som ikke lot seg gjøre. Derfor avvikles driften, skriver styreleder Terje O. Olsson som for øvrig er LO-sekretær.

LO: – Har spilt en viktig rolle

AOF Norge var fagbevegelsens studieforbund.

Forbundet har tilbudt undervisning for ansatte innen mange bransjer i offentlig og privat sektor, både gjennom fagskoleutdanninger, teorikurs til fagprøve og enkeltkurs hos virksomheter.

– AOF har spilt en viktig rolle i kompetansearbeidet gjennom en årrekke, i tillegg har de en lang historie i fagbevegelsen. Det gjør at det er en trist dag, skriver LO-leder Peggy Hessen Følsvik i pressemeldinga.

AOF har hatt ansvar for mye av LO og forbundenes tillitsvalgtopplæring, inkludert LO-skolen.

– Vi skal sørge for at tillitsvalgtopplæringen blir ivaretatt. Godt skolerte tillitsvalgte er en av LO-forbundenes viktigste medlemsfordeler. Det er en jobb vi skal fortsette å prioritere også framover. Nøyaktig hvordan det skal foregå, må vi komme tilbake til, skriver LO-lederen i pressemeldinga.

Dette er AOF

AOF (Arbeidernes Opplysningsforbund) ble grunnlagt i 1931 av Arbeiderpartiets partisekretær Haakon Lie.

Grunntanken den gangen var å bidra til økt utdanning i arbeiderklassen. Etter hvert ble skolering av tillitsvalgte en hovedoppgave.

AOF har de siste årene vært et studieforbund som har vært drevet av LO og andre organisasjoner med tilknytning til arbeiderbevegelsen.

Studieforbundet AOF har hatt et bredt utdannings- og opplæringstilbud med fokus på basiskompetanse, språk, helse, miljø og sikkerhet (HMS), videregående opplæring, fagskole og enkelte høyskoletilbud.

AOF har dessuten tilbudt medlems- og tillitsvalgtopplæring for LO og forbundene. Rundt 30 prosent av AOFs virksomhet har vært tillitsvalgtopplæring – resten har vært åpne kurs for alle.

Organisasjonen har hatt flere distriktskontor, og hadde i 2022 ansatte som til sammen utgjorde 85 årsverk. 

I mai ble det kjent at AOF hadde økonomiske problemer, og at de skulle kutte 12,5 årsverk og skjære ned på driften.

Kilder: www.aof.no, LO-Aktuelt, FriFagbevegelse