Stenger tidligere for de ansattes skyld

Låsbutikken Trygge Rom flyttet ut av kjøpesenteret og kuttet i åpningstidene.
14.01.2015
14:19
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

– Se så blide de ansatte er, sier Svein Inge Myhre, daglig leder og eier av Trygge Rom, og slår ut med armene.

De ansatte i låsbutikken ser slett ikke sure ut. Det mener Myhre kommer av at de har sluttet med å jobbe til langt på kveld. 1. november flyttet nemlig butikken ut av Sandvika storsenter og inn i nye lokaler et par kilometer unna. Butikken trenger ikke å følge kjøpesenterets åpningstider lenger, de kan bestemme selv. Nå åpner butikken klokka sju om morgenen og stenger klokka 17, mandag til fredag. Lørdag har de åpent mellom klokka 10 og 15. På senteret var tidene 10-21 på hverdager og 10-19 på lørdager.

– Hovedgrunnen til at vi flyttet ut av senteret var hensynet til de ansatte. Å jobbe til langt på kveld, nattåpent flere ganger i året, og tre søndager før jul, det ble for mye. Når skal de ha tid til å være sosiale, da, spør Myhre.

– Og hva med dem som er aleneforeldre, som har ungene annenhver uke? De jobber når de ikke har ungene. Når skal de få dratt på jentetur eller guttetur, eller gjøre andre voksenting?

Unødvendig mange timer

Låsesmedmester Myhre er opptatt av å ta samfunnsansvar. Det mener han at han gjør ved å kutte i åpningstidene.

– Noen må si ifra. Det er unødvendig med så lange åpningstider, folk får tak i det de vil ha om åpningstidene er kortere også, mener han.

– Se på dagligvarebutikkene, mange har åpent fra klokka 7 til 23. Du skal være veldig sulten for å ha behov for det, sier han og rister på hodet.

Tapt, men vunnet

Etter flyttinga har omsetningen i butikken til Myhre stupt med 30-40 prosent. Butikkomsetningen utgjør omlag en tredel av bedriftens omsetning, bedriften driver hovedsaklig med monteringsarbeid.

Men Myhre er ikke så sikker på om det økonomiske tapet er så stort, totalt sett. For lønnskostnadene har også gått ned.

– Det går nok opp i opp økonomisk. Men vi har vunnet på det uansett, sier han, og viser til at de ansatte er mer fornøyde.

Tid til familie og venner

Det kan Jonas Kvalen skrive under på. Han har jobbet som butikkmedarbeider i Trygge Rom de siste to-tre årene, og er godt fornøyd med de nye arbeidstidene.

– Nå har jeg mye mer tid til å være sammen med familie og venner. Før var jeg jo ofte ikke hjemme før klokka 22 om kvelden. Og da jeg begynte på jobb klokka 13, fikk jeg ikke så mye ut av dagen. Da ble det ofte til at jeg var oppe litt lenger kvelden i forveien, og sov desto lenger på morgenen, sier han.

Kvalen liker å begynne på jobb tidligere på dagen.

– Det deilig å komme seg opp om morgenen og få startet dagen. Begynner jeg klokka sju, er jeg ferdig på jobb mens det ennå er lyst ute, sier han.

Kvalen har merket at det ikke er like mange kunder i butikken.

– Det er færre som dropper innom. Men de som kommer hit vet hva de skal ha, og handler, sier han.

Klapp på skulderen

Svein Inge Myhre har fått mange positive reaksjoner på at han har kuttet i åpningstidene. Han har blitt intervjuet av NRK og av lokalavisen, og mange kunder applauderer tiltaket.

– Folk stopper meg på gata og sier at det er bra at noen prøver å si nei til galskapen, sier låsesmedmesteren.

Myhre mener flere burde gjøre som ham. Det tror han mange kunder ville satt pris på.

14.01.2015
14:19
27.08.2015 20:00

Mest lest