JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Remas nye butikkonsept holder søndagsåpent. Steng umiddelbart, krever HK i Oslo

«Innom» på Grünerløkka i Oslo mener de er et serveringssted som har lov til å holde åpent på søndager. Men det meste av lokalet brukes til salg av dagligvarer.

Lene Svenning

lene.svenning@lomedia.no

På Grünerløkka i Oslo holder Remas nye konsept «Innom» til. Det 250 kvadratmeter store lokalet har i mange år huset en vanlig Rema 1000-butikk.

I våres stengte butikken, og etter en periode med oppussing åpnet Innom 5. mai. Antall ulike dagligvarer er redusert. Noe av plassen er i stedet brukt til en disk hvor kundene kan kjøpe bakervarer og pizzastykker.

I samme område finnes det også en kaffemaskin. Salater og bagetter ligger i kjøleskap. Ved et vindu er det en liten bardisk og tre høye krakker, på fortauet er det satt ut fire kafébord med stoler. «Butikk og bakeri», står det på vinduet.

Innom er åpent fra 7–23 på hverdager. Fra og med juni begynte Innom også å holde åpent på søndager, opplyser daglig leder Havva Kara til HK-Nytt. Årsaken til det var et uttrykt behov fra kundene, forteller hun.

– Ulovlig søndagsåpen butikk

Dagligvarebutikker har ikke lov til å holde åpent på søndager. Unntaket er såkalte Brustad-buer, altså butikker med en salgsflate på under 100 kvadratmeter. De har lov til å holde åpent på søndager. Det sier Lov om helligdager og helligdagsfred.

Ifølge Havva Kara har Innom lov til å holde åpent på søndager.

– Vi har fått tillatelse fordi vi også driver med servering. Næringsetaten og Oslo Kommune har gitt tillatelse, sier hun til HK-Nytt.

Serveringssteder har lov til å holde åpent på søndager.

Men dette er ikke et serveringssted, mener John Thomas Suhr, leder Handel og Kontor i Oslo/Akershus. Han har tatt turen til Innom og sett på lokalene.

– Det er ingen tvil om at dette er en butikk, og ikke et serveringssted. Dette er veldig enkelt: Den delen av lokalet de har dagligvarer i, er større enn 100 kvadratmeter. Dette er en ulovlig søndagsåpen butikk, sier Suhr.

Fagforeningslederen har ett budskap til Innom:

– Jeg forventer at de stenger umiddelbart på søndager.

«Kun tillatelse til å servere mat og drikke»

I brevet fra næringsetaten i Oslo Kommune til Innom/Rema 1000, hvor søknaden om serveringsbevilling blir innvilget, står det at «stedet kan holde døgnåpent».

Samtidig viser etaten til at serveringssteder som ikke har skjenkebevilling ikke er omfattet av kommunens forskrift om regler for åpningstid.

Innom har ikke skjenkebevilling, altså rett til å servere alkohol.

Næringsetaten skriver også at «Vi gir kun gir tillatelse til å servere mat og drikke. Alle andre tillatelser må dere få fra rette offentlige myndighet».

Mandag denne uka spurte HK-Nytt Næringsetaten om serveringsbevillingen gir Innom lov til å holde åpent på søndager. Det har vi ennå ikke fått svar på.

Tirsdag mottok vi en epost om at de jobber med et svar, men at det er litt uvisst når de får det klart.

Nytt konsept?

Daglig leder Havva Kara opplyser om at Innom er et datterselskap i Rema-systemet og ikke en franchise drevet av en selvstendig kjøpmann, slik Rema 1000-butikkene er.

– Dette er en test-butikk som vi jobber med å utvikle, sier hun.

– Vi har prøvd å lage et nytt og framtidsretta konsept i et marked med enormt mange single husholdninger. Innom er en hybrid. Vi driver ikke bare med dagligvarer, men også med servering, framholder Kara.

John Thomas Suhr i HK er uenig i at konseptet er nytt. Han peker på at det er mange andre dagligvarebutikker som både har bakeriutsalg, selger kaffe og som har noen bord og stoler som kundene kan sette seg på og ved. Det gir ikke lov til å ha søndagsåpent, mener han.

kart-innom