JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORNØYD MED BUDSJETTET: Christopher Beckham er glad for at regjeringen setter av midler til å øke andelen heltidsstillinger.

FORNØYD MED BUDSJETTET: Christopher Beckham er glad for at regjeringen setter av midler til å øke andelen heltidsstillinger.

Leif Martin Kirknes

Statsbudsjettet for 2023

Regjeringen bevilger 15 millioner kroner til heltidsstillinger. – Spennende, sier HK-lederen

Regjeringen vil øke andelen heltidsansatte i arbeidslivet og setter av 15 millioner kroner i statsbudsjettet for neste år.
06.10.2022
12:12
06.10.2022 12:12

katharina@lomedia.no

Torsdag 6. oktober la regjeringen fram neste års statsbudsjett. De har foreslått å bruke 15 millioner kroner på forsøksprosjekter for å øke andelen heltidsansatte og redusere bruken av deltidsansatte i arbeidslivet. Prosjektet skal gå over tre år.

– Dette blir veldig spennende. Nå skal vi setter oss ned med arbeidsgiverorganisasjonene og se på hvilke prosjekter vi skal igangsette, sier forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor (HK) til HK-Nytt.

Halvparten av alle arbeidstakere i varehandelen jobber deltid, og nesten halvparten av dem igjen ønsker å jobbe mer, ifølge en fersk rapport fra Tankesmien Agenda. Mange butikkansatte er fagorganisert i HK.

– I varehandelen er den store andelen deltidsstillinger et stort problem. Målet til HK er at alle skal ha en lønn å leve av og en arbeidstid å leve med. Ingen kan leve på en 30-prosentstilling, sier HK-lederen.

Mjøs Persen: – Heltid er viktig

Tildelingen av midlene skal skje i samarbeid med partene i arbeidslivet. Ordningen vil administreres av Nav, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Heltid er viktig både for de enkelte arbeidstakerne og i et samfunnsøkonomisk perspektiv, skriver arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i pressemeldingen.

Forsøksprosjektet vil gi økt kunnskap og læring om deltid og heltid i arbeidslivet.

– For å redusere andelen som jobber deltid, må vi ha mer kunnskap om hva som faktisk virker, skriver Mjøs Persen.

For å styrke retten til heltid og styrke deltidsansattes fortrinnsrett, har regjeringen foreslått en endring av arbeidsmiljøloven at hovedregelen i arbeidslivet er at folk skal ansettes på heltid. Det er flertall på Stortinget for lovendringen, som er ventet å bli vedtatt i høst.

Les også: Går mot storseier for fagbevegelsen: Nå kan retten til heltid bli lovfestet

Dette er ikke første det blir prøvd ut ulike prosjekter for å få andelen heltidsansatte i varehandelen opp. Les hvordan det gikk forrige gang: Slik ble de kvitt deltid

HK-lederen er skuffet

I forbindelse med framleggingen av statsbudsjettet hadde HK forventet at regjeringen satte ned et utvalg som skulle se på tiltak for å begrense nordmenns handling i Sverige.

– Jeg er skuffet, så vidt jeg har fått med meg har ikke regjeringen forslått noe på grensehandel, sier Christopher Beckham i HK.

Han er bekymret for hvilke konsekvenser manglende tiltak vil ha.

– Dersom vi hadde handlet mindre i Sverige, ville det skapt masse fulltidsstillinger i norske butikker langs svenskegrensa. Det erfarte vi under pandemien da grensa var stengt, sier Beckham.

Ifølge Statistisk sentralbyrå la nordmenn igjen 2,2 milliarder kroner på dagsturer over grensen bare i løpet av april, mai og juni i år.

– En større andel av disse pengene kunne blitt brukt i Norge, og vært med å sikre flere norske arbeidsplasser. Vi har etterlyst handling fra regjeringen lenge, skriver Beckham i en pressemelding.

HK-lederen gleder seg over at fagforeningsfradraget skal økes til 7.700 kroner. Regjeringen har doblet fradraget på to år. Fagorganiserte kan spare inntil 847 kroner i 2023 på dette konkrete tiltaket.

06.10.2022
12:12
06.10.2022 12:12