MÅ IKKE JOBBE MER: De ansatte i Vinmonopolet får ikke flere arbeidsdager i tariffavtalen sin likevel. Illustrasjonsbilde.

MÅ IKKE JOBBE MER: De ansatte i Vinmonopolet får ikke flere arbeidsdager i tariffavtalen sin likevel. Illustrasjonsbilde.

Tri Nguyen Dinh

Polansatte beholder fridagene

Fortsatt fri i høytidene og 3,75 prosent mer i lønn. Det ble resultatet etter siste forhandlingsrunde mellom Handel og Kontor og Vinmonopolet.
03.06.2014
11:58
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Partene måtte gå hele tre runder i årets lønnsforhandlinger for de rundt 1.000 HK-organiserte i Vinmonopolet. Sent mandag kveld ble de enige om ny tariffavtale, og den varslede turen til riksmekleren ble unngått.

Forsatt fri

Det var arbeidsgivernes krav om å omgjøre tariffestede fridager til arbeidsdager, som har vært stridens kjerne siden partene først møttes til forhandlinger i april. Bakgrunnen er at Solberg-regjeringen vil åpne polene på julaften, nyttårsaften, påskeaften og pinseaften - dager som nå er avtalte fridager for de ansatte. Ledelsen i Vinmonopolet ønsket å berede grunnen for en endring i alkohollovgivningen allerede i dette tariffoppgjøret, og stilte krav om at disse aftenene skulle gjøres om til ordinære arbeidsdager. Dette kravet har blitt blankt avvist av de ansattes forhandlingsdelegasjon i begge de første forhandlingsrundene.

I løpet av mandagens tredje møte mellom partene ville pol-ledelsen ha HK med på å avtale forhandlinger om disse dagene i 2015. Også dette kravet måtte frafalles for å komme til enighet.

– Vi er godt fornøyd med at de trakk kravet. Det var veldig viktig for oss, sier leder av Funksjonærklubben i Vinmonopolet, Helge Storvik.

Han har vært med i HKs forhandlingsdelegasjon og har hele tiden understreket at disse fridagene ikke er til salgs så lenge det ikke foreligger noen lovendring som tillater åpne pol på de såkalte aftenene.

I protokollen fra mandagens forhandlinger har arbeidsgiverforeningen Spekter fått inn en formulering om at de vil innkalle funksjonærklubben "til diskusjon om konsekvensene nå en lovendring vedtas i Stortinget".

– Denne formuleringen kan vi leve med, sier Storvik til HK-Nytt.

Lønna opp, UB står

Det ble ikke ført forhandlinger om HKs øvrige krav, blant annet økning av tilleggene for å jobbe på ubekvemme tider, i denne tredje forhandlingsrunden. Det de ble enige om, er en generell lønnsjustering på 3,75 prosent.

Helge Storvik kaller lønnsjusteringen "rimelig grei". Den er i tråd med ramma i frontfaget i privat sektor.

Også HK-leder Trine Lise Sundnes er fornøyd med at de kom i mål med forhandlingene for de pol-ansatte.

– Det er en stor seier at det ikke ble noen endringer i de tariffestede fridagene, sier hun i en kommentar.

For HK har dette og vært viktig av rent alkoholpolitiske grunner.

Forhandlingsutvalget stiller seg enstemmig bak det nye forslaget til tariffavtale. Nå skal HK-medlemmene i Vinmonopolet si sitt. Fristen for å stemme ja eller nei til den nye avtalen er 30. juni.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

03.06.2014
11:58
27.08.2015 20:00