FRI ELLER PÅ JOBB?: Det er opp til fylkesmennene å bestemme om butikkansatte skal ha fri eller må jobbe 2. pinsedag.

FRI ELLER PÅ JOBB?: Det er opp til fylkesmennene å bestemme om butikkansatte skal ha fri eller må jobbe 2. pinsedag.

Martin Guttormsen Slørdal

Pinse-reprise skaper debatt

Også i 2005 ville handelsnæringen holde butikkene åpne 2. pinsedag. Det fikk HK satt en stopper for.
12.02.2016
13:45
12.02.2016 13:45

lene.svenning@lomedia.no

NHO Handel har nylig søkt fylkesmennene om tillatelse til å holde åpent på 2. pinsedag, som i år er dagen før 17. mai. Det betyr i utgangspunktet at butikkene skal holde stengt tre dager på rad. Men folk må få lov til å kjøpe fersk mat til nasjonaldagen, mener arbeidsgiverorganisasjonen som i denne saken først og fremst taler på vegne av Rema 1000.

Handel og Kontor støtter ikke NHO Handels syn. Butikkansatte må kunne ha denne langhelga fri, mener forbundet. Det spørs om arbeidsgiverne bare kan glemme hele greia.

Les også: NHO Handel vil åpne butikkene 2. pinsedag

Déjà vu

For i 2005, for elleve år siden, var situasjonen nøyaktig den samme. 2. pinsedag falt på 16. mai, dagen før nasjonaldagen, og som i år betydde det at butikkene skulle holde stengt i tre dager på rad. Den gangen søkte arbeidsgiverorganisasjonen Virke om dispensasjon fra Lov om helligdager. Denne loven slår fast at butikker skal holde stengt på søndager og helligdager. Det kan imidlertid gis dispensasjon når det foreligger særlige grunner til det.

I 2005 ga Kultur- og kirkedepartementet tillatelse til at butikkene kunne holde åpent på 2. pinsedag, fra klokka 14 til 20. Handel og Kontor fikk først greie på det da de leste en pressemelding fra departementet. Snart var forbundet i gang med e-postaksjoner, underskriftskampanje og postkortaksjon. Så stevnet HK departementet for namsretten for å kreve en omgjøring av vedtaket. Før saken ble behandlet her, trakk departementet tillatelsen tilbake. HK jublet.

Overraskende motstand

Den gangen var det Valgerd Svarstad Haugland fra Kristelig Folkeparti som var ansvarlig statsråd.

– Protestene kom svært overraskende på oss. Vår intensjon var å vise fleksibilitet siden annen pinsedag i år faller på 16. mai. Vi ønsket å finne en praktisk løsning, men hadde ikke forutsett så sterk motstand, sa kultur- og kirkeminister Svarstad Haugland til NRK.

Brev til fylkesmennene

Handel og Kontor satser på at det ikke blir en full reprise fra 2005. Forbundet vil sende et brev til alle de 18 fylkesmennene for å minne dem om hvordan saken endte for elleve år siden, opplyser HK-leder Trine Lise Sundnes.

– Når fylkesmennene blir gjort oppmerksomme på hva som skjedde sist, har vi et håp om at de skjønner at dette ikke er noen god idé, sier hun til HK-Nytt.

Sundnes regner forøvrig med at HK får være med på eventuelle høringsrunder fra fylkesmennene, slik praksisen er.

Ikke race mot ansatte

Bjørn Næss, administrerende direktør i NHO Handel kjente ikke til historien fra 2005 da de nylig sendte søknader til fylkesmennene. Men det forandrer ingenting, mener han.

– Det er lenge siden, og vi regner med at det vil bli tatt en ny vurdering. Så får vi forholde oss til det svaret vi får. Vi har ikke søkt for å skape en stor politisk sak ut av dette, sier han til HK-Nytt.

Næss understreker at NHO Handel støtter dagens lovverk, men at medlemmene hans ønsker å benytte seg av muligheten til å søke om å få holde åpent på 2. pinsedag, siden den i år faller på dagen før nasjonaldagen.

– Dette er ikke noe race mot de ansatte. Kanskje vil det være en gladsak for forbrukerne, som kan få handlet inn til 17. mai. Mange har selskap da, sier han.

Virke dropper søknad

Virke, som sto bak søknaden om åpne butikker på 2. pinsedag for elleve år siden, har opplyst om at de ikke vil søke om det samme i år. Bakgrunnen for at de søkte i 2005 var at de ville motvirke økt grensehandel. I Sverige er butikkene åpne 2. pinsedag. I dag mener Virke at det er andre virkemidler som vil fungere bedre for å redusere grensehandelen.

Det er Kulturdepartementet som kan avgjøre denne saken til sist. Der i gården vil de ikke uttale seg om saken.

– Vi har mottatt dette brevet i kopi, men siden departementet er klageinstans har vi ikke noen kommentar til dette nå, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen.

Debatten går

Etter at HK-Nytt omtalte saken torsdag, har debatten gått friskt på sosiale medier.

Sjekk HK-Nytts Facebook-side.

12.02.2016
13:45
12.02.2016 13:45

Mest lest